Salariul minim trebuie majorat!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
BNS a demonstrat!

Salariul minim trebuie majorat!

Eveniment 02 Noiembrie 2010 / 00:00 610 accesări

Impactul creşterii salariului minim pe economie, chiar la 750 de lei, asupra bugetului general consolidat este pozitiv, potrivit unor scenarii prezentate, ieri, de reprezentanţii Blocului Naţional Sindical (BNS). Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a spus, ieri, că există soluţii privind o evoluţie a salariului minim, nu o îngheţare a acestuia, fiind nevoie de creşterea salariului minim în piaţa muncii pentru a ieşi din capcana şomajului, diferenţele dintre veniturile obţinute din salariul minim şi cele obţinute din protecţia socială fiind atât de mici încât nu este stimulată ocuparea. \"Rămâi cu mai multe venituri la sfârşitul lunii dacă beneficiezi de protecţie socială, decât dacă eşti angajat, cea mai mare problemă a României fiind legată de gradul de ocupare din piaţa muncii. Guvernul nu a făcut decât să adâncească criza prin mutarea cheltuielilor de la fondul de salarii la capitolul de protecţie socială\", a precizat Costin.

TREI SCENARII ECONOMICE. Economistul Liviu Voinea a prezentat trei scenarii de creştere a salariului minim la 650, 700 şi 750 de lei, rezultând, în urma acestor analize, că impactul net asupra bugetului general consolidat este pozitiv, între 358 de milioane de lei şi 1,1 miliarde de lei. \"Creşterea salariului minim induce costuri suplimentare în sectorul privat. Ar trebui redus CAS-ul pentru a absorbi impactul asupra costului cu forţa de muncă. Dar calculele arată că această reducere nu poate îndeplini concomitent două obiective, respectiv să fie neutră în privinţa costurilor cu forţa de muncă şi să fie neutră bugetar. Totuşi, creşterea costurilor cu forţa de muncă este marginală pentru sectorul privat, între 1 şi 3%\", a explicat Voinea. Potrivit lui Voinea, la nivelurile joase de venit, majoritatea oricărui venit suplimentar se duce în consumul curent de produse alimentare, astfel vor creşte şi încasările din taxa pe valoare adăugată aferentă acestui consum cu între 43 şi 130 de milioane de lei, luând în considerare şi ponderea de 50% a economiei subterane în comerţul cu alimente.

DEMONSTRAŢIE DE… PROFIT PE TOATĂ LINIA. Astfel, creşterea salariului minim este benefică pentru buget în oricare dintre cele trei scenarii analizate, iar relaţia este direct proporţională, adică, pe măsura creşterii salariului minim, creşte şi impactul pozitiv net asupra bugetului general consolidat. Potrivit lui Voinea, salariile mici pot reveni la nivelul de dinaintea reducerii cu 25% prin creşterea salariului minim şi o reformă la nivelul funcţiilor de conducere din sectorul public, iar pentru restul bugetarilor revenirea poate fi făcută în două etape. Voinea a precizat că toate scenariile de creştere a salariului minim au fost făcute doar pentru primele patru grupe cu salarii mici, adică sub 1.100 de lei lunar, în care se află aproximativ 37% din numărul salariaţilor şi doar aproape 15% din masa salarială totală din economie. Costin a precizat că aceste calcule vor fi prezentate, astăzi, reprezentanţilor FMI, aşteptând ca patronatele şi Guvernul, care nu sunt de acord cu această creştere, să prezinte argumente în acest sens.

OPRIREA ACTIVITĂŢII ÎN INSTITUŢII, NOUA FORMĂ DE PROTEST. Preşedintele BNS a anunţat că mâine, în intervalul 12.00-16.00, vor opri activitatea mai ales bugetarii, iar în cazul angajaţilor din sectorul economic se derulează o procedură de strângere de semnături pentru declanşarea grevei legale. Potrivit lui Costin, apelul liderilor confederaţiilor sindicale la întreruperea lucrului este singura formă de protest care a mai rămas. \"Am stabilit să dăm drumul la plângeri penale împotriva şefilor de instituţii care au ameninţat angajaţii cu disponibilizarea, dacă participă la mitingul care a avut loc în 27 octombrie sau dacă opresc activitatea în 3 noiembrie\", a mai spus Costin. Amintim că cele cinci confederaţii sindicale au făcut apel la întreruperea voluntară a activităţii de către toţi angajaţii, miercuri, 3 noiembrie, între orele 12.00 şi 16.00, când este şedinţa de Guvern. Confederaţia \"Cartel Alfa\", Blocul Naţional Sindical, CNSLR-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Meridian sunt decise să continue acţiunile de protest şi reiau apelul adresat tuturor cetăţenilor nemulţumiţi de măsurile absurde ale Executivului să se solidarizeze într-o nouă acţiune de protest. La Constanţa, angajaţii din cadrul administraţiei publice locale vor respecta decizia Confederaţiei „Cartel Alfa”, unde sunt afiliaţi şi vor înceta lucrul, în fiecare miercuri, începând din această săptămână.

HAOS ŞI BĂTAIE DE JOC PE FAŢĂ. În cadrul discuţiilor anterioare, care s-au purtat inclusiv cu reprezentanţii arcului guvernamental, sindicatele au constatat: \"În vreme ce Guvernul insistă ca salariul minim brut garantat în plată să nu crească mai mult de 640 de lei, PDL a propus ca acesta să fie de 720 lei, iar UDMR a propus ca salariul minim să fie de 740 lei\", susţin sindicaliştii. Dincolo de tratarea acestui subiect \"la modul neserios de către Guvern cu sindicatele\", prin neprezentarea unei oferte unitare, cele cinci confederaţii au mai constatat că Executivul refuză \"cu obstinaţie\" dialogul social, ignorând revendicările prezentate de partea sindicală.



12