Poliţia britanică şi BBC, audiate în Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Poliţia britanică şi BBC, audiate în Parlament

Monden 04 Septembrie 2014 / 00:00 393 accesări

Directorul Poliţiei din South Yorkshire şi cel al grupului BBC au fost audiaţi, marţi, de o comisie parlamentară, în urma televizării în direct a unei percheziţii efectuate într-una dintre proprietăţile cântăreţului Cliff Richard. Artistul britanic, înnobilat de regina Elisabeta a II-a, numeroşi telespectatori, dar şi jurnalişti şi politicieni au considerat drept intempestivă transmisiunea televizată a acelui raid, operat în cadrul unei anchete a Poliţiei, care investighează un posibil abuz sexual comis asupra unui minor de 16 ani, în anii '80. Celebrul cântăreţ, de 73 de ani, a negat categoric acele acuzaţii.

Deputaţii din comisia pentru afaceri interne s-au declarat consternaţi în timpul audierii, transmisă la rândul ei în direct la televiziune, când au aflat despre încheierea unui acord între Poliţia locală şi BBC. David Crampton, directorul Poliţiei din South Yorkshire, s-a justificat declarând că s-a aflat într-o poziţie extrem de delicată atunci când un reporter de la BBC i-a dezvăluit că era la curent cu ancheta iniţiată contra cântăreţului. Acesta a autorizat astfel accesul BBC la descinderea operată de poliţişti pe 14 august, la Sunningdale, în Berkshire, pentru a evita ca ancheta să fie sabotată prin dezvăluiri în presă, crezând că ”postul public de televiziune din Marea Britanie se va mulţumi cu câteva imagini”. David Crampton a prezentat scuze lui Cliff Richard, dacă modul de desfăşurare a operaţiunii a fost interpretat ca o lipsă de delicateţe. Și Tony Hall, directorul general al BBC, care a filmat descinderea Poliţiei, la sol şi dintr-un elicopter, a spus că jurnaliştii săi nu ar fi transmis operaţiunea dacă Poliţia ar fi spus că imaginile televizate ar risca să prejudicieze ancheta.

Cliff Richard, care se afla în vacanţă în Portugalia în momentul descinderii, a cooperat pe deplin cu anchetatorii şi i-a asigurat pe fanii lui că acuzaţiile sunt nefondate. Ancheta are loc într-o perioadă în care Marea Britanie a fost zguduită de o serie de scandaluri sexuale, după dezvăluirile făcute în presă despre Jimmy Savile. Acel fost prezentator-vedetă al postului BBC, între timp decedat, este bănuit că a comis sute de agresiuni sexuale. La începutul lunii iulie, Guvernul britanic a promis că va face lumină în cazul noilor acuzaţii de pedofilie în care sunt implicaţi, de această dată, deputaţi şi înalţi responsabili politici din anii '80 - '90.

Denumit ”Peter Pan al muzicii pop-rock” pentru alura sa juvenilă, Cliff Richard a devenit cunoscut cu grupul său, Cliff Richard and The Shawods. Cele mai renumite cântece ale sale sunt ”Congratulations”, ”Devil Woman” şi ”Living Doll”. Creştin practicant, artistul avea reputaţia de a se fi ţinut departe de stilul de viaţă turbulent al rockerilor din epocă, marcat de abuzul de droguri, sex şi alcool.

Cliff Richard, al cărui nume real este Harry Webb, este unul dintre cei mai de succes cântăreţi britanici din toate timpurile. A dominat, alături de grupul său instrumental The Shadows, scena muzicală britanică din era pre-Beatles, în anii 1950 şi începutul anilor '60. Piesele sale s-au aflat în mod constant în fruntea topurilor muzicale din ultimele cinci decenii şi i-au adus starului britanic numeroase premii şi trofee. Discurile sale s-au vândut în peste 250 de milioane de copii pe plan mondial. În 1995, Cliff Richard a devenit primul artist pop care a fost ridicat de regina Elisabeta a II-a în rangul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic. A reprezentat Marea Britanie de două ori la concursul Eurovision şi a lansat, în 2013, cel de-al 100-lea album de studio din carieră, intitulat ”The Fabulous Rock 'n' Roll Songbook”, la 54 de ani de la materialul său de debut, intitulat ”Cliff”.

Taguri articol


12