Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Iunie 2013 / 00:00 425 accesări

FRANŢA

Bebeluş vândut

Autorităţile franceze caută un bebeluş român de trei săptămâni vândut de mama lui, o româncă de etnie rromă, pentru suma de 15.000 de euro. Mama copilului, în vârstă de 20 de ani, şi bunica, de 37 de ani, au recunoscut că l-au vândut contra sumei de 15.000 de euro, confirmând informaţiile publicate în ziarul „Le Parisien”. Fetiţa de trei săptămâni s-a născut pe 29 mai, într-un spital din localitatea Seine-et-Marne. Cele două femei au fost reţinute de autorităţile franceze, care au efectuat percheziţii în tabăra de rromi unde locuiesc.

UCRAINA

Posibil transfer

Autorităţile ucrainene analizează posibilitatea transferului fostului premier Iulia Timoşenko la un spital din străinătate, susţine unul dintre aliaţii acesteia, Arseni Iaţeniuk, după o întrevedere cu preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici. În mai 2012, Iulia Timoşenko a fost transferată la spitalul public din Harkiv, fiind diagnosticată cu hernie de disc. Luni, fiica sa, Evghenia, a declarat că starea de sănătate a Iuliei Timoşenko se deteriorează. Arseni Iaţeniuk a declarat că i-a cerut preşedintelui Ianukovici să facă ceva pentru a-i permite Iuliei Timoşenko să se opereze în străinătate. La rândul său, preşedintele Ianukovici a răspuns că au loc negocieri în acest sens cu parteneri occidentali.

RUSIA

Serie de explozii

Cel puţin patru persoane au fost spitalizate, marţi, în urma a cinci explozii la un depozit de muniţii situat în apropiere de oraşul Ciapaievsk, în regiunea Samara din sud-vestul Rusiei. Poliţia şi Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă au ordonat imediat evacuarea locuitorilor din satele vecine. Circulaţia pe o porţiune a autostrăzii care asigură legătura între Samara şi Volgograd, alt oraş din sud-vestul Rusiei, a fost închisă în zona situată în apropiere de depozit. Exploziile au avut loc în cursul unor operaţiuni ce au vizat distrugerea de muniţie. Aproape 13 milioane de muniţii se aflau în depozit. Acest tip de incident este frecvent în Rusia, unde depozitele militare conţin vaste cantităţi de armament şi muniţie depozitate în condiţii adesea rudimentare. În octombrie 2012, un depozit de aproximativ 4.000 de tone de muniţie aparţinând armatei ruse a explodat în Ural, terorizând populaţia pe o rază de câteva zeci de kilometri în jur şi antrenând evacuarea a mii de locuitori.

OLANDA

Depozit prăbuşit

Patru persoane erau blocate şi şi-au pierdut cunoştinţa, ieri, într-un depozit de îngrăşăminte care s-a prăbuşit în satul Makkinga din nordul Olandei. A fost declarată procedura de urgenţă, fiind trimise la locul incidentului elicoptere şi scafandri. Cauzele care au dus la prăbuşirea clădirii nu sunt cunoscute încă. Satul Makkinga, situat la 50 de kilometri de oraşul Groningen, numără circa 1.000 de locuitori.

SUA

Limitarea dreptului la avort

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat, printr-un vot simbolic, un proiect care limitează dreptul la avort la primele 20 de săptămâni după concepere, unul dintre cele mai stricte texte antiavort din ultimele decenii. Textul, adoptat cu 228 de voturi „pentru“ şi 196 „împotrivă“, nu are nicio şansă de a fi promulgat de administraţia Barack Obama, care a ameninţat că va bloca iniţiativa. Proiectul de lege, care prevede exceptarea femeilor rămase însărcinate în urma violului sau incestului, a suscitat dezbateri ample. Cele mai multe state americane permit avortul în primele 24 de săptămâni după concepere.

BULGARIA

Nominalizare anulată

Parlamentul bulgar a anulat nominalizarea controversată a deputatului Delian Peevski la conducerea Agenţiei de securitate naţională (DANS), care a declanşat un val de manifestaţii, începând de vineri, împotriva submisiunii puterii faţă de oligarhi. Anularea a fost votată în unanimitate de cei 128 de deputaţi prezenţi, în timp ce marele grup parlamentar al partidului conservator GERB, al fostului premier Boiko Borisov, a boicotat Parlamentul. Alegerea deputatului Delian Peevski, de 32 de ani, care nu are nicio experienţă în cadrul serviciilor de securitate, a generat reacţii vehemente inclusiv din partea şefului statului, Rosen Plevneliev. Magnat de presă, având legături cu o bancă puternică, Delian Peevski l-a susţinut pe Boiko Borisov, înlăturat de la putere, în februarie, la presiunea străzii, apoi a mizat pe victoria opoziţiei. Se bucură de o reputaţie controversată din cauza averii sale inexplicabile şi a influenţei în presa controlată de familia sa.

UNGARIA

A murit Gyula Horn

Fostul premier socialist ungar Gyula Horn, care s-a aflat la putere între 1994-1998, a decedat ieri. Numele său este legat în mod direct de căderea Cortinei de Fier, linia de demarcaţie care începea de la Stettin (Szczecin), în Polonia) şi dura până la Trieste, în Italia, între Blocul de est şi cel de vest, până la sfârşitul anilor 1980. Ministru al Afacerilor Externe în ultimul Guvern comunist al Ungariei, Gyula Horn a tăiat simbolic, pe 27 iunie 1989, sârma ghimpată dintre Ungaria şi Austria. A devenit premier al Ungariei în 1994, însă a fost criticat dur pentru măsurile de austeritate aplicate.

ITALIA

Accident aviatic

Un avion francez de agrement, cu trei persoane la bord, s-a prăbuşit marţi în Munţii Dolomiţi, în nord-estul Italiei, două persoane murind, iar una fiind rănită grav. Avionul, un Piper TA28 înmatriculat F-GHLY, care a decolat de la Locarno, în Elveţia, spre Portoroz, în sud-vestul Sloveniei, s-a prăbuşit în zona Lacului Barcis, la 100 de kilometri la nord de Veneţia. Corpurile a doi pasageri au fost găsite, au anunţat salvatorii, iar o a treia persoană a fost grav rănită. Găsită în apropierea avionului, aceasta a fost transportată la un spital în Belluno. Avionul, a cărui aterizare era prevăzută pe aeroportul din Lesce-Bled din Slovenia, naviga la vedere. Agenţia italiană pentru securitate aeriană a deschis o anchetă.

SUA

Caz de sclavie

Doi bărbaţi şi o femeie au fost arestaţi şi inculpaţi pentru trafic de fiinţe umane, fiindcă timp de doi ani au reţinut în domiciliul lor din Ohio, în nord-estul SUA, şi tratat ca pe sclave o femeie cu handicap mintal şi pe fiica sa. Mama cu handicap mintal a reuşit să scape în octombrie 2012, când a furat o bomboană dintr-un magazin, după care a cerut să meargă la închisoare deoarece colocatarii săi erau răi cu ea. Atunci, ea şi fiica sa locuiau la Ashland, în casa lui Jordie Callahan, de 26 de ani, şi Jessica Hunt, de 31 de ani, împreună cu cei doi şi cele patru fete ale celei din urmă, dar şi cu numeroşi pitbulli, şerpi şi alte reptile. Victima şi fiica sa erau frecvent ameninţate ca să nu fugă. Mama a fost obligată să facă menaj, să spele lenjeria, să meargă fără fiica sa şi fiind cronometrată la cumpărături sau să-i servească pe proprietarii casei. Fiica sa rămânea închisă în cameră în cea mai mare parte a timpului. De cel puţin trei ori, victima a fost bătută pentru ca persoanele acuzate să recupereze de la ea calmantele ce îi erau prescrise la spital. Mama cu handicap mintal şi fiica sa erau private de hrană proaspătă, mâncau alimente din conserve doar după ce Jordie Callahan, Jessica Hunt şi fetele celei din urmă terminau de mâncat. Numeroşi martori au confirmat mărturiile lor, potrivit acuzării.

EGIPT

Demisie

Ministrul egiptean al Turismului a demisionat în semn de protest faţă de numirea în funcţia de guvernator de Luxor a unui membru al unei formaţiuni islamiste legate de atentatele din acest oraş turistic în 1997. Hisham Zazou a declarat că nu poate continua să exercite funcţia de ministru al Turismului după nominalizarea în postul de guvernator de Luxor a lui Adel al-Khayyat, un oficial din cadrul Partidului Construcţiei şi Dezvoltării, aripa politică a grupării islamiste radicale Gamaa Islamiya, care a fost la originea unui val de atentate în anii \'90 înainte de a renunţa la violenţă. În 1997, aceasta a revendicat un atac asupra unui sit faraonic din regiunea Luxor, care s-a soldat cu 68 de morţi, dintre care 58 de turişti. Nominalizarea lui Adel al-Khayyat a provocat furie în sectorul turistic, foarte rentabil înainte de revolta din 2011 care a condus la îndepărtarea de la putere a lui Hosni Mubarak, dar care a înregistrat pierduri ulterior din cauza instabilităţii. Premierul Hisham Qandil a refuzat demisia lui Hisham Zazou şi i-a cerut să rămână în funcţie până la reexaminarea situaţiei. Preşedintele egiptean Mohamed Morsi a înlocuit duminică 17 dintre cei 27 de guvernatori ai ţării, printre care numeroşi membri ai Fraţilor Musulmani, mişcare din care provine şi el.



12