Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 13 Februarie 2009 / 00:00 566 accesări

Virginia Ştefănică, secretar general la Ministerul Mediului

Stelian Borzea, candidat al PSD-PC pentru Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare din 2008, a fost numit la conducerea Autorităţii de Reglementare pentru Servicii Comunale, iar Mihail Fîcă (PSD), şef al Regiei de Servicii Publice Ploieşti, va prelua Agenţia pentru Protecţia Mediului. Numirile au fost aprobate prin decizie a premierului Emil Boc. Şeful Guvernului a decis, totodată, eliberarea lui Nagy Zoltan Levente din funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Meidului. Premierul a mai decis ca Adriana Doina Pană, candidat din partea PSD-PC pentru Senat la alegerile parlamentare din noiembrie 2008, să fie numită secretar de stat la Ministerul Educaţiei, iar Virginia Ştefănică să fie promovată pentru o perioadă de maximum şase luni în postul de secretar general al Ministerului Mediului.

Antochi, prim-vicepreşedinte al Comisiei de afaceri juridice a PE

Europarlamentarul PSD Alin Antochi a fost ales, ieri, prim-vicepreşedintele Comisiei de afaceri juridice a Parlamentului European (JURI), preluînd funcţia deţinută anterior de social-democratul Titus Corlăţean. Potrivit lui Antochi, lunile care urmează, dinainte de alegerile europarlamentare din iunie, vor fi foarte încărcate din punct de vedere al agendei legislative a Parlamentului European, în general, şi a Comisiei de afaceri juridice, în special.

Angajaţii Corpului de Control rămîn în post cu… condiţii

Departamentul de Control al Guvernului va fi reorganizat în Corp de Control, iar personalul va fi preluat pe baza numărului de posturi, a “bunului său renume” şi a încrederii premierului, cu un angajament de loialitate, angajaţii care nu se vor încadra în aceste prevederi urmînd să fie concediaţi. Decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului, prin ordonanţă de urgenţă. Persoanele care nu se vor încadra în aceste prevederi vor fi concediate.

DLAF, transferat în aparatul Guvernului

Departamentul de Luptă Antifraudă a fost trecut de la Cancelaria premierului în aparatul de lucru al Guvernului, fiind coordonat de vicepremier şi finanţat prin bugetul SGG, angajaţii fiind încadraţi numai pe baza încrederii acordate de premier şi cu condiţia semnării unui angajament de loialitate. Retragerea încrederii de către primul-ministru are ca efect revocarea încadrării, precum şi eliberarea sau destituirea din funcţie ori desfacerea contractului de muncă, după caz, a decis Guvernul printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de miercuri.

Conferinţă PE pentru eradicarea sărăciei copiilor

Europarlamentarul PD-L Adrian Manole a participat, ieri, la Conferinţa „Rolul Uniunii Europene în eradicarea sărăciei copiilor”. Conferinţa a fost organizată la iniţiativa Parlamentului European şi a Organizaţiei Europene \"Eurochild\", în prezenţa mai multor directori de la Comisia Europeană, miniştri ai statelor UE şi europarlamentari. Adrian Manole a declarat, cu această ocazie, că toate persoanele au dreptul la un standard de viaţă adecvat sănătăţii şi bunăstării lor şi a familiei lor. \"În ziua de azi, sute de milioane de oameni sînt încă privaţi de drepturi umane fundamentale, cum ar fi hrana, adăpostul, educaţia şi condiţiile decente de lucru. Cei care sînt forţaţi să trăiască în sărăcie înfruntă, adesea, excluderea socială şi discriminarea şi sînt lipsiţi de posibilitatea de a evolua. Bunăstarea copiilor într-o societate determină chiar şansele de supravieţuire demografică a respectivei societăţi\", a declarat Adrian Manole.

Amendamente la buget pentru Constanţa

Grădiniţele din municipiul Constanţa vor putea beneficia de fonduri pentru reabilitări şi modernizări, dacă Parlamentul va aproba un amendament la bugetul de stat pe 2009, formulat de deputatul PD-L de Constanţa Maria Stavrositu. Banii care ar putea fi primiţi vor fi folosiţi pentru reabilitarea clădirilor grădiniţelor, amenajări şi dotări interioare, precum şi achiziţionarea de echipamente specifice activităţii cu preşcolarii. Deputatul PD-L a menţionat că amendamentul pe care l-a depus a primit deja aviz favorabil din partea Comisiilor reunite de Învăţămînt din cele două Camere ale Parlamentului. Urmează ca documentul să fie supus dezbaterii şi aprobării plenului reunit, în cursul săptămînii viitoare. Un alt amendament depus de Maria Stavrositu la bugetul de stat pe 2009 vizează un sprijin financiar pentru amenajarea unei cantine sociale, în parohia Bisericii Sfinţii Constantin şi Elena din Constanţa.

Băsescu a semnat decretul de reînvestire a lui Daniel Morar la şefia DNA

Preşedintele Traian Băsescu a semnat, ieri, decretul de reînvestire în funcţie a lui Daniel Morar la şefia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În 4 februarie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a dat, cu unanimitate, aviz favorabil pentru numirea lui Morar la conducerea DNA, pentru încă trei ani. Vicepreşedintele CSM, procurorul Bogdan Licu, a subliniat faptul că anul 2008 a fost unul dificil, iar anul acesta “ne aşteaptă raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei”, motiv pentru care, cu unanimitate de voturi, Morar a fost desemnat să ocupe în continuare şefia DNA.

Guvernul va cere Parlamentului să încheie dezbaterile la statutul minorităţilor

Guvernul va solicita Parlamentului ca procedurile legislative pentru aprobarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România să fie finalizate pînă la sfîrşitul lunii iunie. Statutul minorităţilor a fost respins de Senat şi se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor de aproximativ doi ani, fiind amînat de multe ori din cauza lipsei de cvorum în comisii. Proiectul legii privind statutul minorităţilor a reprezentat un subiect de discuţie şi la ultima şedinţă comună de guvern româno-ungară, organizată în octombrie 2008, la Szeged, unde premierul de atunci, Călin Popescu Tăriceanu, a fost întrebat de jurnalişti cînd va fi aprobat actul normativ de către Parlament. Tăriceanu a răspuns că dezbaterile parlamentare asupra legii, aflată de foarte mult timp în discuţia Legislativului, trebuie urmărite de către viitorul Guvern.

UDMR şi CNMT participă pe listă comună la europarlamentare

UDMR şi CNMT au decis, ieri, să participe pe o listă comună la alegerile pentru Parlamentul European, intitulată “Lista solidarităţii şi unităţii maghiare din Transilvania”, primul loc urmînd să fie ocupat de liderul CNMT, europarlamentarul Laszlo Tokes. Preşedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, ieri, la finalul întîlnirii cu Tokes şi conducerea CNMT, că lista va cuprinde reprezentanţi ai celor două formaţiuni, dar că se va merge cu sigla şi însemnul electoral al UDMR pe buletinul de vot. El a precizat că în campania electorală se vor folosi şi însemnele CNMT. Documentul care va consfinţi înţelegerea aprobată ieri va fi semnat în 22 februarie, la Cluj-Napoca sau la Tîrgu Mureş.

Guvernul poate să-şi asume răspunderea pe coduri, dacă nu sînt votate pînă în iunie

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, că trebuie accelerate procedurile parlamentare pentru adopatarea celor patru coduri - penal, de procedură penală, civil şi de procedură civilă, o altă soluţie putînd veni de la Guvern, prin asumarea răspunderii. Termenul rezonabil, în opinia ministrului, este pînă în luna iunie: “Adopatarea lor pînă în luna iunie 2009 ar putea crea premisele deblocării celorlate instituţii”. Predoiu a arătat că trebuie luate măsuri pentru accelerarea trecerii codurilor prin Guvern, ca cele două partide din Coaliţie să ajungă la un punct de vedere comun. Ministrul a mai spus că singura raţiune pentru care se află la minister este de a explica cerinţele UE faţă de România, pentru respectarea obiectivelor.



12