Răpire cu final fericit a premierului libian

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Răpire cu final fericit a premierului libian

Externe 11 Octombrie 2013 / 00:00 372 accesări

Premierul libian, Ali Zeidan, a fost eliberat, ieri, după ce a fost răpit şi deţinut timp de câteva ore de o brigadă a foştilor rebeli, a anunţat ministrul libian de Externe, Mohamed Abdelaziz. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mohamed Kaabar, a confirmat eliberarea lui Zeidan, sugerând că a avut loc o operaţiune în acest sens. Kaabar a oferit asigurări că Zeidan este sănătos. Pe de altă parte, Guvernul a declarat că nu va ceda şantajului în urma răpirii premierului Ali Zeidan, pe care a calificat-o drept un „act criminal”. Panica a început să pună stăpânire pe reprezentanţele diplomatice şi companiile străine din Libia, după anunţarea răpirii premierului. Astfel, Alitalia şi Lufthansa şi-au anulat ieri zborurile către Tripoli, a declarat pentru AFP o sursă aeroportuară de la Tripoli.

Premierul Libiei a făcut apel la calm, după ce a fost eliberat. „Sper că problema răpirii va fi soluţionată cu raţiune şi inteligenţă, evitând escaladarea situaţiei”, a declarat Zeidan într-un discurs televizat. Ali Zeidan a fost răpit de membri ai unor miliţii, nemulţumiţi de operaţiunea efectuată de SUA pe teritoriul Libiei pentru capturarea unui lider al reţelei teroriste al-Qaida. Premierul a fost eliberat nevătămat, după câteva ore, dar situaţia evidenţiază instabilitatea puternică cu care se confruntă Libia după înlăturarea regimului fostului dictator Muammar Gaddafi.

LEGITIMĂ APĂRARE SUA au efectuat operaţiuni speciale în Somalia şi Libia, capturându-l, la Tripoli, pe un lider al reţelei teroriste al-Qaida suspectat de implicare în atentatele comise în 1998 la ambasadele americane din Kenya şi Tanzania. SUA susţin că Guvernul libian a fost informat despre operaţiunea forţelor speciale americane efectuată la Tripoli. Abu Anas al-Libi, pe numele său real Nazih Abdul Hamed Al-Raghie, în vârstă de 49 de ani, urmează să fie transferat în SUA, pentru a fi judecat. El este acuzat de implicare în organizarea atentatelor comise în august 1998 la ambasadele SUA din Dar es Salaam şi Nairobi, soldate cu 213 morţi şi 5.000 de răniţi. Abu Anas al-Libi era membru al organizaţiei Grupul Islamic de Luptă din Libia, după care a fost recrutat de reţeaua teroristă al-Qaida. SUA au invocat, miercuri, dreptul la legitimă apărare pentru a justifica raidul unităţilor speciale americane în Libia, sâmbătă.

Taguri articol


12