Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 04 Decembrie 2013 / 00:00 541 accesări

ISLANDA

Prima victimă a Poliţiei

Poliţia islandeză a fost obligată, pentru prima dată în istorie, să deschidă focul asupra unei persoane, care a decedat luni. Incidentul este unul fără precedent în Islanda, a declarat, la Reykjavik, directorul naţional al Poliţiei, Haraldur Johannessen. Ţara cu 322.000 de locuitori are cea mai slabă rată a criminalităţii din lume, iar poliţiştii înarmaţi intervin foarte rar. Victima era o persoană cu probleme psihice, care avea mai puţin de 60 de ani şi care, din motive necunoscute, a început să tragă cu o armă de vânătoare din apartamentul său din Reykjavik, în care locuia singură, în noaptea de dumincă spre luni. După ce a evacuat imobilul şi a încercat fără succes să stabilească un contact cu el, Poliţia a lansat grenade cu gaz prin ferestrele apartamentului în care locuia individul, pentru a-l neutraliza. Operaţiunea nu a avut succes şi bărbatul a început să tragă prin ferestrele apartamentului său. O echipă specializată de intervenţie a pătruns în apartament în jurul orei 6.00 şi a fost întâmpinată cu focuri de armă. Un glonţ l-a lovit în cască pe un poliţist, încă unul ajungând în vesta antiglonţ a altui om al legii. Drept răspuns, poliţiştii au tras în individ, care a decedat în urma rănilor, la spital. O anchetă a fost deschisă pentru a se stabili motivul care l-a determinat pe bărbat să deschidă focul şi dacă acesta se afla sub influenţa alcoolului sau a stupefiantelor.

BELGIA

Accidente în lanţ

Aproximativ 50 de vehicule au fost implicate într-o serie de accidente produse ieri pe o autostradă din Belgia, din cauza ceţii, 60 de persoane fiind rănite în coliziuni. Prima coliziune a avut loc în jurul orei 9.30, pe autostrada E19, în zona localităţii Zonnebeke, la 20 de kilometri de oraşul Courtrai, în nord-vestul Belgiei. După câteva minute, alte două accidente similare au avut loc pe acelaşi sens. A fost un haos total, a declarat guvernatorul provinciei Flandra de Vest, Carl Decaluwé. Aproximativ 400 de membri ai echipelor de salvare au fost trimişi pentru preluarea victimelor şi eliberarea autostrăzilor. Circa 60 de persoane au fost rănite în accidente, şase fiind în stare gravă.

GRECIA

Români arestaţi

Doi români şi cinci greci au fost arestaţi în Grecia, fiind acuzaţi că au sechestrat zeci de români pe care i-au obligat să muncească într-o fermă, în condiţii precare. Doi români au fugit luni dintr-o fermă de ciuperci din Grecia, adresându-se ambasadei României din Atena, care a alertat Poliţia. Autorităţile s-au deplasat la o fermă de ciuperci din Mesolongi, unde au arestat cinci greci acuzaţi de trafic de persoane. Însă cei doi români care s-au adresat ambasadei au fost şi ei acuzaţi de aceleaşi delicte. Cei şapte suspecţi ar fi adus ilegal din România aproximativ 60 de muncitori cărora le-au promis salarii decente şi cazare, fără însă a respecta condiţiile. Muncitorii au declarat că au fost forţaţi să muncească 12 ore pe zi, de multe ori fără a fi plătiţi. Din când în când, unii au primit câte cinci euro, dar au fost obligaţi să plătească 150 de euro pe lună pentru cazare. Unul dintre suspecţii arestaţi este un fermier local în vârstă de 53 de ani, în casa căruia a fost găsită suma de 11.000 de euro.

JAPONIA

”Telefon roşu”

Japonia va stabili un ”telefon roşu” cu Washington şi Londra, cu scopul de a spori cooperarea în domeniul securităţii după începerea activităţii, astăzi, a noului său Consiliu pentru Securitate Naţională, potrivit presei japoneze. Parlamentul japonez a aprobat, săptămâna trecută, crearea unui Consiliu pentru Securitate Naţională (NSC), în baza celui existent în SUA. Acest consiliu extinde puterile premierului în materie de apărare. Potrivit cotidianul ”Nikkei”, Tokyo intenţionează să solicite Australiei, Franţei, Rusiei, Germaniei, Indiei şi Coreei de Sud să stabilească o ”linie directă” cu NSC, pentru a lucra în comun în dosare privind Coreea de Nord, China sau atacurile cibernetice. Alături de premier, alte trei persoane, şi anume ministrul de Externe, ministrul Apărării şi secretarul general al Guvernului, vor face parte din NSC. Acest consiliu va avea puterea de a lua decizii pe termen mediu şi lung în materie de apărare, de diplomaţie şi în probleme referitoare la securitatea naţională. În plus, potrivit Nikkei, NSC va avea, începând din ianuarie, un secretariat de 60 de persoane care vor avea asigurate legături cu corespondenţi de la Londra sau Washington. Crearea NSC, dorit de actualul premier de dreapta Shinzo Abe din momentul instalării sale la putere, în decembrie 2012, intervine într-un context de escaladare a tensiunilor în zonă, în special cu China, din cauza unui conflict teritorial sino-japonez în Marea Chinei de Est. Pe 23 noiembrie, autorităţile chineze au instituit unilateral o zonă aeriană de identificare (ZAI) asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Est, între Coreea de Sud şi Taiwan, care înglobează un mic arhipelag controlat de Tokyo - insulele Senkaku, revendicate în mod insistent de Beijing, sub numele Diaoyu. Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan au avertizat că nu intenţionează să respecte ZAI. Tokyo şi Seul au trimis avioane militare în zonă, fără să informeze Beijingul, iar Australia l-a convocat pe ambasadorul chinez. În ceea ce priveşte SUA, Casa Albă a catalogat imediat gestul Beijingului ca ”incendiar”, iar două bombardiere de tip B-52 au zburat în zonă, săptămâna trecută, fără să le prezinte vreun plan de zbor chinezilor.

CUBA

Ploi devastatoare

Ploile torenţiale care au afectat oraşul Havana au avariat 227 de clădiri, 26 de imobile prăbuşindu-se în totalitate, anunţă autorităţile cubaneze. În total, 2.240 de persoane au fost evacuate, 850 fiind găzduite în centre speciale, iar restul, la rude sau vecini.

VENEZUELA

Pană de curent electric

O mare parte a capitalei Caracas şi alte câteva oraşe din Venezuela au rămas fără curent electric, luni seară, aproximativ jumătate de oră, la trei luni după ce o pană de curent a afectat 70% din teritoriul ţării, a declarat preşedintele Nicolas Maduro. Pana de curent a avut loc în jurul orei locale 20.10 şi a afectat mai multe zone ale capitalei Caracas, în momentul în care preşedintele Maduro le adresa un mesaj concetăţenilor săi, transmis de întreaga presă din ţară. Preşedintele Maduro a evocat din nou un sabotaj, în timp ce procurorul general, Luisa Ortega, a declarat pe contul său Twitter că i-a încredinţat unui procuror din Carabobo sarcina de-a investiga cazul în detaliu, pentru a afla cauzele defecţiunii. Potrivit ministrului Electricităţii, Jesse Chacon, originea problemei se află la centrala Arenosa (în statul Carabobo), locul în care a avut loc pana din septembrie, care a durat cel puţin trei ore şi a lăsat fără curent electric 70% din teritoriul ţării. În urmă cu doi ani, Venezuela a adoptat o serie de măsuri pentru a stabiliza aprovizionarea electrică, ce se confruntă cu o cerere crescândă. În 2010, cel mai mare producător sud-american de petrol a fost afectat, timp de mai multe luni, de o criză energetică. Guvernul susţine că această criză ar fi fost cauzată de secetă, care a secat rezervoarele unui baraj hidroelectric, furnizor a 73% din producţia de electricitate a ţării.

THAILANDA

Manifestanţi în sediul Guvernului

Manifestanţi care reclamă plecarea de la putere a premierului thailandez au pătruns ieri, în masă şi fără să întâmpine rezistenţă, în complexul în care se află sediul Guvernului. Sute de opozanţi faţă de Guvern au condus inclusiv un camion în incintă, unde domnea o atmosferă de carnaval, după ce Poliţia a părăsit locul, pentru a evita noi confruntări, după două zile de tensiuni puternice. Cu câteva minute mai înainte, într-o conferinţă de presă transmisă în direct la televiziune, Centrul de Criză a justificat plecarea Poliţiei. În ultimele două zile, Poliţia a utilizat gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor care încercau să intre în sediul Guvernului.



12