Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa, reexaminat la Viena

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa, reexaminat la Viena

Externe 01 Iunie 2006 / 00:00 1344 accesări

Tratatul Forţelor Convenţionale din Europa (CFE), a cărui formă revizuită în 1999 nu a intrat încă în vigoare, din cauza divergenţelor dintre NATO şi Rusia, a fost discutat în cadrul reuniunii OSCE de la Viena, la care participă reprezentanţi din 30 de state. Deblocarea tratatului, inclusiv prin retragerea militară rusă din Transnistria, pare improbabilă pînă vineri, cînd se va încheia reuniunea desfăşurată la sediul OSCE, potrivit unor surse diplomatice.

Tratatul, încheiat în 1990, între NATO şi Pactul de la Varşovia, a permis distrugerea a 60.000 de tancuri, vehicule de transport, piese de artilerie, avioane şi elicoptere, precum şi reducerea efectivelor forţelor armate de la 5,7 la trei milioane de militari. CFE a permis, de asemenea, intensificarea inspecţiilor şi transparenţa. Revizuit în 1999, la Istanbul, noul tratat CFE nu a fost ratificat decît de patru state, printre care se numără şi Rusia. Ţările membre NATO refuză să îl ratifice atît timp cît Moscova nu-şi va îndeplini angajamentele privind evacuarea bazelor din Georgia şi retragerea cele 20.000 de tone de muniţie din Transnistria. Ambasadorul francez, Yves Doutriaux, şi-a exprimat dorinţa ca tratatul modificat, care "va garanta un regim de control al armelor mai suplu şi mai transparent", să intre în vigoare. El a salutat semnarea la 31 martie a unui acord de aplicare a tratatului între Moscova şi Tbilisi, cu privire la retragerea forţelor ruse de pe teritoriul Georgiei. Doutriaux s-a declarat optimist şi în ceea ce priveşte "reluarea evacuării forţelor şi stocurilor de muniţii încă prezente pe teritoriul moldovean". "Absenţa oricărei mişcări în acest sens, de peste doi ani, nu trebuie să mai persiste", a continuat el.

Rusia este critică faţă de extinderea NATO şi de amplasarea unor baze militare americane pe teritoriul României şi Bulgariei. Ministrul rus al Apărării, Serghei Ivanov, a apreciat, în decembrie, că "extinderea infrastructurii Statelor Unite şi a NATO pînă la graniţele Rusiei pune sub semnul întrebării viitorul tratatului CFE.



12