Ultimul minut

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ultimul minut

Externe 20 Martie 2013 / 00:00 445 accesări

IRAK

Baie de sânge

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise, iar alte 171 rănite, într-un val de atentate care a vizat comunitatea şiită irakiană, ieri, cu o zi înainte de marcarea a zece ani de la invazia ţării de către trupele aliate conduse de SUA, se arată într-un bilanţ comunicat de surse medicale şi din domeniul securităţii. Cel puţin 20 de atentate şi mai multe asasinate ţintite au afectat mai ales Bagdadul şi periferia oraşului. Este vorba despre cea mai sângeroasă zi din ultimele şase luni în Irak.

BULGARIA

Incident armat

Luni, un fost militar bulgar a împuşcat patru vecini de-ai săi de etnie romă, după care şi-a tras un glonţ în cap. Atacatorul, precum şi o femeie de 56 de ani au decedat în noaptea de luni spre marţi, la spital. Alte două persoane decedaseră încă de luni seară, în urma incidentului. Luni, în jurul orei 17.15, Ivan K., de 67 de ani, a intrat în curtea familiei vecine şi a deschis focul cu un pistol Makarov deţinut ilegal. El l-a ucis pe loc pe Kiril, de 26 de ani, iar sora acestuia, Veselka, de 29 de ani, a fost rănită şi a murit ulterior, la spital. Mama celor doi tineri, de 56 de ani, a fost internată la spital în stare gravă şi a decedat ulterior. Singurul supravieţuitor este un tânăr de 22 de ani care se afla în vizită la familia respectivă. Starea lui este însă critică, viaţa lui fiind în continuare în pericol. După ce a tras în cei patru, atacatorul s-a întors acasă şi a încercat să se sinucidă, folosind aceeaşi armă. Potrivit locuitorilor cartierului, Kiril şi Ivan s-au certat duminică seară. Kiril a incendiat, în curtea sa, cauciucuri auto, iar Ivan s-a supărat din cauza fumului care ajungea până în casa lui şi a făcut scandal. Potrivit locuitorilor cartierului, Ivan a avut întotdeauna un comportament violent. Romii susţin că în cartierul lor nu există tensiune interetnică şi ameninţă că vor distruge casa atacatorului, ca să se răzbune. În noaptea de luni spre marţi, ordinea publică din cartier a fost asigurată de forţe de ordine.

SUA

Explozie la o bază militară

Şapte oameni au murit şi cel puţin alţi opt au fost răniţi în urma unei explozii care s-a produs la o bază militară din statul american Nevada. Explozia a avut loc la depozitul de muniţii de la baza Hawthorne, în timpul aplicaţiilor unei subunităţi de infanterişti marini SUA. Echipele de intervenţii au împrejmuit zona şi experţii militari au demarat o anchetă. Baza Hawthorne, situată în deşert, este unul din cele mai mari depozite de muniţii din lume, unde are loc reciclarea bombelor şi rachetelor cu termenul de valabilitate expirat. Depozitele şi birourile bazei militare sunt situate pe o suprafaţă de circa 600 de kilometri pătraţi. Datele privind cauza exploziei sunt contadictorii. Unele surse susţin că un mortier de calibrul 60 de mm a explodat pe ţeavă, în timp ce soldaţii pregăteau lansarea acestuia. Pe de altă parte, sunt voci care spun că explozia a avut loc în momentul în care militarii au ridicat muniţia şi au încercat să o amplaseze în dispozitivul de tragere. Militarii făceau parte din Divizia a II-a Marină, forţă combatantă specializată în lupta la sol, cu baza permanentă la Camp Lejeune, Carolina de Nord. Ei au fost trimişi să se pregătescă în Nevada pentru a desfăşura operaţiuni speciale şi urmau să fie dispuşi operaţional în Orientul Mijlociu.

INDIA

Tragedie rutieră

Un accident de autobuz a provocat moartea a 32 de persoane, ieri, în vestul Indiei, a anunţat poliţia, care a precizat că vehiculul a căzut de pe un pod, după ce şoferul a pierdut controlul volanului. Autobuzul se deplasa pe ruta Goa-Mumbai, în momentul în care şoferul a pierdut brusc controlul volanului. Accidentul s-a produs dimineaţa devreme, la 350 de kilometri sud de Mumbai, în statul Maharashtra. Autobuzul a căzut de pe pod în albia unui râu secat. Echipele de salvare au numărat 12 răniţi. Aproximativ 110.000 de persoane au murit în 2011 pe străzile indiene, în principal din cauza stării deplorabile a reţelei rutiere şi a modului de conducere periculos al şoferilor, potrivit ultimelor date furnizate de poliţie. La începutul lui martie, 11 copii au murit în coliziunea dintre un autobuz şcolar şi un camion încărcat cu cărămizi, în nord-vestul ţării.

BRAZILIA

Intemperii mortale

”13 persoane au murit în ultimele 24 de ore, din cauza intemperiilor, în regiunea turistică Petropolis, o zonă muntoasă din statul Rio de Janeiro”, a anunţat, luni, guvernatorul statului, Sergio Cabral. ”Suntem în stare de alertă ridicată”, a declarat Cabral. Guvernatorul a lansat un apel pentru ca oamenii să plece din zonele de risc şi să se refugieze în adăposturile de urgenţă instalate de primărie, în timp ce luni, ploile s-au intensificat. În ianuarie 2011, peste 900 de persoane au murit în regiunile deluroase ale statului Rio de Janeiro, din cauza intemperiilor ce au provocat inundaţii şi alunecări de teren. La Petropolis, situat la 68 km nord de Rio de Janeiro şi reşedinţă de vară a fostei curţi imperiale, situaţia este într-adevăr foarte gravă, a declarat, la televiziunea Globo, secretarul Securităţii Civile a statului Rio, Sergio Simoes.

INDIA

Tentativă de viol

O turistă britanică aflată în India a fost spitalizată cu răni la nivelul picioarelor, după ce a sărit ieri de la fereastra unei camere de hotel, la Agra, unde se află celebrul palat Taj Mahal, vrând să scape de o agresiune sexuală, a anunţat poliţia. Victima, în vârstă de 30 de ani, a sărit de la primul etaj al clădirii, după ce doi bărbaţi au încercat să intre în camera sa de hotel, către ora locală 4.00. Un poliţist prezent alături de victimă la spital a precizat că tânăra a respins avansuri ale proprietarului hotelului de a-i face masaj. Acesta a revenit mai târziu, împreună cu un alt bărbat şi a încercat să deschidă uşa camerei cu cheia. ”L-am arestat pe proprietarul hotelului şi îl anchetăm pentru hărţuire sexuală”, a declarat comisarul adjunct de poliţie din Agra. Acest scandal are loc la câteva zile după violarea în grup al unei turiste elveţiene care traversa India pe bicicletă, alături de soţul său, o agresiune care s-a produs vinerea trecută, după ce cuplul şi-a instalat un cort într-o zonă împădurită şi izolată din statul Madhya Pradesh, în centrul Indiei.

CIPRU

Demisie a ministrului de Finanţe

Ministrul cipriot de Finanţe, Michael Sarris, a demisionat ieri. Acesta se afla ieri la Moscova, pentru a discuta cu oficialii ruşi problemele economice cu care se confruntă Cipru. Ca o condiţie pentru acordarea unui plan de asistenţă financiară internaţională în valoare de 10 miliarde de euro, miniştrii de Finanţe din Zona Euro au impus statului cipriot să impoziteze cu 9,9% toate depozitele bancare mai mari de 100.000 de euro şi cu 6,7% pe cele inferioare acestei sume. Oficialii ciprioţi doresc ca depozitele bancare mai mici de 20.000 de euro să fie scutite de la plata taxei, celor între 20.000 şi 100.000 de euro ar urma să le fie impusă o taxă de 6,75%, iar pentru cele mai mari de 100.000 de euro, taxa va rămâne nemodificată la 9,9%. Principalele bănci cipriote, prezente şi pe piaţa din România, au înregistrat pierderi masive din cauza expunerii la Grecia.

SPANIA

Practici ilegale

Sindicaliştii de la UGT au criticat angajarea lucrătorilor sezonieri români în provincia andaluză Huelva, prin companii de intermediere care s-ar folosi de practici ilegale şi care nu respectă contractele colective pentru munca în agricultură, oferind salarii mai mici, după cum semnalează ”El Pais”. Secretarul general al UGT din regiune, Luciano Gomez, susţine că ”sosirea muncitorilor sezonieri din România pentru culesul de căpşuni provoacă nervozitate, nelinişte şi tensiune printre localnici şi străinii stabiliţi acolo”. Poziţia sindicaliştilor locali vine după ce, în urmă cu mai puţin de o săptămână, reprezentanţii Confederaţiei sindicale CC.OO (Comisiones Obreras) au solicitat în faţa subprefectului din provincia Huelva, Enrique Pérez Viguera, ca întreprinzătorii care caută mână de lucru pentru culesul de căpşuni să nu fie autorizaţi să angajeze mână de lucru din România. Autorităţile locale răspundeau atunci că, indiferent dacă în urma stabilirii unui moratoriu asupra acestei libere circulaţii a lucrătorilor, contractarea românilor este supusă autorizării administrative, ea nu este restrânsă de vreo limită cantitativă, în cazul în care se întrunesc condiţiile legale. Luciano Gomez a lansat însă un apel către angajatorii locali, pentru a acorda prioritate mâinii de lucru locale, îndemnându-i pe aceştia să respecte prevederile generale legate de salarii şi cazare.

RUSIA

Dosar clasat

Anchetatorii ruşi au anunţat ieri că au clasat ancheta asupra morţii în închisoare, în 2009, a juristului Serghei Magniţki, care a denunţat o vastă escrocherie financiară şi al cărui caz a provocat tensiuni puternice între Moscova şi Washington. Singura persoană inculpată în acest dosar a fost eliberată la sfârşitul lui decembrie, de justiţia rusă. ”Ancheta nu a stabilit niciun fapt obiectiv care să probeze că au fost comise infracţiuni împotriva lui Serghei Magniţki”, anunţă comitetul rus de anchetă. Serghei Magniţki, care oferea consiliere pentru fondul de investiţii occidental Hermitage Capital, a murit la vârsta de 37 de ani, într-o închisoare din Moscova, în noiembrie 2011, după 11 luni de detenţie provizorie. El a fost arestat în 2008, pentru fraudă fiscală, după ce a denunţat o vastă escrocherie financiară în valoare de 5,4 miliarde de ruble (130 de milioane de euro) pusă la cale, în opinia sa, de oficiali din cadrul poliţiei şi fiscului, în detrimentul angajatorului său şi statului rus. La rândul său, Magniţki a fost inculpat pe atunci pentru fraudă, de către oficialii pe care el i-a denunţat, potrivit Hermitage. Consiliul pentru Drepturile Omului de la Kremlin, o structură consultativă, a recunoscut într-o expertiză fără efect juridic că a fost victima unor abuzuri în închisoare şi a fost privat de îngrijiri medicale în mod intenţionat. Dar ancheta oficială nu a reţinut decât unele neglijenţe şi singurul inculpat în acest dosar, Dmitri Kratov, un fost director adjunct al închisorii Butârka din capitala rusă, a fost eliberat în decembrie.

ITALIA

Magistrat pro-Berlusconi

Un magistrat din Napoli a refuzat să accepte cererea de trimitere în justiţie a fostului premier Silvio Berlusconi, suspectat de corupţie. Judecătoarea Marina Cimma a respins cererea şi a restituit dosarul Parchetului, care poate opta pentru o procedură judiciară normală. Cazul datează de la alegerile parlamentare din 2006, câştigate de coaliţia de stânga condusă de Romano Prodi. La câteva luni după alegeri, senatorul de stânga Sergio De Gregorio s-a mutat în tabăra condusă de Silvio Berlusconi, o situaţie care ulterior a condus la căderea guvernului de stânga. Procurorii susţin că Berlusconi i-a oferit trei milioane de euro lui Sergio De Gregorio.

ISRAEL

Cabinet de securitate redus

Noul cabinet de securitate din cadrul Guvernului israelian va fi limitat la şapte membri, faţă de 15 câţi cuprindea precedentul, a anunţat, ieri, biroul premierului Benjamin Netanyahu. Cabinetul de securitate are un rol hotărâtor în gestionarea dosarului nuclear iranian, lansarea de operaţiuni militare sau relaţiile cu palestinienii şi este prezidat de Netanyahu. Din el mai fac parte ministrul Apărării, Moshe Yaalon, ministrul de Finanţe, Yair Lapid, cel al Securităţii Interne, Yitzhak Aharonovitch, ministrul Justiţiei, Tzipi Livni, ministrul Economiei şi Comerţului, Naftali Bennett şi ministrul pentru Apărarea Pasivă şi Comunicaţiile, Gilad Erdan. Potrivit presei israeliene, fostul ministru de Externe Avigdor Lieberman, care ar putea fi reinstalat în funcţie în lunile următoare, dacă va fi achitat în procesul în care este acuzat de fraudă şi abuz şi încredere, ar putea fi inclus în această structură. În noul cabinet de securitate, partidul Likud al lui Netanyahu şi aliatul său Israel-Beiteinu, formaţiunea naţionalistă condusă de Lieberman, dispun de o majoritate de patru voturi (Netanyahu, Yaalon, Aharonovitch şi Erdan) în faţa partidelor de centru Yesh Atid (reprezentat de Yair Lapid) şi HaTnouha (Tzipi Livni) şi a partidului naţionalist religios Căminul Evreiesc (Naftali Bennett).

RUSIA

Greva foamei

14 opozanţi ruşi au intrat în greva foamei, luni, la Sankt-Petersburg, pentru a protesta faţă de creşterea represiunii politice în Rusia, după ce Vladimir Putin s-a întors la Kremlin. Participanţii s-au reunit în sediile ONG-ului din centrul fostei capitale imperiale şi intenţionează să facă o grevă a foamei timp de trei zile, după care vor decide cum va continua acţiunea lor. Un protest de amploare fără precedent de la sosirea lui Vladimir Putin la putere a apărut după alegerile legislative din decembrie 2011, câştigate de partidul Rusia Unită şi marcate de fraude, potrivit opoziţiei. Din momentul întoarcerii lui Vladimir Putin la Kremlin, în mai 2012, pentru un al treilea mandat de preşedinte, după cele două din perioada 2000-2008 şi alţi patru ani în postul de premier, autorităţile au reacţionat cu fermitate, adoptând mai multe legi considerate represive de către opoziţie şi apărătorii drepturilor omului. Sute de manifestanţi au fost reţinuţi în capitala rusă, alţii zeci arestaţi şi închişi, unii dintre ei riscând mai mulţi ani de închisoare, pentru participare la tulburări în masă.

IRAN

Notă de protest

Ministerul iranian de Externe a transmis o notă de protest ambasadei Arabiei Saudite, după un accident provocat de un diplomat saudit care conducea în stare de ebrietate. Diplomatul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a depăşit limita maximă de viteză şi a lovit un alt vehicul, pe 14 martie. Accidentul s-a soldat cu moartea unui şofer iranian. Iranul a transmis o notă de protest la ambasada Arabiei Saudite.



12