SUA, un „inovator mondial“ în materie de supraveghere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Milioane de înregistrări

SUA, un „inovator mondial“ în materie de supraveghere

Monden 19 Iunie 2013 / 00:00 431 accesări

SACRIFICIU PREA MARE O serie de postări făcute de Edward Snowden scot în evidenţă proceduri efectuate de administraţia Obama, care a accentuat practicile de supraveghere deşi susţinea contrariul în campania electorală pentru al doilea mandat. Într-o sesiune de chat de 90 de minute cu jurnaliştii publicaţiei britanice „The Guardian” difuzată pe site, Edward Snowden a explicat cum autorităţile americane au acces la toate comunicaţiile, de la apeluri telefonice, mail-uri şi alte mijloace de comunicaţie, ceea ce se situează peste orice prevederi constituţionale sau de drept internaţional. Noile acuzaţii adresate administraţiei Obama sunt o pată neagră asupra preşedintelui în care toată lumea şi-a pus speranţa că va opri abuzurile şi practicile neortodoxe începute de preşedintele George W. Bush. Barack Obama, legislatorii americani şi oficialii de securitate apără programul de supraveghere a comunicaţiilor ca fiind necesar în lupta împotriva terorismului şi un sacrificiu care merită! Însă amploarea programului este planetară, fiind supravegheate orice comunicaţii către şi dinspre SUA, ceea ce deschide uşa unor abuzuri sistematice de la litera legii şi afectează drepturile civile ale indivizilor. De exemplu, Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA) colectează milioane de înregistrări din telecomunicaţiile de peste ocean, fiind vizate în mod special firme cu profil tehnic, ceea ce duce la dezbateri aprinse.

Preşedintele Obama nu pare să aibă deloc remuşcări asupra atingerilor aduse libertăţilor civile. În campania sa de a justifica programul, Obama a afirmat că regimul de la Beijing a înţeles mesajul său foarte direct împotriva pirateriei informatice, care ar putea conduce la o deteriorare a relaţiilor între cele două mari puteri. Obama a abordat problema atacurilor informatice împotriva SUA în cursul întâlnirii cu omologul său chinez, Xi Jinping, în perioada 7-8 iunie, în California. Însă preşedintele chinez a răspuns că şi ţara sa este victima unor atacuri de acest tip, iar revelaţiile lui Edward Snowden au confirmat că SUA supraveghează milioane de calculatoare din China. Şeful statului american a adăugat că „fiecare ţară practică spionajul, însă China a depăşit tariful normal, încercând să îmi cunoască subiectele de discuţie atunci când mă întâlnesc cu japonezii”. Calificând SUA drept un „inovator mondial”, Obama a adăugat că, „dacă ţări precum China fură aşa, acest lucru ne afectează în mod grav prosperitatea pe termen lung”. Un raport american recent a calculat că pirateria informatică din partea Chinei costă SUA sute de miliarde de dolari pe an, prin furt de proprietate intelectuală. Potrivit Pentagonului, hackerii chinezi au reuşit deja să pătrundă în sistemele în care erau stocate planuri americane de armament.

SOLICITĂRI Spionajul industrial nu se află pe acelaşi palier de securitate ca şi terorismul, aşa că explicaţiile oficialilor americani atrag atenţia doar că există disponibilitate de a supraveghea o parte a populaţiei. Yahoo! a afirmat, într-un mesaj adresat utilizatorilor săi, că a primit între 12.000 şi 13.000 de cereri de informaţii din partea autorităţilor americane, în perioada 1 decembrie 2012 - 31 mai 2013. Aceste cereri se referă în special la fraude, omucideri, răpiri şi alte investigaţii penale, se afirmă în mesajul semnat de directorul general Marissa Mayer şi de şeful serviciului juridic, Ron Bell. Potrivit mesajului, denumit „Angajamentul nostru pentru viaţa privată a utilizatorilor noştri”, această cifră include toate solicitările de natură penală sau legate de securitatea naţională. Marile grupuri de internet se confruntă cu neîncrederea utilizatorilor lor după dezvăluirile făcute de Edward Snowden, privind existenţa a două programe secrete, unul referitor la colectarea începând din 2006 a diverse date din apeluri telefonice şi un al doilea, denumit PRISM, vizând interceptarea comunicaţiilor internauţilor străini care se află în afara SUA pe marile reţele de socializare.

PROCEDURI INACCEPTABILE Turcia a anunţat că a luat legătura cu autorităţile britanice, pe tema unor acuzaţii inacceptabile apărute în presă, potrivit cărora oficialii de la Londra i-au spionat pe delegaţii la summit-ul G20 în 2009, inclusiv pe ministrul turc de Finanţe, Mehmet Simsek. „Acesta este un scandal în relaţiile dintre cele două ţări, în cazul în care acuzaţiile includ un sâmbure de adevăr”, se arată pe site-ul Ministerului turc al Afacerilor Externe. Cotidianul britanic „The Guardian” a scris în ediţia de luni că agenţia serviciilor secrete britanice însărcinată cu comunicaţiile (GCHQ) a interceptat e-mailuri şi conversaţii telefonice ale mai multor personalităţi care au participat la reuniunea G20 în aprilie şi septembrie 2009. Între aceste personalităţi se află şi Mehmet Simsek, vizat pentru stabilirea poziţiei Turciei asupra acordurilor summit-ului, în luna aprilie, la Londra, şi evaluarea voinţei oficialilor de la Ankara de a coopera sau nu cu celelalte ţări din cadrul G20. Agenţia ar fi instalat un dispozitiv care îi permitea să afle când se contactau delegaţii unii pe alţii şi a vizat anumite personalităţi, în special pe ministrul turc şi calculatoare ale delegaţiei sud-africane, potrivit unor documente despre care are cunoştinţă publicaţia britanică.



12