Brânzeturi pentru toate gusturile la Pavilionul Expoziţional

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean

Brânzeturi pentru toate gusturile la Pavilionul Expoziţional

Administrație 03 Octombrie 2013 / 00:00 1457 accesări

BRÂNZĂ Dacă aţi apucat deja să încheiaţi capitolul legume pentru iarnă, care se scrie încă la Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean, de la Pavilionul Expoziţional, nu ar fi rău să aruncaţi o privire şi la produsele din lapte. Se ştie că ardelenii sunt vestiţi pentru brânzeturile lor, produse pe care le găsiţi la standurile amenajate atât în interiorul, cât şi în exteriorul Pavilionului Expoziţional. Monica Bratu, din zona Mărginimea Sibiului, a venit special la Constanţa pentru acest târg. „Produsele noastre sunt foarte apreciate de constănţeni. Am considerat că în cele trei săptămâni, cât ţine acest târg, vom putea oferi locuitorilor din Constanţa cât mai multe dintre produsele noastre. Avem telemea veche de oaie, brânză de burduf, dar şi mai multe sortimente de brânză proaspătă. Pentru unii, preţurile ar putea părea destul de mari, însă pentru a obţine aceste sortimente depunem o muncă titanică. Practic, viaţa noastră se împarte între animale şi casă, prioritate având animalele. De aceea, pot spune că produsele noastre sunt 100% naturale, pentru că brânza noastră se face cu cheag natural”, a declarat Bratu. El a spus că telemeaua de oaie veche nu depăşeşte 25 de lei pentru un kilogram, iar cea de capră - 23 de lei. Cei care au dare de mână pot gusta şi din specialităţile de brânză şi nu vor plăti mai mult de 35 lei pentru un kilogram. De exemplu, urda dulce sau cu mărar se vinde cu 15 lei/kg, iar brânza de burduf cu busuioc se vinde cu 25 de lei/kg. Monica Bratu afirmă că „vedeta” casei este sloiul de oaie sau de vită (carne fiartă în suc propriu - n.r.), care se vinde cu 35 de lei. „Toate bunătăţile merg foarte bine cu o mămăliguţă caldă. Noi, sibienii, mâncăm brânză cu orice, dar mâncarea preferată este sloiul de oaie sau de vită cu o bucată de brânză veche şi mămăliguţă”, a spus Monica Bratu. Ea a precizat că, pe lângă brânzeturi, pentru constănţeni a adus şi palincă făcută în propria gospodărie. În opinia sibiencei, brânza bună trebuie să fie neapărat grasă. „Atunci când presezi între degete o bucăţică de brânză, ea trebuie să fie precum untul. Însă asta este preferinţa sibienilor. Alţii aleg brânza mai uscată”, a spus Monica Bratu.

PRELUNGIRE Sărbătoarea Recoltei şi a Vinului Dobrogean, aflată la a şasea ediţie, este organizată, în premieră, de Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) în colaborare cu Consiliul Judeţean Tulcea. În altă ordine de idei, având în vedere condiţiile meteo din ultimele trei zile, organizatorii evenimentului au hotărât, la solicitarea producătorilor agricoli, prelungirea sa până la data de 13 octombrie. „Motivul principal este determinat de faptul că producătorii nu pot intra în câmp pentru a culege produsele destinate comercializării la Sărbătoarea Recoltei”, se arată într-un comunicat al CJC, care a adăugat că, iniţial, desfăşurarea manifestării era prevăzută pentru perioada 27.09 - 06.10.2013. Programul de vizitare este, zilnic, între orele 9.00 şi 20.00. Pentru Sărbătoarea Recoltei, RATC Constanţa prelungeşte traseele liniilor 40 şi 102 până la Pavilionul Expoziţional. Autobuzele vor opri în staţia special amenajată din faţa Pavilionului Expoziţional, pe sensul spre Centru.



12