Populaţia Ungariei a scăzut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Populaţia Ungariei a scăzut

Externe 23 Februarie 2012 / 00:00 1133 accesări

Populaţia Ungaria a scăzut anul trecut cu 24.000 de locuitori, ajungând la 9,962 milioane de persoane, potrivit datelor demografice prezentate de Oficiul central de statistică, care iau în calcul şi sporul migrator. Comparativ cu 2010, s-au născut cu 2,5% mai puţini copii (88.050), în timp ce numărul deceselor a fost mai mic cu 1,3% (128.700). În 2011, rata natalităţii a fost de 8,8 la mie, iar cea a mortalităţii de 12,9 la mie. În ceea ce priveşte căsătoriile, numărul lor a crescut uşor, cu 0,5%, în intervalul menţionat. Sporul natural negativ a fost compensat doar parţial de cel migrator, aducând numărul total al locuitorilor la 9,962 milioane, indică datele statistice.

Problemele Ungariei nu se opresc aici. Comisia Europeană (CE) a propus ieri suspendarea unor fonduri de 500 de milioane de euro pentru Ungaria, o măsură fără precedent prin care Executivul de la Bruxelles lansează un avertisment la adresa autorităţilor de la Budapesta, care nu iau măsuri pentru reducerea deficitului excesiv. Măsura ar urma să fie aplicată de la 1 ianuarie 2013, iar suma reprezintă 0,5% din Produsul Intern Brut şi 29% din fondurile de coeziune alocate Ungariei anul viitor. La 11 ianuarie, CE a stabilit că Ungaria nu a luat măsuri efective pentru a reduce deficitul sub 3% din PIB până în 2011, aşa cum se angajase, şi a propus Consiliului de Miniştri aplicarea procedurii de suspendare. La 24 ianuarie, Consiliul de Miniştri şi-a dat acordul pentru suspendarea a aproape 500 de milioane de euro din fondurile de coeziune pe 2013. Actualele reglementări privind fondurile de coeziune prevăd suspendarea totală sau parţială a fondurilor în cazul în care o ţară nu ia măsurile necesare pentru a-şi corecta deficitul bugetar excesiv. Dacă va fi aplicată suspendarea, ar fi pentru prima dată când CE ia o astfel de decizie. Iniţiativa trebuie aprobată de statele membre pentru a fi aplicată. Dacă între timp Ungaria propune măsuri de reducere a deficitului, suspendarea nu se va mai aplica. Propunerea de a suspenda ajutoare în valoare de 495 de milioane de euro destinate Ungariei, din cauza deficitului crescut, este nefondată şi incorectă, au declarat oficialii Guvernului de la Budapesta.

Ungaria este monitorizată pentru deficit excesiv încă de la aderarea sa la UE, în 2004. Oficialii de la Budapesta urmează să anunţe CE că deficitul bugetar pe 2011 a fost de 3,5%. Cifra a fost însă atinsă ca urmare a unor măsuri speciale echivalente cu aproape 10% din PIB, activele fondurilor de pensii private, echivalente cu 9,75% din PIB au fost transferate la stat şi aplicarea unor taxe speciale. Fără aceste măsuri, deficitul s-ar fi ridicat la 6% din PIB.



12