Referendum privind necesitatea înfiinţării unui combinat siderurgic la Agigea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Referendum privind necesitatea înfiinţării unui combinat siderurgic la Agigea

Eveniment 02 Octombrie 2008 / 00:00 3050 accesări

România concurează cu Bulgaria, Turcia şi Ucraina pentru investiţia Grupului Voestalpine, din Austria, în construcţia unui combinat siderurgic, care ar putea fi construit la Agigea. Voestalpine este prezent în România prin subsidiara sa britanică Elmsteel, care deţine, din 2004, o fabrică la Satu Mare. Preşedintele Consiliului de administraţie (CA) al Voestalpine, Wolfgang Eder, a condus la Constanţa o delegaţie care a purtat primele discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale. La discuţii au participat primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, viceprimarul municipiului Constanţa, Nicolae Nemirschi, care este şi preşedintele Zonei Metropolitane Constanţa, şi primarul comunei Agigea, Cristian Cîrjaliu. Reprezentanţii autorităţilor locale i-au informat pe reprezentanţii grupului austriac că nu pot lua o decizie decît după ce vor afla şi care este voinţa constănţenilor. Preşedintele CA al Voestalpine, Wolfgang Eder, a declarat: „Este o investiţie de peste cinci miliarde de euro şi trebuie să găsim locaţia perfectă pentru acest proiect. Am ascultat părerile autorităţilor locale, pe care le respect. Este normal ca cetăţenii să fie informaţi asupra efectelor, fie ele pozitive, fie negative, şi credem că este normal ca aceştia să îşi spună părerea despre proiect, dacă sînt sau nu de acord cu el. Trebuie să ştiţi că, la Linz, combinatul este în mijlocul oraşului. Acolo avem un dialog deschis cu autorităţile şi cu populaţia şi trebuie să spun că Linz este cel mai curat oraş industrial“.

“Dacă populaţia nu doreşte, nu se va face această investiţie”

Primarul Radu Mazăre a declarat că o astfel de investiţie, cu implicaţii majore asupra mediului înconjurător nu se poate face decît cu acordul locuitorilor judeţului. „A venit tot staff-ul grupului Voestalpine în frunte cu preşedintele Consiliului de Administraţie pentru a discuta despre eventuala investiţie ce s-ar putea realiza la Agigea. Le-am adus la cunoştinţă că dacă se vor hotărî să facă această investiţie, atunci vom face un referendum ca să vedem dacă şi populaţia decide că această investiţie este oportună. Au fost de acord cu punctul nostru de vedere. Nici eu, nici preşedintele CJC şi nici primarul din Agigea nu ne putem asuma o astfel de decizie fără a întreba populaţia. Dacă populaţia nu doreşte, nu se va face această investiţie. Eu le-am sugerat celor de la Voestalpine să facă o promovare a lucrurilor benefice pe care le aduce combinatul, pentru că despre lucrurile care nu sînt benefice se găseşte cine să vorbească“, a declarat Radu Mazăre. Prezent la discuţiile cu reprezentanţii grupului austriac, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, a afirmat că autorităţile locale vor aprofunda din punct de vedere urbanistic amplasarea viitoarei investiţii. „În prezent, grupul Voestalpine nu s-a decis dacă viitorul combinat va fi construit în România. Dacă se va lua aceată decizie, vom lua în discuţie toate posibilităţile de amplasare. Este clar şi evident că va fi într-o zonă industrială. Acolo era prevăzut un parc industrial pentru zona portuară. Problema care se ridică se referă la mediu şi impactul social pe care îl poate avea această investiţie asupra turismului de pe litoral. Astfel, am decis cu primarul Radu Mazăre şi cu primarul de la Agigea că este necesar să consultăm locuitorii judeţului despre necesitatea acestei investiţii“, a declarat Constantinescu.

“Grup de lucru mixt, zona metropolitană şi Voestalpine”

Cum posibila viitoare investiţie se va afla în Zona Metropolitană Constanţa, la discuţiile cu reprezentanţii grupului austriac a participat şi preşedintele Zonei Metropolitane, viceprimarul municipiului Constanţa, Nicolae Nemirschi, care a precizat că în prezent se lucrează la planul integrat de dezvoltare a Zonei Metropolitane pentru accesarea fondurilor europene. „Indecizia pe care o au în prezent investitorii austrieci ne pune puţin în întîrziere, pentru că una este să abordăm zona de interes pe care o vizează ei, ca parc industrial, şi alta este să o abordăm ca şi combinat siderurgic cu tot ceea ce înseamnă el, dezvoltarea pe orizontală, impactul social etc. Am primit nişte termene privind finalizarea studiilor pe care le au de făcut, dar şi propunerea ca de săptămîna viitoare să formăm un grup de lucru mixt, zona metropolitană şi Voestalpine, pentru a crea scenariile de dezvoltare a zonei metropolitane în cazul în care această investiţie se va face“, a declarat Nemirschi. Imediat după întîlnirea cu reprezentanţii autorităţilor locale, investitorii austrieci au plecat spre Bucureşti, unde au semnat, la Palatul Victoria, memorandumul de înţelegere cu privire la dezvoltarea unui combinat siderurgic în zona Mării Negre.



12