Primul constănţean răpus de gripă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Boli asociate

Primul constănţean răpus de gripă

Eveniment 04 Martie 2013 / 00:00 1200 accesări

Gripa a făcut primul deces şi la Constanţa. Pe 2 martie, la ora 4.00, medici ai Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa stabileau decesul unui pacient de 52 de ani, din Castelu. Potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, dr. Constantin Dina, bărbatul a fost internat pe 24 februarie la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) Constanţa, cu suspiciune clinică de gripă. „Atunci, medicii au prelevat probele specifice şi le-au înaintat specialiştilor Institutului „Cantacuzino” din Bucureşti pentru a fi analizate potrivit procedurilor”, a declarat dr. Dina. Între timp, starea pacientului s-a agravat, motiv pentru care s-a decis transferul său la SCJU Constanţa, el fiind spitalizat în Clinica de Anestezie Terapie Intensivă (ATI), mai spune directorul. Conducerea SCJU a spus că s-a făcut totul pentru ca pacientul să fie ţinut în viaţă. Bărbatul decedat la Constanţa avea şi alte boli asociate, printre care şi obezitate. Medicii nu exclud şi un posibil diabet, în contextul analizelor specifice modificate. Directorul executiv al DSPJ a explicat că specialiştii Institutului „Cantacuzino” din Bucureşti au confirmat, în urma probelor prelevate şi trimise de către medicii Direcţiei de Sănătate Constanţa, gripa de tip A subtipul H1. Chiar dacă nu a fost stabilit şi subtipul N1, ceea ce ar fi confirmat cu certitudine gripa porcină, medicii sunt siguri că este vorba despre acest tip de gripă.

ULTIMA SITUAŢIE Ultima situaţie raportată de DSPJ arăta că alte 11 cazuri cu suspiciune clinică de gripă sunt în atenţia medicilor constănţeni, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei, în săptămâna 18-24 februarie 2013. Potrivit specialiştilor Direcţiei de Sănătate, nouă dintre aceste persoane necesită îngrijire pe patul de spital. De asemenea, alte 1.025 de persoane au fost diagnosticate cu pneumonie, din care 179 de persoane sunt spitalizate şi alte 3.089 de persoane sunt sub tratament din cauza infecţiilor acute ale căilor respiratorii superioare, din care 92 de persoane sunt îngrijite în regim de internare. „Faţă de săptămâna precedentă s-a înregistrat o creştere cu 0.95%, iar faţă de media ultimelor trei săptămâni s-a înregistrat o creştere cu 18.70%”, potrivit DSPJ. Probele recoltate pentru suspiciunile de gripă sunt în lucru, anunţă medicii DSPJ. Până la această dată au fost vaccinate antigripal 48.557 persoane. Pe lângă vaccinare, ca şi metodă de prevenţie, medicii recomandă igiena personală strictă, dar şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume.

Numărul total de decese din cauza gripei înregistrate de la începutul perioadei de supraveghere şi până în prezent a ajuns la şase, dintre care patru cu virus gripal A/H1 şi două cu virus gripal de tip B. Comparativ cu sezonul precedent, numărul de decese este mai mare, în 2011-2012 fiind înregistrat un singur deces din cauza gripei A/H3, a precizat Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. De la începutul sezonului de supraveghere şi până în 19 februarie (fiind ultima situaţie raportată) inclusiv, au fost confirmate 225 de cazuri de gripă, dintre care 156 cu virusuri gripale de tip A, 134 fiind subtipul H1, opt subtipul H3 şi 14 nesubtipate. Alte 69 de cazuri de gripă au fost confirmate pentru virusurile gripale de tip B.



12