Ţările NATO au aprobat tacit proiectul scutului antirachetă american

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ţările NATO au aprobat tacit proiectul scutului antirachetă american

Externe 15 Iunie 2007 / 00:00 558 accesări

Miniştrii Apărării din ţările NATO şi-au dat aprobarea tacită, joi, la Bruxelles, proiectului scutului antirachetă american în Europa, deşi Moscova, care i se opune, a propus recent o soluţie alternativă. “Aliaţii au adoptat pentru prima oară o abordare comună, acceptînd să studieze, pînă la summit-ul de la Bucureşti, din aprilie 2008, implicaţiile politice şi militare ale instalării sistemului antirachetă american în Polonia şi Cehia”, a declarat un oficial NATO. Exact înainte de o reuniune a Consiliului ministerial NATO-Rusia cu noul lor coleg rus, Anatoli Serdiukov, niciun ministru din Alianţă nu a sugerat îngheţarea proiectului american, aşa cum cere Moscova.

La 7 iunie, la summit-ul G8, preşedintele Vladimir Putin a propus omologului său american, George W. Bush, să împartă cu Rusia un radar de alertă din Azerbaidjan şi să renunţe la cel din Cehia, cuplat cu zece rachete de interceptare în Polonia. Potrivit unei surse diplomatice, secretarul american al Apărării, Robert Gates, a declarat, joi, aliaţilor din NATO că SUA vor continua să discute cu Varşovia şi Praga şi vor examina propunerea rusă în paralel. NATO a încheiat, în iunie 2006, un studiu de fezabilitate de 10.000 de pagini, referitor la un sistem antirachetă în Europa. Interesul dispozitivului american pentru ţările europene ale NATO este să reducă considerabil costurile unei apărări antirachetă, a subliniat secretarul general adjunct al Alianţei, John Colston, înainte de reuniunea de la Bruxelles. NATO nu va trebui decît să finanţeze un sistem complementar scutului american, care va proteja majoritatea ţărilor membre. Cele cîteva ţări din flancul sud-estic al Alianţei - Grecia, Bulgaria, Turcia şi estul României - neacoperite de scutul american, vor fi protejate de un sistem cu rază de acţiune medie şi scurtă, studiat de NATO şi care ar trebui să fie funcţional în 2010.

Cele 26 de ţări ale Alianţei au discutat, ieri, într-un spirit de fermitate şi, în acelaşi timp, de dialog cu Rusia. “Abordarea NATO este fondată pe principiul indivizibilităţii securităţii Aliaţilor şi transparenţei faţă de partenerii noştri, inclusiv Rusia”, a declarat secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Taguri articol


12