Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Administrație 28 Noiembrie 2008 / 00:00 472 accesări

Candidaţii la parlamentare au depus, în contul AEP, 7.680.600 de lei

Candidaţii la alegerile parlamentare din 30 noiembrie au depus în contul Autorităţii Electorale Permanente (AEP) 7.680.600 de lei, pentru a putea participa la acest scrutin, a declarat, vicepreşedinte al AEP, Marian Muhuleţ. Legea nr. 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prevede obligativitatea pentru competitorii electorali de a constitui un depozit, în contul Autorităţii Electorale Permanente, cu o valoare de cinci salarii minime brute pe ţară pentru fiecare candidat. Depozitul se restituie în termen de 14 zile lucrătoare de la data rămînerii definitive a rezultatelor alegerilor organizate în circumscripţia electorală numai competitorilor care obţin un număr de voturi egal cu cel puţin 2% din voturile valabil exprimate la nivel naţional. Depozitul se va restitui şi organizaţiilor cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale, altele decît cele care ating pragul electoral, care obţin un mandat de deputat din partea acestor organizaţii dar şi candidaţilor independenţi care obţin cel puţin 20 la sută din voturile valabil exprimate în colegiul în care au candidat. Sumele care nu se restituie se constituie venit la bugetul de stat. Muhuleţ a precizat că în contul AEP au fost făcute 3.071 de depuneri, sumele în plus constatate în acest depozit datorîndu-se faptului că anumiţi candidaţi au depus mai mulţi bani, pentru a fi siguri că se vor încadra în prevederile legale.

Lista institutelor acreditate de BEC să realizeze exit-poll-uri, primită de CNA

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a primit, ieri, de la Biroul Electoral Central (BEC) lista institutelor de sondare a opiniei publice, a societăţilor comerciale şi a organizaţiilor neguvernamentale acreditate, pînă în prezent, pentru realizarea de exit-poll-uri la scrutinul de duminică. Vor realiza sondaje la ieşirea de la urne, la nivel naţional, INSOMAR, Compania de Cercetare Sociologică şi Branding Forum, Asociaţia pentru Transparenţă şi Libertate de Expresie. BEC menţionează că, în cazul în care va adopta şi alte decizii privind acreditarea unor institute de sondare a opiniei publice, acestea vor fi publicate pe site-ul oficial al instituţiei HYPERLINK „http://www.becparlamentare2008.ro. CNA a solicitat BEC, pe 24 noiembrie, să informeze care sînt institutele acreditate să difuzeze pe 30 noiembrie sondaje la ieşirea de la urne. Membrii CNA au reamintit că, de ieri, ora 24,00, posturile de radio şi televiziune nu mai pot prezenta sondaje de opinie.

Patriarhia Română îndeamnă clerul şi credincioşii să participe la alegeri

Patriarhia Română îndeamnă clerul şi credincioşii ortodocşi să participe la alegerile din 30 noiembrie, pentru a-şi desemna reprezentanţii în Parlament. Sfîntul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a interzis, din 1990, implicarea clerului ortodox “în politica partinică” şi a făcut apel către reprezentanţii partidelor politice să nu permită recrutarea de membri din rîndurile clerului şi nici folosirea în scopuri politice a persoanelor, spaţiilor, slujbelor şi însemnelor bisericeşti, se arată într-un comunicat de ieri al Patriarhiei Române. “Fidelă principiului neutralităţii din punct de vedere partinic, Biserica nu este indiferentă faţă de viaţa politică a ţării şi susţine idealurile libertăţii civice, dreptăţii sociale şi ale votului democratic liber exprimat cu scopul promovării demnităţii şi bunăstării poporului român. Ca atare, Patriarhia Română îndeamnă clerul şi credincioşii ortodocşi să participe la alegerile din 30 noiembrie 2008, spre a-şi desemna reprezentanţii în Parlamentul României”, precizează sursa citată.

695 de deţinuţi pot vota la parlamentare

Doar 695 din cei peste 28.000 de deţinuţi aflaţi în penitenciare vor putea vota, dacă doresc, la alegerile parlamentare din 30 noiembrie, aceştia fiind singurii încarceraţi în unităţi aflate în acelaşi colegiu uninominal cu domiciliul pe care îl aveau înainte de condamnare. Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a informat că, din totalul deţinuţilor aflaţi în penitenciarele româneşti, au dreptul de a vota, conform legii, doar cei care au împlinit 18 ani, cei aflaţi în arest preventiv sau cei care, odată condamnaţi, nu şi-au pierdut drepturile electorale. Totalul acestora este de 4.446, 2.714 fiind arestaţi preventiv şi 1.732 condamnaţi definitiv. Cu ocazia scrutinului din 30 noiembrie, doar 695 dintre cei 4.446 pot vota, doar ei îndeplinind condiţia legată de domiciliu. Aceştia îşi pot exercita dreptul de vot, conform legii, doar dacă cer în scris acest drept. “Solicitarea scrisă trebuie să fie depusă de aparţinătorii persoanelor private de libertate la secţiile de votare unde aceştia sînt arondaţi conform domiciliului”, se precizează în comunicat al ANP.



12