Moştenitorii lui Duke Ellington continuă să își ceară drepturile în justiţie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Moştenitorii lui Duke Ellington continuă să își ceară drepturile în justiţie

Monden 13 Septembrie 2014 / 00:00 440 accesări

Moştenitorii lui Duke Ellington continuă lupta în justiţie cu casa de discuri EMI, în cadrul unui proces care vizează împărţirea echitabilă a veniturilor generate de comercializarea pieselor şi albumelor lansate de celebrul pianist de jazz american. Un judecător de la Curtea Supremă din New York va analiza, în curând, revendicările formulate de rudele lui Duke Ellington, care speră să continue astfel procesul intentat directorilor de la EMI şi să obţină, în acest fel, jumătate din veniturile generate de vânzările din străinătate ale albumelor celebrului pianist. La începutul procesului pe care l-au intentat celor de la EMI, în urmă cu patru ani, moştenitorii muzicianului i-au acuzat pe aceştia că au încălcat un contract vechi de câteva decenii, oprindu-şi pentru ei 50% din comisioanele încasate pentru drepturile de autor din străinătate asupra operei lui Ellington, înainte de a împărţi cu ei restul banilor. Potrivit Billboard.com, un judecător a respins anterior acest proces, însă un juriu de la Curtea de Apel a decis să analizeze încă o dată cazul şi va pronunţa o decizie luna viitoare.

Duke Ellington, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai jazzului, a compus peste 2.000 de piese, al căror stil alternează de la jazz la muzică religioasă, muzică clasică şi muzică de film. A susţinut concerte în săli renumite, precum Carnegie Hall din New York, Filarmonica din San Francisco şi Opera din Chicago. Muzica lui Ellington a schimbat lumea. El o numea „muzică americană“ mai degrabă decât jazz şi îi plăcea să-i descrie pe cei care l-au influenţat ca fiind ”dincolo de orice încadrare”. Mai mult decât atât, a dărâmat importante bariere rasiale în societatea americană. Pionier al jazzului, ”Ducele” şi-a adus o contribuţie definitorie la inaugurarea erei sale swing (”It Don't Mean A Thing”, 1943). Este, de asemenea, părintele a numeroase inovaţii în domeniul muzicii jazz: a utilizat vocea umană pe post de instrument muzical, lăsând cuvintele la o parte, punând accentul pe contrastul dintre notele înalte şi joase, folosind în mod frecvent tonalităţile de blues, într-un stil numit jungle music. Este considerat întemeietorul acestui stil. A compus coloana sonoră a patru filme şi a cântat alături de alţi muzicieni de jazz celebri, precum John Coltrane, Louis Amstrong, Frank Sinatra şi Ella Fitzgerald.

Câştigător a 13 premii Grammy, Duke Ellington este apreciat în prezent pentru îndrăzneala cu care a extins graniţele jazzului mai mult decât orice alt muzician, fără a renunţa însă la adevărata esenţă a acestei muzici. În 1923, Duke Ellington a pus bazele trupei The Washingtonians, aceasta transformându-se apoi în faimoasa sa orchestră. Duke Ellington Orchestra a concertat în România în octombrie 2004, la Sala Palatului, în iunie 2007, la Sibiu, şi din nou la Bucureşti, în noiembrie 2011.

Taguri articol


12