Trei americani au fost ucişi la Kabul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Și totuși, talibanii nu sunt teroriști

Trei americani au fost ucişi la Kabul

Externe 31 Ianuarie 2015 / 00:00 543 accesări

Forțele americane s-au retras din Afganistan, dar situația în zonă este departe de a putea fi descrisă ca sigură. Trei americani au fost ucişi joi, pe aeroportul din capitala afgană Kabul, aparent de către un membru al forţelor afgane de securitate. Cei trei americani, civili care lucrau pentru Departamentul Apărării şi participau la un program de antrenare a forţelor aeriene afgane, au fost ucişi într-un atac armat intern, a declarat un oficial al Pentagonului, sub protecţia anonimatului. Vineri, atacul a fost revendicat de talibani.

Membri ai trupelor aliate din Afganistan şi civili occidentali care lucrează în această ţară au fost luaţi ca ţinte, în mai multe rânduri, de către militari afgani și de către talibani. Trupele NATO au luat măsuri de securitate speciale pentru a încerca să prevină acest tip de atacuri. Cea mai mare parte a trupelor NATO a părăsit Afganistanul, anul trecut, dar în ţară au rămas aproximativ 12.000 de oameni, dintre care 10.600 sunt americani, al căror rol constă în a oferi asistenţă.

Atacul a fost comis într-un context de intensificare a violenţelor în ţară. Insurgenţii şi-au multiplicat atacurile, de mai multe săptămâni. Cel puţin opt persoane au fost ucise joi, într-un atentat sinucigaş comis în timpul unei ceremonii funerare, în estul Afganistanului. Aeroportul din Kabul este deosebit de bine păzit. O parte a instalaţiei este rezervată traficului comercial, iar o parte - trupelor NATO.

CASA ALBĂ NU ÎI CONSIDERĂ TERORIȘTI PE TALIBANI Casa Albă a refuzat joi să-i catalogheze pe talibanii afgani drept terorişti, pentru a-i deosebi de jihadiştii din cadrul reţelei al-Qaida, provocând consternarea republicanilor, care l-au acuzat pe preşedintele Barack Obama că şi-a pierdut simţul realităţii.

Întrebat despre condiţiile eliberării fostului ostatic al talibanilor Bowe Bergdhal, un militar american, un purtător de cuvânt al Casei Albe a evitat să-i catalogheze ca terorişti pe talibani. ”Ei folosesc tactici care se apropie de terorism, comit atacuri teroriste pentru a-şi impune ideile”, a recunoscut Josh Earnest, amintind că Washingtonul a recurs la ajutorul Guvernului din Qatar pentru a negocia eliberarea, în mai, a militarului american, în schimbul a cinci deţinuţi talibani. ”Ceea ce este important este ca talibanii să fie deosebiţi de al-Qaida”, a continuat el, adăugând că ”talibanii sunt o organizaţie foarte periculoasă”. Această distincţie operată de Casa Albă nu este pe gustul opozanţilor săi republicani, care au sărit să comenteze în faţa simpatizanţilor lor. ”Ei taie gâturi, atacă autobuze, trimit maşini-capcană în pieţe, dar nu sunt terorişti. Pe bune, nu putem parodia Guvernul”, a ironizat conservatorul Charles Krauthammer. Alţii au subliniat că distincţia stabilită de Casa Albă ţine mai mult de politică decât de realitate, o trimitere la eliberarea lui Bowe Bergdahl în schimbul a cinci talibani, un târg care a creat o adevărată furtună politică în Congres. Trezoreria americană a impus recent sancţiuni atât unui număr de aproximativ 2.000 de combatanţi şi lideri talibani, cât şi unora dintre finanţatorii şi susţinătorii lor.

ÎNAPOI LA TERORISM Serviciile de informaţii din SUA îl suspectează pe unul dintre cei cinci deţinuţi talibani eliberaţi de la Guantanamo în schimbul sergentului Bowe Bergdahl, în mai 2014, că a încercat să se întoarcă la activitatea militantă, luând legătura cu presupuşi asociaţi talibani din Afganistan, relatează CNN. Câţiva oficiali din diverse agenţii şi departamente ale administraţiei americane au confirmat detalii-cheie pentru CNN, fără să precizeze care dintre cei cinci bărbaţi este suspectat. Un program al serviciilor de informaţii americane care interceptează şi monitorizează toate comunicaţiile lor în Qatar a arătat în ultimele luni că unul dintre ei a încercat să încurajeze activitatea militantă. Potrivit legii, acest act îl plasează pe bărbat în categoria celor suspecţi de revenire la activităţi teroriste sau insurgente. Totuşi, câţiva oficiali susţin că în prezent există o dezbatere în interiorul administraţiei, unele elemente ale comunităţii de informaţii fiind suficient de puternice pentru a confirma revenirea acestuia la activităţi ilegale. Toţi cei cinci bărbaţi au comunicaţiile şi mai atent monitorizate în acest moment, dar nu există o ameninţare curentă, a declarat un oficial.

Cei cinci, care majoritatea deţineau poziţii de nivel mediu şi înalt în cadrul talibanilor, înainte de a fi capturaţi, la începutul războiului în Afganistan, au fost deţinuţi din cauza asocierii lor cu talibanii, nu pentru legături cu al-Qaida. Unul dintre bărbaţi ar fi fost însă asociat direct cu Osama bin Laden, în timp ce un altul comanda principala forţă de luptă împotriva Alianţei Nordului, în 2001. Un alt bărbat era un oficial de rang înalt în cadrul serviciilor de informaţii talibane, iar altul era şeful diviziei de comunicaţii a talibanilor şi a ajutat membri al-Qaida să fugă în Pakistan.



12