Maria Slătinaru-Nistor şi George-Emil Crăsnaru, distinşi cu titlul „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Ovidius””

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Maria Slătinaru-Nistor şi George-Emil Crăsnaru, distinşi cu titlul „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Ovidius””

Cultură 14 Octombrie 2009 / 00:00 2396 accesări

Două mari personalităţi ale scenei lirice româneşti şi internaţionale, soprana Maria Slătinaru-Nistor şi bass-baritonul George-Emil Crăsnaru au fost distinse, ieri după-amiază, cu titlul Doctor Honoris Causa al Universităţii „Ovidius” Constanţa. La festivitatea de înmînare a titlurilor, găzduită de Sala Senatului, în prezenţa rectorului Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Victor Ciupină, au luat parte cadre didactice de la Facultatea de Arte, tineri interpreţi de la Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, precum şi baritonul Ioan Ardelean.

Pentru cele două personalităţi ale muzicii lirice, laudatio a fost rostit de către prof. univ. dr. Florenţa-Nicoleta Marinescu, şeful Catedrei de Canto a Facultăţii de Arte. „Maria Slătinaru-Nistor a ales să fie româncă, aşa cum a făcut-o şi profesoara ei, artista poporului, Arta Florescu”, a spus şeful Catedrei de Canto de la Constanţa. Laureată a mai multor concursuri şi festivaluri de prestigiu, membru al juriilor de specialitate la Barcelona, Johannesburg, Belgrad sau Sofia, soprana a cîntat pe marile scene ale lumii, primind recunoaşterea internaţională. „Acest eveniment mă copleşeşte de emoţie, pentru că este cel mai mare moment pe care l-am trăit pînă astăzi. Nu exagerez, cu toate premierele pe care le-am făcut, cu toţi partenerii pe care i-am avut pe scenă şi marii dirijori şi cu toate minunile pe care le-am văzut pe cele cinci continente pe care am umblat...”, a declarat Maria Slătinaru-Nistor, a cărei carieră însumează patru decenii, dintre care două decenii de profesorat. „Am cîntat de copil. Părinţii mei aveau voci frumoase. Vocea mea a fost un dar nativ”, a specificat marea soprană, care a mulţumit profesorilor săi de la Conservatorul din Iaşi, dar şi din Bucureşti.

Bass-baritonul George-Emil Crăsnaru: „România rămîne patria mea”

Bass-baritonul George-Emil Crăsnaru a precizat că, deşi, oficial, are cetăţenie germană, pe marile scene ale lumii a apărut întotdeauna ca fiind „românul Crăsnaru”. „Pe plan emoţional, România rămîne patria mea”, a spus artistul liric. Profesor în cadrul Facultăţii de Muzică „Robert Schumann” din Dusseldorf, Germania, conducînd, totodată, master-classes pentru studenţii de la „Ovidius”, Crăsnaru i-a îndemnat pe colegii profesori să renunţe la aroganţă şi să-şi respecte studenţii, care „sînt urmaşii noştri pe scenă”. Totodată, bass-baritonul a ţinut să facă diferenţa între arta interpretativă ca divertisment - muzica populară sau pop - şi marea artă, apanaj al omului civilizat şi educat şi care produce mari satisfacţii spirituale şi intelectuale. „Credinţa, speranţa şi dragostea constituie o bază pentru oricine vrea să reuşească în viaţă”, a subliniat George-Emil Crăsnaru.

Marele om de cultură provine dintr-o familie de muzicieni, iar în copilărie a cîntat în Corul Radiodifuziunii, alături de celebra Ileana Cotrubaş şi alte stele ale scenei internaţionale. „Poate cel mai important moment din viaţa mea a fost întîlnirea cu soţia mea (...). Ea a fost izvorul succesului meu în viaţă şi în profesie”, a mărturisit bass-baritonul a cărui valoare e recunoscută pe plan internaţional. Profesorul a vorbit cu mare respect despre maeştrii care i-au îndrumat paşii în cariera de excepţie, precum Marta Joja, cu ajutorul căreia a cîştigat mari premii internaţionale. Crăsnaru a evocat şi perioada de tristă-amintire, cînd, în calitate de artist, a făcut lucruri care „l-au degradat moral”, motiv pentru care, în 1980, a luat „hotărîrea dureroasă” de „a alege libertatea”, emigrînd.

Evenimentul de ieri a fost inclus în cea de-a doua ediţie a Sesiunii Internaţionale „Şcoala românească de cînt, între tradiţie şi modernitate”, manifestare organizată în perioada 10-17 octombrie, de Universitatea „Ovidius”, în colaborare cu Consiliul Judeţean Constanţa şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”.



12