Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 August 2012 / 00:00 371 accesări

SUA

Atacator ucis

Un bărbat a fost ucis de poliţişti, la New York, după ce a refuzat să predea un cuţit cu care ameninţa trecătorii, în celebra Times Square. Individul a fost declarat mort la Bellevue Hospital Center, unde fusese transportat de urgenţă. Deocamdată, despre atacator nu se cunoaşte decât că avea 51 de ani. Iniţial, poliţiştii încercaseră să îl oprească din acţiunile sale cu un spray paralizant, însă neobţinând niciun rezultat, l-au împuşcat.

MAREA BRITANIE

Incendiu uriaş

Un incendiu puternic a izbucnit ieri la periferia Londrei. Potrivit primelor informaţii, un centru de reciclare a luat foc. 200 de pompieri au fost mobilizaţi la faţa locului, pentru a stinge flăcările. Nu există informaţii despre eventuale victime sau despre cauza producerii incendiului, iar autorităţile au declarat că este vorba despre cel mai puternic incendiu din ultimii ani din Marea Britanie.

GRECIA

Vânătoare de străini

Un tânăr irakian a fost înjunghiat mortal, în noaptea de sâmbătă spre duminică, la Atena, de cinci motociclişti care ”vânau” străini. Poliţia elenă a precizat că acelaşi grup încercase anterior să agreseze, în aceeaşi zonă, un român şi un marocan. Victima, a cărei vârstă nu a fost precizată, a murit la spital, unde a fost transferată cu numeroase plăgi provocate de un obiect ascuţit. Această crimă are loc în contextul în care Grecia este acuzată de nepăsare faţă de banalizarea violenţelor de natură xenofobă. Grecia se află, în prezent, în colimatorul unor organizaţii, inclusiv Consiliul Europei şi Human Rights Watch (HRW), din cauza inacţiunii faţă de violenţele xenofobe, impunităţii de fapt şi chiar garanţiilor oferite autoritorilor acestora, între care sunt suspectaţi că se află numeroşi apropiaţi ai partidului neonazist Zori de Aur, care a intrat în Parlament cu un scor de 7% în urma alegerilor din iunie.

IRAN

Seism devastator

Cel puţin 250 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte aproape 2.000 au fost rănite în urma a două cutremure care au zdruncinat sâmbătă nord-vestul Iranului. Sute de locuinţe şi clădiri au fost distruse în aproximativ 110 localităţi, a indicat un oficial iranian. Două cutremure cu magnitudinea de 6,2 grade pe Scara Richter şi, respectiv, 6 grade, ale căror epicentre au fost localizate la Ahar şi la Varzeghan au lovit Iranul, la orele 16.53 şi 17.04. ”Operaţiunile de căutare şi salvare sunt terminate, trecem acum la asigurarea nevoilor de cazare şi hrană ale supravieţuitorilor”, a declarat, ieri, ministrul de Interne, Mustafa Mohammad Najar. El a precizat că 4.329 de corturi, 10.000 de pături şi 18.000 de pachete cu hrană au fost distribuite şi că 92 de echipe operaţionale, trei elicoptere, 220 de ambulanţe, dar şi buldozere şi alte utilaje au fost trimise la faţa locului. Potrivit ministrului, jumătate dintre cele aproximativ 600 de sate din zonă au fost distruse în proporţie de 40 până la 100%.

INDIA

Tragedie rutieră

Un autocar s-a prăbuşit, sâmbătă, într-o prăpastie de 76 de metri, în regiunea muntoasă Himachal Pradesh din nordul Indiei, provocând moartea a 41 de persoane şi rănirea altor 17, au anunţat autorităţile locale. Deocamdată, cauzele accidentului rămân necunoscute. Accidentele de acest tip sunt frecvente în India, în special în regiunile muntoase din nord. În India se înregistrează cel mai mare număr de victime ale accidentelor rutiere, potrivit statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Accidentele sunt cauzate în special viteză, neglijenţă şi starea precară a drumurilor, dar şi de condiţiile geografice sau meteorologice dificile.

CHINA

Seism

Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs ieri, în vestul Chinei, la frontiera dintre Xinjiang şi Tibet, o regiune puţin locuită, a anunţat Institutul american de geofizică USGS. Epicentrul, la doar nouă kilometri adâncime, s-a aflat la 280 de kilometri de oraşul Hotan. Pe de altă parte, 17 oameni şi-au pierdut viaţa în inundaţiile provocate de taifunul Haikui în China. 11 victime au fost luate de ape după ce a cedat un baraj. Aproape trei milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, ameninţate de ape. Posturile locale de televiziune au arătat membri ai echipelor de salvare care foloseau funii pentru a ajuta oamenii să traverseze drumuri acoperite de apă. Sate întregi au fost afectate de inundaţii. Alimentarea cu energie electrică este perturbată puternic iar o parte din reţeaua feroviară este blocată. Peste 1.150 de călători sunt blocaţi în diferite localităţi.

BANGLADESH

Sportivi condamnaţi

124 de sportivi de performanţă din Bangladesh au fost condamnaţi la închisoare şi încarceraţi, ieri, pentru că au participat la o revoltă însângerată în 2009. Sute de membri ai Bangladesh Rifles (BDR), o unitate paramilitară însărcinată cu supravegherea frontierelor, au declanşat o revoltă împotriva ofiţerilor lor, pe 25 februarie 2009, după ce li s-au respins unele revendicări privind soldele şi condiţiile de lucru. Revolta a durat 33 de ore. Grănicerii, între care se aflau şi numeroşi sportivi de nivel înalt, s-au aliat cu manifestanţii. Conform procurorului Manjur Alam, dintre cei 329 de participanţii la revoltă, cei 124 de sportivi au fost găsiţi vinovaţi de Curtea Marţială din Dacca. Pedepsele sunt de până la şapte ani de închisoare, însă unele persoane au primit condamnări mai mici, datorită meritelor lor sportive. Autorităţile au încarcerat peste 4.000 de soldaţi pentru crimele comise în 2009, când a avut loc cea mai importantă revoltă militară din istoria Bangladeshului. Alte 2.000 de persoane sunt judecate în prezent sau aşteaptă să fie judecate.

SPANIA

Evacuaţi din Canare

Peste 4.700 de locuitori au fost evacuaţi în Canare, una dintre regiunile spaniole afectate de cele mai devastatoare incendii de vegetaţie din ultimii zece ani, declanşate de un val de căldură de origine africană. În arhipelagul Canarelor, focul era în continuare în afara controlului pe mica insulă muntoasă La Gomera, unde aproximativ 2.500 de locuitori au fost evacuaţi, începând de vineri, din satele care înconjoară Parcul Natural Garajonay, un ecosistem protejat, introdus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Coloane groase de fum se ridicau, sâmbătă seara, deasupra centrului insulei, unde se află parcul, în timp ce focul se propaga către sud-vest şi regiunea de coastă, spre o zonă de ravene greu accesibilă. Pe La Gomera, la fel ca şi pe insula vecină Tenerife, unde peste 2.200 de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, pompierii se confruntă cu dificultăţi în împiedicarea avansării incendiilor, a subliniat ministrul Economiei la nivel regional, Javier Gonzalez Ortiz, explicând că temperaturile ridicate, umiditatea scăzută şi rafalele de vânt favorizează propagarea focului. Pe La Gomera, unde peste 3.000 de hectare de vegetaţie au fost deja distruse la începutul săptămânii, focul s-a reaprins vineri cu forţă, din cauza secetei şi caniculei. Sâmbătă, un nou incendiu a izbucnit în regiunea Ger din Catalonia, în apropiere de frontiera franceză, au anunţat pompierii catalani, care au primit sprijunul unor pompieri veniţi din Franţa. În perioada 1 ianuarie - 5 august, 132.000 de hectare de vegetaţie au ars în Spania, cea mai importantă suprafaţă distrusă în decurs de peste şapte luni, în ultimii zece ani, potrivit Ministerului Agriculturii.

SUA

Focuri de armă la o moschee

Două focuri de armă cu aer comprimat au fost trase, sâmbătă seara, asupra unei moschei din oraşul Morton Grove, statul Illinois, a anunţat, ieri, biroul din Chicago al Consiliului Relaţiilor Americano-Islamice (CAIR). Un perete al moscheei a fost avariat iar focurile de armă, care au trecut la câţiva centimetri de capul unui paznic, erau suficient de puternice pentru a ucide, a precizat CAIR, exprimându-şi îngrijorarea faţă de această situaţie alarmantă. Potrivit primelor elemente ale anchetei, focurile de armă ar fi fost trase de un vecin care se opune de mult timp prezenţei moscheei în apropierea locuinţei sale.

ALBANIA

O tonă de canabis

Poliţia albaneză a anunţat sâmbătă că a confiscat o tonă de canabis destinat Italiei, dar că traficanţii au reuşit să scape. Drogurile au fost găsite vineri seara, într-un golf al Peninsulei Karaburun, la 150 de kilometri sud-vest de Tirana. Albania este una dintre ţările din Balcani considerată placă turnantă în traficul cu stupefiante. Ea a devenit principalul furnizor de marijuana din Europa. Poliţia albaneză a confiscat, de la începutul lui 2012 şi până în prezent, aproximativ cinci tone de canabis destinat pieţelor europene ale stupefiantelor, în special celei din Grecia şi Italia. Deşi poliţia locală afirmă că distruge anual între 70.000 şi 100.000 de plante, unii experţi internaţionali apreciază că există zone izolate care scapă controlului autorităţilor.

ITALIA

Windjet şi-a încetat zborurile

Firma siciliană Windjet, în pragul falimentului, ale cărei negocieri în vederea preluării de către Alitalia au eşuat, şi-a încetat operaţiunile duminică la miezul nopţii, zborurile sale fiind preluate în schimbul unor sume de către alte companii, spre nemulţumirea pasagerilor. Această companie low cost şi-a suspendat toate zborurile iar licenţa urma să îi fie revocată ieri, de ENAC, autoritatea aviaţiei civile, pentru ”incapacitate manifestă de a-şi garanta operaţiunile”, a anunţat presa locală. Windjet s-ar fi confruntat cu probleme de aprovizionare cu carburant şi ar fi fost nevoită să restituie avioane aflate în leasing unei societăţi din Irlanda, lucru care ar fi precipitat întreruperea zborurilor. Aproximativ 200 de pasageri ai unui avion cu destinaţia Tel Aviv erau în continuare blocaţi, ieri, pe aeroportul Fiumicino din Roma, după ce au petrecut noaptea pe aeroport, dormind pe jos, în urma anulării zborului lor în ultimul moment, sâmbătă seara. Celorlalţi pasageri care urmau să zboare cu Windjet le-au fost propuse bilete la alte companii, ca Alitalia, Meridiana, Easyjet, Blu Panorama şi Neos, însă în schimbul plăţii unei sume suplimentare de 80 de euro pentru zborurile naţionale, o decizie contestată de asociaţiile consumatorilor. Potrivit ENAC, 300.000 de pasageri au făcut rezervări, până în octombrie, pentru zboruri cu Windjet. Windjet şi-a încetat zborurile după întreruperea de către Alitalia a unor negocieri care durau de mai multe luni, în vederea cumpărării companiei low cost. Cele două companii îşi atribuie reciproc responsabilitatea acestui eşec, Windjet suspectând Alitalia că a întârziat negocierile pentru a scădea preţul, în timp ce Alitalia afirmă că Windjet nu satisface condiţiile cerute pentru a duce operaţiunea la bun sfârşit. Ministrul Dezvoltării Economice, Corrado Passera, i-a convocat pentru mâine pe conducătorii celor două companii şi reprezentanţi ENAC, în contextul în care un faliment Windjet înseamnă pierderea a până la 800 de locuri de muncă.

INDONEZIA

Omorâţi de aviară

Un bărbat de 37 de ani a decedat din cauza gripei aviare, în Indonezia, bilanţul acestei boli ajungând la nouă morţi, de la începutul anului şi până în prezent, a anunţat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii. Bolnavul, un muncitor independent, a fost spitalizat la 24 iulie şi a murit la 30 iulie, potrivit unui comunicat postat pe site-ul ministerului. El locuia în apropierea unei ferme de păsări. Indonezia, un arhipelag imens, cu aproximativ 240 de milioane de locuitori, este ţara care a înregistrat cel mai mare număr de decese din cauza gripei aviare. Potrivit ultimului bilanţ al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care nu cuprinde cazul anunţat sâmbătă, boala a făcut, din 2003 şi până în prezent, 157 de victime, dintre care nouă în 2011, dintr-un total de 357 la nivel mondial. Indonezia este considerată o verigă slabă în lupta împotriva gripei aviare, membri din numeroase gospodării continuând să trăiască în contact constant cu păsări nevaccinate, în pofida unei legi care interzice acest lucru. Virusul H5N1 se transmite de la animal la om, însă cercetătorii se tem că o mutaţie ar putea permite contaminarea de la om la om, ceea ce ar declanşa o pandemie.



12