Naționalele de volei luptă pentru calificarea la Campionatul European

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Naționalele de volei luptă pentru calificarea la Campionatul European

Sport 20 Septembrie 2016 / 18:03 804 accesări
La doar 19 ani, Adrian Aciobăniței (în atac, nr. 16) joacă în Germania și este titular în naționala de seniori a României

La doar 19 ani, Adrian Aciobăniței (în atac, nr. 16) joacă în Germania și este titular în naționala de seniori a României

La sfârșitul săptămânii trecute au avut loc primele turnee contând pentru preliminariile Campionatului European de seniori și senioare, ale căror turnee finale sunt programate în 2017. În ele au fost implicate și selecționatele României, care ocupă la ora actuală locul 3 în clasamentele grupelor din care fac parte. Prima clasată din cele șase grupe ale turului secund, atât la masculin, cât și la feminin, se va califica la turneul final, iar a doua clasată din fiecare grupă va evolua și în turul 3 preliminar, care mai oferă trei locuri calificante la turneul final. Acest baraj tur-retur este programat la începutul lui octombrie 2016.

FETELE AU ȘANSE MAI MARI DE CALIFICARE

Naționala feminină, antrenată de Davide Delmati și Mădălina Ciorbaru-Angelescu, păstrează șanse reale de a termina pe locul 2 în Grupa E a preliminariilor, deși a obținut o singură victorie în turneul de la Sofia, 3:1 cu Elveția, cedând cu 1:3 în fața Muntenegrului și cu 0:3 în fața Bulgariei. În clasamentul Grupei E, Bulgaria are 3 victorii, 9 puncte și setaveraj 9:0, fiind urmată de Muntenegru 1v (4p, 5:7), România 1v (3p, 4:7) și 4. Elveția 1v (2p, 4:8).

Pentru a se califica la turneul final care va fi organizat anul viitor, în Azerbaidjan și Georgia, tricolorele trebuie să câștige mai întâi partidele cu Elveția și Muntenegru din cel de-al doilea turneu, care va avea loc la Piatra Neamț, în perioada 22-24 septembrie. Aceste două succese i-ar fi suficiente României, în mod normal, ca să termine pe locul 2 în grupă și să joace un baraj tur-retur, programat la începutul lui octombrie 2016, cel mai probabil cu Ungaria.

Din lotul României care a făcut deplasarea la Sofia au făcut parte și trei foste componente ale echipei constănțene CSV 2004 Tomis: coordonatoarea Alexandra Kapelovies (acum la CSM București), extrema Cristina Cazacu (acum la Știința Bacău) și libero-ul Andreea Ispas (acum la CSM București).

BĂIEȚII AU AVUT ADVERSARI DE CALIBRU

Naționala masculină a evoluat pe teren propriu în primul turneu, la Craiova, reușind o singură victorie, 3:0 cu Macedonia. Au urmat două înfrângeri, 1:3 cu Estonia și 0:3 cu Cehia, echipe mai bine cotate decât România în voleiul european și mondial. Urmează al doilea turneu din Grupa F a turului 2 preliminar, în perioada 23-25 septembrie 2016, la Jablonec (Cehia), iar tricolorii mai au doar șanse teoretice să ajungă măcar la baraj.

Înaintea acestui turneu, clasamentul Grupei F se prezintă astfel: 1. Cehia 3 victorii (9 puncte, setaveraj 9:1); 2. Estonia 2v (5p, 6:6); 3. România 1v (3p, 4:6); 4. Macedonia 0v (1p, 3:9). Victoria cu Macedonia este obligatorie, însă jucătorii noștri trebuie să se mobilizeze suplimentar împotriva Estoniei, contracandidata la poziția secundă. Cel mai probabil, ocupanta locului 2 din grupa României va întâlni în barajul tur-retur programat la începutul lui octombrie 2016 selecționata Letoniei. Turneul final al Campionatului European masculin va fi organizat de Polonia.

Printre jucătorii antrenați de Dănuț Pascu și Ovidiu Macarie se numără și câțiva foști componenți ai formației constănțene CVM Tomis: coordonatorul Cosmin Ghimeș (acum la Tricolorul LMV Ploiești), universalul Laurențiu Lică (acum la SCM U. Craiova), centrii Andrei Laza (acum la VCM LPS Piatra Neamț și Andrei Spînu (acum la Arcada Galați) și extrema Adrian Aciobăniței (acum la United Volleys Rhein/Main, Germania).



12