Suntem în prag de izbucnire a unor epidemii!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Specialiștii trag noi semnale de alarmă Refuzul vaccinării scade imunitatea

Suntem în prag de izbucnire a unor epidemii!

Eveniment 23 Martie 2015 / 00:00 3254 accesări

Vaccinarea a devenit, pentru mulți, un lucru cât se poate de rău, o metodă prin care populația este... împuținată (!?). O spun, aproape siguri pe ei, mulți părinți care, de altfel, sunt deciși să nu își imunizeze copiii chiar dacă va deveni obligatoriu. Ei spun că vaccinarea este o mare prostie și că sunt și alte soluții de imunizare. ”Îmi țin copilul departe de boli” sau ”Prefer să-mi imunizez copilul cu produse din natură” sau ”Nu se va îmbolnăvi, nu am de ce să bag în el respectiva substanță chimică. Ăștia vor să scape de noi, suntem prea mulți”, ”Cine se gândește la reacțiile adverse, la consecințele tragice ca urmare a vaccinării, care pot merge până la paralizie pe viață?”, ”Cine plătește viața copilului meu?” - sunt doar câteva dintre afirmațiile/întrebările unor părinți constănțeni. Și ca ei sunt mulți în întreaga țară, fie oameni cu pregătire medie, fie cu pregătire superioară. Drept dovadă, acoperirea vaccinală în țara noastră se păstrează sub nivelul recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de 95%, pentru boli precum difterie, tetanos, rujeolă, rubeolă, oreion şi hepatită B, în principal din cauza refuzului vaccinării. Şeful Biroului OMS în România, dr. Victor Olszavsky, a arătat sâmbătă, 21 martie, la Conferinţa Națională Actualităţi în Vaccinologie - RoVaccin, organizată de Societatea Română de Microbiologie (SRM), că, în urmă cu zece ani, acoperirea vaccinală în România era de peste 95%, însă, în prezent, în unele judeţe este şi sub 68% în cazul unor vaccinuri. OMS recomandă o acoperire vaccinală de peste 95%, nivel considerat singurul care poate garanta eliminarea unor boli precum rujeola şi rubeloa şi prevenirea reapariţiei unor boli înlăturate.

SUB 75% România înregistrează procente sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin. Conform datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din 2014, rata medie de acoperire vaccinală este de 69,4% pentru vaccinul DTP4 (patru doze de vaccin împotriva difteriei, tetanosului şi pertusis), pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei şi oreionului este de 75,4%, iar pentru hepatita B este de 91,3%.

DOUĂ EPIDEMII Reducerea vaccinării împotriva rujeolei, rubeolei şi oreionului a dus, în ultimii ani, la două epidemii de rujeolă şi una de rubeolă, România pierzându-şi statutul de ţară care avea tentativa de eliminare a rujeolei de pe teritoriul ei, a declarat directorul CNSCBT, Adriana Pistol. ”O rată de vaccinare inferioară recomandărilor OMS poate reprezenta un pericol pentru sănătatea publică, crescând riscul izbucnirii unor epidemii. Este extrem de important ca populaţia să cunoască pericolele care pot apărea în cazul neacoperirii vaccinale corespunzătoare, deoarece vaccinurile oferă protecţie nu numai individului, ci şi colectivităţii, împiedicând transmiterea multor boli infecţioase”, a declarat, la rândul său, preşedintele SRM, dr. Alexandru Rafila. Oficialul este de părere că reticenţa cu privire la utilitatea vaccinării este cauzată de multe ori de o informare eronată sau incompletă, alimentată de surse neavizate.

OMS RECOMANDĂ EFECTUAREA OBLIGATORIE A ŞAPTE VACCINURI: DIFTERIE, PERTUSIS, TETANOS, RUJEOLĂ, RUBEOLĂ, OREION ŞI POLIOMIELITĂ

Experții OMS susțin că la aceste vaccinuri s-ar putea adăuga cele pentru meningococ, pneumnococ, Haemophilus influenzae, Human Papilloma Virus (HPV), hepatită B şi tuberculoză, în funcţie de posibilităţile ţării respective şi de realităţile din teren. Potrivit OMS, specialiştii trebuie să comunice mai bine, iar populaţia să caute surse credibile de informare, nu doar să asculte vocile antivaccinare. Astfel, oamenii ar trebui să ştie că vaccinurile sunt sigure, salvează vieţi şi previn suferinţe inutile.

Persoanele care au murit din cauza gripei, nevaccinate

Potrivit raportărilor săptămânale ale CNSCBT, toate persoanele care au murit din cauza gripei nu erau vaccinate. Managerul Institutului ”Matei Balș” din București, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a declarat recent, vizavi de numărul mare de îmbolnăviri de sezon, că nu au fost forme de gripă mai severe, ci mult prea puține persoane vaccinate. ”De aceea, aș vrea să fac apel la vaccinare pentru a evita complicațiile pe care le poate da gripa, unele putând cauza decesul”, spunea profesorul, care a subliniat că singura metodă de prevenire a gripei este vaccinarea.

Taguri articol


12