“Regimul transnistrean este o rană pe corpul Moldovei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Vladimir Voronin:

“Regimul transnistrean este o rană pe corpul Moldovei”

Externe 08 Noiembrie 2008 / 00:00 560 accesări

Preşedintele moldovean, Vladimir Voronin, a apreciat că “regimul smirnovean din Transnistria este o forţă rea, care a transformat regiunea într-o rană pe corpul Moldovei, care nu se mai vindecă şi împiedică integrarea europeană a R. Moldova”. Voronin a adăguat, într-o întîlnire avută joi cu presa, că “regimul autorităţilor de la Tiraspol are o influenţă negativă nu numai asupra unităţii cetăţenilor transnistreni, ci şi asupra dezvoltării economice a ţării”. “Oraşele şi satele Transnistriei sînt aproape moarte iar acum, ei au atentat la spiritualitatea noastră, la sfinţenia noastră - Biserica Ortodoxă a Moldovei”, a spus Voronin, referindu-se la incidentul produs luni, cînd grănicerii transnistreni nu i-au permis accesul în regiunea separatistă, unde intenţiona să participe la sfinţirea unei biserici din satul Corjova. “Toţi trebuie să înţeleagă şi să conştientizeze că, dacă noi nu putem să-i pedepsim, Dumnezeu o va face”, a adăugat preşedintele moldovean. Coloana de maşini cu care se deplasau Vladimir Voronin şi mitropolitul Chişinăului şi al Întregii Moldove, Vladimir, a fost oprită luni dimineaţă, la intrarea în satul Lunga din raionul Dubăsari. Invocînd o dispoziţie a conducerii transnistrene şi indicaţia directă a lui Igor Smirnov, grănicerii i-au anunţat pe oficialii moldoveni că pentru Vladimir Voronin este interzisă intrarea în satul Corjova. “Participarea preşedintelui R. Moldova la această acţiune, precum se şi cuvine în astfel de cazuri, a fost coordonată în cele mai mici detalii cu administraţia transnistreană”, a declarat ministrul moldovean al Reintegrării, Vasile Şova, apreciind că “măsura luată de administraţia transnistreană reprezintă o nouă provocare, devenită, din păcate, tradiţională, dar şi un exemplu de crasă lipsă de respect pentru sentimentele credincioşilor, obiceiurile creştine şi faţă de însăşi Biserica Ortodoxă Rusă”.

Pe de altă parte, se relatează că Wolfgang Behrendt, noul şef al Secţiei Politică şi Economie din cadrul delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, a declarat că viitorul acord juridic dintre R.Moldova şi UE va fi similar cu acordurile de asociere şi stabilizare semnate de UE cu statele din Balcanii de Vest, care au perspectiva de aderare la UE. “Mandatul care prevede începerea negocierilor privind noul acord juridic este în curs de redactare de către Comisia Europeană şi va fi definitivat pînă la sfîrşitul anului. La începutul anului viitor, acest mandat va fi aprobat de Consiliul UE, iar negocierile se vor purta cu noua conducere, după alegerile parlamentare din 2009”, a precizat oficialul. Reprezentantul delegaţiei CE în R. Moldova a menţionat că UE elaborează, în prezent, un studiu pentru a afla posibilele efecte pe care le poate provoca, în această ţară, eventuala introducere a regimului de liber schimb, ale cărui rezultate vor fi publicate în primul semestru al anului viitor. Viitorul acord juridic prevede perspectiva pe termen lung de eliminare a regimului de vize pentru moldovenii care vor călători în UE, potrivit aceleeaşi surse. Oficialul european a precizat însă că nu se poate vorbi despre aderarea ţării la UE, întrucît aceasta nu are statut de candidat.

Între timp, ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Vrabie şi secretarul de Stat britanic pentru Forţele Armate, Bob Ainsworth, au semnat joi, la Londra, un plan de cooperare militară pe anul fiscal 2009. În baza acestui plan, experţi britanici vor oferi consiliere autorităţilor de la Chişinău, cu privire la arsenalul strategic de apărare, instruire militară şi alte aspecte. Documentul prevede totodată organizarea de evenimente de schimb de experienţă, acordarea de asistenţă R. Moldova în domeniul reformei sistemului naţional de apărare şi cursuri de limba engleză pentru militarii moldoveni. Un număr de 23 de militari moldoveni frecventează, în prezent, cursurile de limba engleză de la University College din Ripon şi York şi Military Language School din Beaconsfield, în baza unor burse oferite de Ministerul britanic al Apărării. Ainsworth a remarcat progresele înregistrate de armata naţională a R. Moldova în primele două etape ale programului şi a confirmat disponibilitatea experţilor britanici de a continua să ofere consiliere.



12