Cancerul la sân omoară anual 4.000 de românce

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nu ignoraţi investigaţiile periodice!

Cancerul la sân omoară anual 4.000 de românce

Sănătate 11 Noiembrie 2013 / 00:00 601 accesări

Educaţia medicală este încă precară în România. Chiar dacă multe dintre afecţiuni pot fi depistate în timp util, astfel şi tratamentele ar fi mai puţin agresive, românii nu prea calcă pe la doctor decât atunci când apar semne evidente de boală, când apare durerea. Toate acestea sunt demonstrate de datele statistice care sunt date tot mai des publicităţii. De exemplu, România are anual aproximativ 6.000 de cazuri noi de cancer de sân, iar în jur de 4.000 de femei mor, în acelaşi interval, din cauza maladiei, a anunţat şeful Clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucureşti, prof. dr. Alexandru Blidaru. „Nu toate aceste 6.000 de cazuri sunt tratate chirurgical, unele dintre ele fiind prea avansate pentru a recurge la respectivele intervenţii”, a declarat prof. Blidaru, la prima ediţie a conferinţei „Cancerul mamar, actualităţi în screening, diagnostic, chirurgie oncologică a sânului şi radioterapie high-tech”, organizată de Societatea de Chirurgie a Sânului, împreună cu Centrul de Radioterapie „Amethyst“.

INCIDENŢA CANCERULUI MAMAR CREŞTE CONSTANT PESTE TOT ÎN LUME, INCLUSIV ÎN ROMÂNIA.

„Necazul este că programul de screening, care este deja de multă vreme în practică în ţările occidentale şi nordice şi care acolo a scăzut mortalitatea începând din 1995, în România încă nu este dezvoltat. Pentru a preveni şi a creşte şansele de supravieţuire, femeile trebuie să îşi viziteze medicul de familie şi ginecologul periodic, iar aceştia să le recomande o ecografie sau mamografie, în funcţie de vârsta femeii. Un program de screening ar reduce mortalitatea de cancer mamar într-o ţară cu până la 30-40%”, a spus profesorul. Şeful clinicii de chirurgie de la Institutul Oncologic Bucureşti a declarat că în secţia pe care o conduce se fac, anual, între 800 şi 1.000 de intervenţii chirurgicale. El s-a arătat pesimist în ceea ce priveşte realizarea în România a unui screening pentru cancerul de sân. „De screening vorbim de mulţi ani, eu cred că nu mai apuc să prind un screening de cancer mamar în România”, a spus prof. dr. Blidaru, subliniind importanţa mamografiilor la femeile cu vârste între 40 şi 45 de ani şi a ecografiilor la cele tinere.

DEPISTARE PRECOCE A CANCERULUI LA SÂN Prof. Blidaru a mai spus că depistarea precoce a cancerului mamar se face mamografic. „Tehnicile noi sunt, de fapt, vechi, dar perfecţionate. Mamografia a evoluat calitativ şi pot fi puse în evidenţă leziuni mamare foarte mici, de câţiva milimetri, care prezintă fie cancere puţin avansate, care pot fi tratate mult mai simplu, fie leziuni foarte mici ce pot deveni în timp maligne. Ecografia mamară este o altă tehnică foarte utilă de descoperire prematură a unor leziuni mamare suspecte, mai ales la femeia tânără, la care mamografia este mai puţin utilă. Şi aici se pot diagnostica leziuni mici, de câţiva milimetri”, a explicat el.

Necesitatea unui program de screening în România

La rândul său, directorul Departamentului de oncologie al UMF „Carol Davila” şi şef al Clinicii de Chirurgie Generală a Spitalului Floreasca, prof. dr. Mircea Beuran, a subliniat necesitatea unui program de screening în România, dar şi a existenţei, în centrele mari, a aparaturii de calitate tip PET-CT, care să facă investigaţii imagistice pentru depistarea cancerului. „Cred că în fiecare centru mare este necesară aparatură de calitate de tip PET-CT. Ţările care pot şi fac acest screening au rezultate încurajatoare şi, dacă am da numai o cifră, este aceea că supravieţuirea a crescut cu 50%. Deci mortalitatea a scăzut cu 50% prin depistarea acestor formaţiuni tumorale mici, incipiente”, a spus profesorul dr. Beuran. Aparatul PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni - tomografia computerizată) este funcţional şi la Constanţa, la Centrul medical de diagnostic imagistic „Pozimed”, situat pe strada Ştefan cel Bătrân, nr. 102.



12