Transfugi bulgari prinşi la Negru Vodă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Transfugi bulgari prinşi la Negru Vodă

Eveniment 06 Noiembrie 2008 / 00:00 659 accesări

În noaptea de marţi spre miercuri, poliţiştii de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei(PTF) de la Negru Vodă au oprit pentru control, pe drumul ce face legătura între graniţă şi localitate, un autoturism înmatriculat în Bulgaria în care se aflau şase cetăţeni bulgari. Acţiunea s-a realizat pe baza unor informaţii, la o distanţă nu foarte mare de sediul Vămii. Din primele verificări, s-a stabilit că şoferul, Nikolaev Kristo şi unul dintre însoţitori, Antonya Ivanca, ambii de 24 ani, din localitatea bulgărească Pleven, au intrat legal în România în baza documentelor personale. Nu acelaşi lucru s-a întîmplat şi cu ceilalţi însoţitori: Marinov Ivanovici şi Ivanov Asen, ambii de 30 ani care împreună cu Mihaylov Marinovici si Emilia Rumen, cu varste de 28, respectiv 22 ani, nu au efectuat formalităţile specifice de intrare în ţară. Ulterior, în urma cercetărilor făcute de poliţiştii români s-a constatat că cei patru bulgari aveau interdicţie de a părăsi ţara de origine, fapt pentru care au încercat să intre ilegal în România, ocolind PTF Negru Vodă, de unde au fost preluaţi de către cei doi conaţionali, care efectuasera legal formalitatile de intrare în ţară. Conform propriilor declaraţii, cetăţenii vecini intenţionau să ajungă într-o ţară din vestul Europei, pentru a lucra. Pe numele bulgarilor amintiţi au fost întocmite actele premergătoare de cercetare penală pentru săvîrşirea infracţiunii de trecere ilegală a frontierei pentru cei patru cetăţeni bulgari, respectiv complicitate la trecere ilegală a frontierei pentru ceilalţi doi conaţionali ai lor.

Ţările vecine au o graniţă comună ce se întinde pe o lungime de 170 kilometri de frontieră. Partea română deţine trei puncte de trecere a fronierei care se află la Vama Veche, Negru Vodă şi Ostrov. De la începutul anului, poliţiştii de frontieră constănţeni s-au confruntat cu 24 de treceri ilegale a frontierei de stat între România şi Bulgaria, în care au fost implicate un număr de 34 de persoane cu cetăţenie bulgară. Trecerile au avut loc în zona de responsabilitate a Sectorului PF Negru Vodă (8 cazuri), SPF Ostrov (8 cazuri), G.N. Mangalia (6 cazuri) şi S.P.F. Băneasa (2 cazuri). În majoritatea cazurilor, cetăţenii bulgari au ales să intre pe teritoriul României prin „zona verde” a frontierei, deoarece aveau interdicţie de a părăsi statul bulgar. Respectivele persoane au beneficiat de sprijinul unor complici, care alegeau să intre legal în România la bordul unor autovehicule prin punctele rutiere de trecere a frontierei. După ce treceau ilegal frontiera, cetăţenii bulgari erau aşteptaţi, la distanţe între 200 şi 300 de metri de punctul de trecere a frontierei, de autovehicule care urmau să-i transporte în ţări dezvoltate ale Uniunii Europene. Colaborarea bună existentă între autorităţile de frontieră române şi bulgare, bazată în special pe schimbul de informaţii, a dus la reţinerea respectivelor persoane, care ulterior s-au ales cu dosare penale pentru trecere ilegală a frontierei, faptă prevăzută şi sancţionată de art. 70, alin. 1 din O.U.G. 105/2001 aprobată prin Legea 243/2002.

Un caz aparte a fost cel înregistrat în ziua de 3 iulie, cînd doi cetăţeni bulgari cu antecedente penale au trecut graniţa şi au fost prinşi de lucrătorii de la S.P.F. Băneasa, ajutaţi de un elicopter al Unităţii Speciale de Aviaţie a MIRA. În urma verificărilor efectuate a reieşit faptul că cei doi bulgari erau daţi în consemn la frontieră, fiind urmăriţi pentru săvîrşirea infracţiunilor de tîlhărie, răpire şi tentativă de jaf pe teritoriul bulgar. La percheziţia efectuată, poliţiştii de frontieră au găsit un pistol de calibrul 9 mm, avînd seria şi tipul şterse prin polizare, un amortizor de aproximativ 40 cm, o cagulă neagră, un box metalic, mai multe cartele SIM şi suma de 200 euro. Cei doi bulgari intenţionau să ajungă în Italia.



12