„Senatul este expresia identității naționale”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un secol şi jumătate de existenţă, sărbătorit prin 19 discursuri

„Senatul este expresia identității naționale”

Politică 18 Iunie 2014 / 00:00 554 accesări

MOMENT ANIVERSAR Aniversarea unui secol şi jumătate de existenţă a Senatului României, care a avut loc ieri, la Parlament, a fost un prilej de împunsături, declaraţii pompoase, trimiteri la istorie, plachete aniversare şi lobby-uri în favoarea bicameralismului. Momentul a fost prefaţat de disputa declanşată de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a refuzat să-l invite pe preşedintele Traian Băsescu la eveniment, din cauza atitudinii publice a acestuia faţă de Senat, instituţie pe care şeful statului o dorea desfiinţată, conform referendumului din 2009. Probabil că a fost mai bine aşa, căci Băsescu s-ar fi aflat într-o situaţie jenantă în jilţul prezidenţial. În prezidiu au luat loc foşti preşedinţi ai Senatului, premierul Ponta, ministrul Gabriel Oprea, IPF Daniel şi arhiepiscopul Ioan Robu, principesa Margareta, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, proaspătul Avocat al Poporului Victor Ciorbea, principii Radu şi Nicolae şi politicieni.

E NEVOIE DE... SENAT După intonarea imnului de stat, Tăriceanu a solicitat un moment de reculegere în memoria foştilor preşedinţi ai Senatului asasinaţi sau exterminaţi în închisorile comuniste. El a abordat şi problema absenţei prezidenţiale, regretând că s-a declanşat o veritabilă campanie mediatică îndreptată împotriva bicameralismului. Tăriceanu consideră că Senatul trebuia să facă eforturi pentru a-şi defini mai bine rolul şi personalitatea. Fostul preşedinte Ion Iliescu, el însuşi membru al Camerei Superioare în intervalul dintre două mandate, a apreciat că regimul unicameral a fost un eşec din toate punctele de vedere, iar Constituţia ar trebui să prevadă, o dată la 10-15 ani, corecturile necesare pentru o mai bună funcţionare a instituţiei: „Mă opun intenţiilor unora de a-l desfiinţa sub pretextul eficientizării. Democraţia nu e SA sau SRL”. Vicepreşedintele acestei Camere, Viorel Hrebenciuc, l-a acuzat pe Băsescu că ar fi pledat pentru sistemul sovietic şi pentru continuarea unei tendințe de sorginte totalitară. El a arătat că Senatul şi-a dovedit funcţionalitatea prin consolidarea separaţiei puterilor în stat şi i-a invitat pe cei prezenţi să facă eforturi de a fi deasupra vremurilor pe care le trăim. Fostul preşedinte Emil Constantinescu a subliniat faptul că vreme de 50 de ani - cât timp a fost anihilat bicameralismul - a existat un hiatus democratic: „Supremaţia legii, şi nu a intereselor de grup, are nevoie de un asemenea instrument”. Liderul senatorilor UDMR, Marko Bela, a povestit că la prima şedinţă a instituţiei, în 1990, senatorii au plecat acasă pentru că veniseră minerii, iar la a doua încercare, liberalii s-au blocat în lift.

DISCURSURI ŞI FILOSOFII Principesa Margareta a mărturisit, cu modestie, că nu face decât să-l reprezinte pe tatăl său, regele Mihai. „Senatul este expresia identității naționale și a devenirii noastre statale”, a subliniat ea, arătând că Senatul şi Coroana au stat alături aproape un secol şi jumătate. Demn de semnalat i-a părut principesei faptul că Senatul a condamnat ferm mineriadele, precum şi că, în ultimii zece ani, familia regală a fost invitată de patru ori în Camerele reunite ale Parlamentului. A venit apoi rândul foştilor preşedinţi ai acestei Camere. Petre Roman a reluat doar o comunicare pe care o făcuse la simpozionul de la Academie, iar Mircea Ionescu-Quintus a îndemnat la bună înţelegere, constatând că „avem destui duşmani pentru a mai fi nevoie să ne duşmănim între noi”. Nicolae Văcăroiu, preşedintele Curţii de Conturi, a susţinut, la rândul său, viabilitatea sistemului bicameral, iar Mircea Geoană a ţinut un discurs diplomatic, a împărţit omagii şi a spus că Băsescu nu a fost prezent „din cauza eșuării experimentului cu mandat de cinci ani”. Pedelistul (încă) Vasile Blaga s-a plâns de lipsa lui Băsescu de la eveniment, iar fostul lider PNL Crin Antonescu a apăsat pe pedala pro-băsismului, încercând să ne convingă că PNL este un soi de instituţie. Aşa am aflat că cele patru valori absolute ale filosofiei proprii sunt: monarhia, cele două Camere ale Parlamentului şi... PNL. A venit apoi replica de la premierul Victor Ponta, care a spus că cele patru valori sunt monarhia, Parlamentul, Biserica şi Armata! El a spus că e absurd să renunţi la ceea ce reprezintă trecutul tău, iar Senatul trebuie să devină un loc al elitelor, între care ar trebui să se regăsească, ca senatori de drept, foştii preşedinţi: „Sunt convins că Băsescu va considera, de la anul, că e bine să existe două Camere”. Finalul manifestării a aparţinut liderilor grupurilor parlamentare din Senat şi decernării de plachete aniversare.



12