Ministrul Apărării: Putin încearcă să impresioneze; a blufat, referitor la folosirea armelor nucleare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ministrul Apărării: Putin încearcă să impresioneze; a blufat, referitor la folosirea armelor nucleare

Politică 28 Septembrie 2022 / 08:18 876 accesări

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a declarat marţi că preşedintele rus Vladimir Putin a "blufat" atunci când a ameninţat cu folosirea armelor nucleare.

"Ceea ce a făcut Putin de la început, pentru că ne-a mai ameninţat pe noi, europenii, cu arme nucleare în martie sau aprilie, ceea ce a făcut a fost mai degrabă să blufeze, să încerce să impresioneze mai degrabă, pentru a vedea cum reacţionează ţările europene în o posibilă recunoaştere sau măcar acceptare a unor referendumuri false pe care le face în cele patru regiuni. Nu credem că acest anunţ din urmă schimbă realitatea războiului", a afirmat Dîncu, la Digi24.


Ministrul Apărării a spus căNATO nu va sta deoparte "să privească" în cazul folosirii armelor nucleare.

"În România nu se schimbă nimic, pentru că eram într-o stare de vigilenţă încă de la începutul războiului.

Este un echilibru al violenţei, al violenţei ultime ca să spunem aşa, care se naşte prin asemenea declaraţii, pentru că, până la urmă, este un lucru foarte ştiut, nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atâta timp cât există un echilibru al acestor arsenale.

NATO nu poate să stea deoparte şi să privească într-o asemenea situaţie. Există asigurări că acest echilibru al descurajării va funcţiona", a adaugat Dîncu.


Ministrul Apărării a mai explicat că procedurile de lansare a unor lovituri nucleare sunt foarte complicate

"În lanţul de comandă, care există şi în SUA sau la NATO pentru folosirea armelor nucleare, dar şi în Rusia, pentru că este aproape în oglindă acest lucru, există mai mulţi paşi, eu am numărat şapte proceduri. Nu ajunge ca preşedintele să apese pe un buton din valiza nucleară, ci este vorba de trei coduri care există la preşedinte, premier, ministrul Apărării şi de acolo începe procedura militară, cu şeful de Stat Major, apoi cei care operează. Asta pentru lovitura strategică.

Pentru loviturile tactice, procedura este şi mai complicată. Pentru a încerca o lovitură locală cu o bombă nucleară mai mică, pentru a descuraja sau să încerci anihilarea unei regiuni sau unui oraş, este o procedură şi mai complicată", a mai declarat Vasile Dîncu.Ştiri recomandate

12
Pagina a fost generata in 0.128 secunde