Sindicaliştii din Sănătate luptă până la capăt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
S-au rezolvat o parte din revendicări Negocieri deblocate

Sindicaliştii din Sănătate luptă până la capăt

Eveniment 23 Noiembrie 2013 / 00:00 460 accesări

În vreme ce oficiali ai Ministerului Sănătăţii (MS) declară că anunţata grevă generală (pe 28 noiembrie) este “tot mai departe”, reprezentanţi ai Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate spun că nici nu se gândesc să renunţe şi că vor merge până la capăt. Vor să obţină, de data aceasta, toate cererile. Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, spune că sâmbătă, 23 noiembrie, va mai avea o întâlnire cu sindicaliştii din sistemul sanitar. “Cred că am reuşit un pas important, în sensul în care toată lumea s-a aşezat la masă, am discutat şi a rămas să ne mai vedem o dată sâmbătă. Cred că o parte dintre soluţii s-au întrevăzut. Ceea ce astăzi pot să vă spun: sectorul sanitar sper să nu fie deloc ameninţat. Cred că, în acest moment, greva este tot mai departe”, a spus demnitarul.

CEA MAI PUTERNICĂ FEDERAŢIE DIN SĂNĂTATE - “SANITAS” - VA PĂSTRA CALENDARUL ACŢIUNILOR DE PROTEST, CARE PREVEDE O GREVĂ DE AVERTISMENT PE 25 NOIEMBRIE ŞI GREVA GENERALĂ PE 28 NOIEMBRIE, A DECLARAT PREŞEDINTELE FEDERAŢIEI, LEONARD BĂRĂSCU

“Este important că am deblocat negocierile. Acest lucru reprezintă un pas bun în vederea unui dialog social eficient. Nu am stabilit nimic concret”, a arătat Bărăscu.

APEL CĂTRE MEDICI Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), totodată reprezentant al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, a transmis un mesaj medicilor, înainte de întâlnirea de sâmbătă. În primul rând, profesorul mulţumeşte pentru modul deosebit în care cadrele medicale au răspuns apelului CMR de a participa la acţiunile întreprinse de Coaliţia Profesioniştilor. „În mod deosebit, trebuie remarcat marşul organizat în Bucureşti, în 2 noiembrie 2013, care a fost un exemplu de solidaritate, în interiorul profesiei fiind prezenţi peste 4.500 de medici, de la rezidenţi până la profesori universitari. Participarea lor alături de alţi 6.000 de profesionişti a fost un mesaj clar către societate că dorim un sistem de sănătate care să respecte demnitatea pacienţilor şi a profesioniştilor”, a declarat preşedintele CMR. Totodată, el subliniază că, prin acţiunile întreprinse, au fost rezolvate o parte din revendicări. S-a acceptat creşterea veniturilor medicilor rezidenţi şi s-au redactat o serie de modificări legislative menite să protejeze independenţa personalului medical. „Au rămas două revendicări majore pentru care trebuie să luptăm în continuare: alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate şi o salarizare specifică în sistemul de sănătate, care să conducă la o creştere a veniturilor celor care prin munca lor susţin sistemul”, spune prof. univ. dr. Astărăstoae.

CMR NU POATE ORGANIZA GREVĂ CMR nu poate organiza grevă, explică şeful CMR, dar recomandă cadrelor medicale să se alăture, individual, acesteia. „Trebuie ca, în unitatea în care lucraţi, să contactaţi structura sindicală care a declanşat conflictul de muncă şi să vă alăturaţi acestuia. Ştiu că prin diferite mesaje se încearcă a vă demobiliza. Se spune că medicii nu au făcut niciodată grevă. Se spune că această grevă este ilegală. Şi, mai mult, se face un apel sentimental, spunându-se că nu puteţi să vă abandonaţi pacienţii”, adaugă reprezentantul medicilor din România. Prof. dr. Astărăstoae recunoaşte că, într-adevăr, locul medicilor este lângă pacienţi, dar pentru aceasta ei trebuie să aibă mijloacele cu care să îi ajute pe pacienţi şi să nu le pună în pericol siguranţa. „Pentru aceasta, finanţarea sistemului trebuie să fie corespunzătoare. Sper din toată inima că veţi fi alături de partenerii noştri sindicali din Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate şi împreună vom învinge!”, este mesajul preşedintelui CMR.



12