Silvio Berlusconi va ajuta UE să îşi recîştige influenţa globală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Silvio Berlusconi va ajuta UE să îşi recîştige influenţa globală

Externe 17 Aprilie 2008 / 00:00 538 accesări

Viitorul premier italian a declarat, miercuri, că va ajuta UE să îşi recîştige o parte din influenţa în domeniul afacerilor internaţionale, pe care acesta consideră că a pierdut-o de la ultimul său mandat de premier. Adresîndu-se prin intermediul unuia dintre posturile sale de televiziune, în urma victoriei în alegerile parlamentare din Italia, care s-au desfăşurat duminică şi luni, magnatul media în vîrstă de 71 de ani a declarat că UE are nevoie de o echipă de conducere de elită care să o facă să conteze pe scena interanţională. În timpul celui de al doilea mandat al său în perioada 2001-2006, Silvio Berlusconi a fost acuzat că a izolat Italia faţă de partenerii UE, concentrîndu-se pe relaţiile cu statele care nu fac parte din blocul comunitar, ca SUA, Rusia şi Israel.

Celebru pentru faptul că a pus coarne unui ministru spaniol în timpul unei şedinţe foto de la un summit, a şocat şi Parlamentul European în iulie 2003, asemănînd un parlamentar german cu “un gardian al lagărelor de concentrare”. “Acum voi fi cel mai bătrîn - pardon, vreau să spun, cel mai înţelept la summit-urile UE”, a declarat Silvio Berlusconi. Miercuri, a declarat că a menţinut relaţii personale bune cu liderii internaţionali în perioada în care a fost în opoziţie. Silvio Berlusconi a fost deja invitat de premierul britanic Gordon Brown la Londra, a avut “o discuţie lungă” cu cancelarul german Angela Merkel şi a discutat de asemenea cu premierul spaniol Jose Luis Rodriguez Zapatero. Considerat aliat al administraţiei de la Washington în războiul împotriva terorismului, Berlusconi a declarat că preşedintele Bush l-a invitat la cină în SUA, deşi nu a specificat o dată anume, iar preşedintele rus Vladimir Putin îl va vizita azi.

Deşi pare să aibă planuri mari pentru imaginea şi viitorul UE, intenţia sa de a-l numi ministru al Afacerilor Externe pe actualul comisar european pentru Justiţie, Franco Frattini, mai mult încurcă structura comunitară. Franco Frattini va părăsi funcţia din Comisia Europeană a lăsat în urmă mai multe proiecte neîncheiate, printre care cel al suspendării vizelor pentru SUA. Acesta a descurajat semnarea de acorduri bilaterale cu administraţia de la Washington în speranţa că va putea încheia cu SUAn această toamnă, un acord pentru cele 12 state comunitare care nu sît incluse în programul Visa Waiver. Franco Frattini se va retrage din poziţia influentă deţinută la Bruxelles lăsînd în urmă mai multe proiecte deschise şi după ce a lansat o propunere legislativă majoră privind implementarea unui sistem de intrare şi ieşire din spaţiul comunitar menit să monitorizeze toţi călătorii din afara UE prin scanarea amprentei digitale. uccesorul lui Frattini va prelua funcţia într-un moment în care graniţa de sud a UE devine,din nou,o problemă politică majoră din cauza numărului mare de imigranţi ilegali africani care pătrund în spaţiul european prin acest sector. Pe de altă parte, odată cu intrarea în vigoare a noului tratat european, anul viitor, portofoliul deţinut în prezent de Frattini va fi unul tot mai influent deoarece Tratatul de la Lisabona înlătură o mare parte din drepturile de veto în acest domeniu pentru a accelera procesul decizional şi facilita obţinerea de rezultate concrete.



12