Tratamente moderne pentru bolnavii constănțeni. Pot fi vindecați complet!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Introduse la Spitalul Județean de Urgență Constanța

Tratamente moderne pentru bolnavii constănțeni. Pot fi vindecați complet!

Sănătate 15 Martie 2016 / 19:17 2638 accesări

dr. Bogdan Mut

dr. Bogdan Mut

Noi tratamente moderne pentru pacienții constănțeni au fost introduse în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” (SCJU) Constanța! Dacă până acum bolnavii cu diferite tipuri de aritmii erau nevoiți să meargă la clinici din țară sau din străinătate pentru intervenții de specialitate, din 15 martie, ei vor putea apela la serviciile oferite de către SCJU, prin intermediul Compartimentului de cardiologie intervențională ”Cardiolife” (deschis în parteneriat public-privat). Coordonatorul Centrului, dr. Bogdan Mut, a declarat că ”tratamentul modern al aritmiilor este un segment care a lipsit cu desăvârșire din Constanța și care este practicat în câteva centre tradiționale din România, vizând tratamentul actual al tahicardiilor, mai precis acele aritmii cu accelerări ale pulsului”. Segmentul de cardiologie care se ocupă de acest domeniu se numește electrofiziologie invazivă, explică medicul coordonator. ”Procedurile sunt intervenționale, dar non-chirurgicale, deci minim invazive, și electrofiziologice pentru că se referă la activitatea electrică a inimii. Inima, ca să funcționeze, este activată de niște impulsuri electrice. Deci o dezordine în formarea acestor impulsuri provoacă tahicardiile”, a completat dr. Mut.

TEHNICI, SPECIALIȘTI Tehnicile de electrofiziologie necesită și un grad înalt de expertiză și o dotare corespunzătoare. ”Cardiolife” a achiziționat aparatura necesară intervenției, de ultimă generație, în valoare de circa 120.000 de euro, iar medicul care va efectua tratamentul modern vine din Capitală, atunci când vor fi pacienți programați, și asta pentru că intervenția nu se face în regim de urgență. Este vorba despre dr. Alexandru Deutsch, medic și la Spitalul Colentina din București, printre puținii specialiști din țară care efectuează asemenea proceduri, totodată și președinte al Grupului de lucru al Societății Române de Cardiologie. ”Acum suntem capabili să facem aceste proceduri aici, cu sprijinul doctorului Deutsch. Sunt două aspecte ale procedurii: unul de diagnostic și unul de tratament. Cel de diagnostic se referă la introducerea unor catetere și determinarea unor potențiale electrice la nivelul inimii, în așa fel încât să se vadă unde este țesutul bolnav, cel care produce tahicardiile, iar în etapa a doua se aplică așa-numita metodă de ablație prin radiofrecvență. Ce înseamnă? O distrugere a țesutului anormal, o cauterizare, printr-o tehnică termică, ceva comparabil cu microundele, în așa fel încât să nu mai apară acele aritmii sau aceste circuite anormale să fie întrerupte”, explică dr. Mut.

CAPACITATE DE VINDECARE COMPLETĂ Vestea bună este că terapia modernă poate vindeca. ”Ablația prin radiofrecvență are capacitatea de a vindeca anumite tahicardii. De cele mai multe ori nu este necesară nici medicație după astfel de proceduri”, adaugă doctorul.

ÎN 90% DIN CAZURI SE INTERVINE O SINGURĂ DATĂ, IAR 10% NECESITĂ REINTERVENȚIE

CE SE ÎNTÂMPLA PÂNĂ ACUM? Până acum, unii pacienți se tratau cu medicamente sau deloc, unii mergeau în alte centre. ”Unele tahicardii răspund la medicație, unele, multe, nu răspund. Ceea ce este prevăzut în Ghidurile pentru tahi-aritmii este ablația prin radiofrecvență, nu medicația, care are efecte adverse și este mai puțin indicată. Prima indicație după ghidurile actuale de bună practică este ablația prin radio-frecvență”, a declarat dr. Mut.

METODĂ INTRODUSĂ RECENT Metoda este introdusă relativ recent în țara noastră, mai exact de circa 5 ani, și asta din cauza costurilor foarte mari, în vreme ce în SUA a fost introdusă în urmă cu 20 de ani. În Europa, pionieri au fost specialiști din Franța și Olanda.

SELECȚIA BOLNAVILOR Selecția bolnavilor la SCJU, pentru că vorbim despre fonduri limitate puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, spune dr. Mut, se va face pe criterii de severitate, de risc letal, pentru că sunt aritmii cu risc letal; acești pacienți vor avea prioritate. ”Cele care vizează doar confortul pacientului probabil că nu vor fi finanțate. Ideal ar fi să fie toate”, adaugă dr. Mut. O astfel de intervenție poate costa între 2.100 și până la 5.000 de euro.

STATISTICI PUȚINE

Necesarul în zona Constanței este probabil în jur de 100 - 200 de pacienți pe an, nu mai mult, estimează medicul coordonator. La nivel național este greu de spus care este incidența în ceea ce privește cazurile cu aritmii, pentru că nu sunt statistici nici pe aritmii, așa cum nu prea există nici pentru alte afecțiuni. ”La Centrul din Timișoara, de exemplu, primul din țară unde s-a aplicat procedura, se făceau aproximativ 800 - 1.000 de cazuri pe an și o parte semnificativă veneau și din Constanța, dar mai ales din zona sportivilor. Asta s-a întâmplat în ultimii 15 ani”, spune dr. Mut. În prezent, tehnica modernă se face la mai puțin de 10 spitale din țară, unde există doar câte un medic.

Vorbim despre mai multe tipuri de tahicardii, dar principalele sunt: așa-numitele tahicardii supraventriculare, tahicardiile prin reintrare nodală, tahicardii atriale, flutter-ul atrial și tahicardiile ventriculare.



12