Rezoluţie ONU privind stoparea surselor de finanţare ale SI

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Rezoluţie ONU privind stoparea surselor de finanţare ale SI

Externe 18 Decembrie 2015 / 16:32 424 accesări

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, în unanimitate, o rezoluţie privind stoparea surselor de finanţare ale SI, printr-o consolidare a sancţiunilor impuse grupării jihadiste. Rezoluţia, adoptată joi, extinde la nivelul SI sancţiunile impuse al-Qaida şi însărcinează Comisia pentru Sancţiuni impuse al-Qaida să se concentreze asupra grupării jihadiste. Documentul permite ONU să impună sancţiuni oricărei entităţi care ajută sau este asociată grupării extremiste şi îndeamnă ţările să-şi intensifice schimbul de informaţii secrete, inclusiv cu sectorul privat. Ţările sunt îndemnate totodată ”să acţioneze viguros şi ferm în vederea îndiguirii fluxului fondurilor şi altor active financiare şi resurse economice aparţinând unor persoane şi entităţi ale căror nume sunt înscrise pe lista de sancţiuni”.

Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, care a prezidat reuniunea, a declarat că, spre deosebire de alte grupări teroriste, care se bazează pe donaţii, Statul Islamic se susţine cu veniturile pe care le obţine în teritoriile asupra cărora deţine controlul. SI a obţinut până în prezent 500 de milioane de dolari din vânzări ilegale de petrol, dar şi milioane de dolari de pe urma unor extorcări, a denunţat Lew. Însă nevoia jihadiştilor de a-şi păstra controlul asupra teritoriului face gruparea vulnerabilă din punct de vedere financiar. ”Această dependenţă reprezintă o oportunitate de atac”, a subliniat Lew. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a îndemnat statele membre să-şi intensifice eforturile în vederea închiderii canalelor financiare ale organizaţiilor teroriste.

SIRIA, ÎN PRIM-PLAN LA ONU Cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU nu au reuşit să ajungă la o înţelegere asupra unui proiect de rezoluţie care aprobă eforturile diplomatice în vederea soluţionării conflictului din Siria, înaintea unei noi reuniuni internaţionale pe această temă, vineri, la New York. Şefi ai diplomaţiilor din 12 ţări, între care Rusia, SUA, Franţa, Turcia, Arabia Saudită şi Iran, continuă seria conferinţelor internaţionale ce au definit, pe 30 octombrie şi 14 noiembrie, la Viena, o foaie de parcurs a unui proces de pace în Siria. Puterile occidentale speră la validarea de către Consiliul de Securitate al ONU a acestei foi de parcurs, care prevede lansarea în ianuarie a unor negocieri între Damasc şi opoziţia siriană, în vederea formării unui guvern de uniune naţională şi unor eventuale alegeri, dar şi un armistiţiu pe întregul teritoriu al Siriei, care nu va fi valabil pentru Statul Islamic (SI), Frontul al-Nusra şi alte grupări armate. Surse diplomatice subliniază că nu este de aşteptat un progres semnificativ la reuniunea de la New York.

În ultimele zile, progrese au fost semnalate în privinţa punctului esenţial de dezacord, şi anume soarta preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Rusia a anunţat că nu se va opune unei eventuale îndepărtări de la putere a şefului statului sirian, la finalul unei perioade de tranziţie, în pofida faptului că nu va recunoaşte public acest lucru, susțin surse diplomatice. Opoziţia siriană reunită la Riyadh a cerut însă plecarea lui al-Assad la începutul unui proces de tranziţie.

Citește și:

11 fundamentaliști ai rețelei SI, acuzaţi că voiau să atace un consulat al SUA, arestați în Turcia

SUA au consultat rețelele de socializare pentru a se informa despre potențialii imigranți

SI dezbină candidaţii republicani la prezidenţialele din SUA

Forţele aeriene germane au efectuat prima misiune în Siria

Taguri articol


12