Franţa şi Marea Britanie: bombardamente împotriva SI în Siria?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Speriate de imigranți

Franţa şi Marea Britanie: bombardamente împotriva SI în Siria?

Eveniment 07 Septembrie 2015 / 00:00 1127 accesări

Franţa intenţionează să intre în lupta din Siria împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic, în timp ce planurile premierului britanic, David Cameron, de a face acelaşi lucru par ameninţate de probabila alegere a lui Jeremy Corbyn la conducerea Partidului Laburist.

 Criza refugiaţilor sirieni care fug din calea războiului din ţara lor ar explica această schimbare de strategie a Parisului, scrie Reuters. ”Toată lumea îşi dă seama că lucrurile nu mai pot continua aşa”, a declarat un oficial francez, mai ales că majoritatea francezilor se opun primirii de imigranți în țara lor. Franţa este angajată din septembrie 2014 - în Irak - în coaliţia împotriva SI, dar a refuzat până acum să intervină militar în Siria. Anturajul preşedintelui francez nu a comentat informaţiile. Francois Hollande a îndemnat, joi, la o soluţie politică în Siria. Pe de altă parte, speranţele premierului britanic, David Cameron, ca Marea Britanie să atace ţinte SI în Siria par să pălească, din cauza probabilei alegeri a candidatului Jeremy Corbyn în funcţia de lider al Partidului Laburist (opoziţie). Corbyn, unul dintre cei mai vocali oponenţi ai Războiului din Irak (2003), care vrea să prezinte scuze pentru implicarea britanică în acest conflict dacă va fi ales liderul principalului partid de opoziţie pe 12 septembrie, se opune acestei decizii. Dorinţa lui Cameron de a lupta în Siria are legătură cu uciderea de către jihadişti a 30 de britanici, în iunie, pe o plajă, în Tunisia. În premieră, britanicii ar vota majoritar pentru ieșirea din UE, o premieră legată, se pare, și de criza refugiaților. Marea Britanie face parte dintr-o coaliţie de peste 60 de ţări şi a trimis opt avioane Tornado în misiuni de luptă în Irak, dar şi drone de tip Reaper. Piloţi britanici au participat deja la un număr redus de atacuri aeriene în Siria. Însă Cameron a fost criticat pentru o lipsă de coerenţă în strategia sa în regiune.

PETIȚIE ANTI-IMIGRAȚIE Fostul preşedinte ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru poziţia sa eurosceptică, a lansat o... petiţie împotriva imigraţiei, în care cataloghează imigraţia în masă drept ”o ameninţare fundamentală la adresa stabilităţii Europei şi statelor UE”. Klaus îndeamnă Guvernul ceh să recurgă la toate mijloacele posibile, inclusiv la poliţie şi armată, pentru a proteja frontierele ţării şi a respinge orice planuri ale UE de a introduce un sistem de cote în vederea distribuirii imigranţilor între cele 28 de state membre. El a denunţat ca inacceptabile presiunile pe care Germania şi Franţa le exercită asupra altor state UE în această privinţă.

OSPITALITATE Premierul finlandez, Juha Sipila, a anunţat sâmbătă că este pregătit să găzduiască în locuinţa sa refugiaţi, care se pot muta pe 1 ianuarie 2016. Familia sa are o casă în partea centrală a Finlandei, pe care nu o mai foloseşte de când s-a mutat la Helsinki. Informaţii despre modul în care oamenii pot cere să stea în casa premierului şi câte persoane pot fi găzduite în ea nu erau disponibile imediat. Ministerul finlandez de Interne a anunţat luna trecută că se aşteaptă ca până la 15.000 de persoane să solicite azil în această ţară, cu 10.000 mai mult decât unele estimări anterioare.



Ştiri recomandate

12