Străinii vin să ne ieftinească polițele RCA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Bariere dărâmate, concurență mai mare

Străinii vin să ne ieftinească polițele RCA

Economie 10 Februarie 2016 / 17:16 1037 accesări

ASF a eliminat barierele din calea asigurătorilor străini, în speranța că plusul de concurență din piața de profil va aduce un minus la prețuri

ASF a eliminat barierele din calea asigurătorilor străini, în speranța că plusul de concurență din piața de profil va aduce un minus la prețuri

Concurență mai mare înseamnă prețuri mai mici la polițele de asigurare. Așa gândește ASF și gândește bine. Drept urmare, firmele străine pot intra mai ușor în piața locală de profil, după ce arbitrul asigurărilor a decis să elimine obligația de a avea sedii în fiecare județ. Acum, firmele pot avea un simplu birou, chiar și cu un singur angajat, care să constate și să lichideze daunele. În plus, ASF obligă străinii să constate daunele în termen de maximum cinci zile de la primirea solicitării. Măsura are drept scop animarea unei piețe 100% neperformante. Decizia vine la pachet cu o directivă europeană, Solvabilitate II, care aduce noi cerințe de capital pentru toți jucătorii. Potrivit șefului ASF, Mișu Negrițoiu, planul este ca cel târziu în 2018 să avem o piață sănătoasă a asigurărilor, în care problemele clasice, precum întârzierea la plata daunelor, să fie istorie.

E DE BINE Proteste, presiuni, plângeri, lobby (cu toate înțelesurile sale, probabil), autosesizare - și iată că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) modifică, în sfârșit, regulile de joc în segmentul RCA. Prima și cea mai importantă noutate este că asigurătorii străini pot intra mai ușor în piață, dar au obligația de a constata daunele în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la primirea notificării de la client. Pentru a facilita procesul, companiile de profil nu mai sunt obligate să aibă unități teritoriale în fiecare județ, ci doar un simplu reprezentant, care să constate și să lichideze daunele. Măsura are un impact dublu - pe de-o parte, clienții vor încheia mult mai rapid acest prim episod din filmul „Accident din România“; pe de altă parte, firmele străine vor putea intra mult mai ușor în piața autohtonă, nemaifiind obligate să investească în rețele de unități. Mai mulți jucători înseamnă concurență mai mare și, în lipsa unor înțelegeri de cartel, prețuri mai mici la asigurări pentru clienții finali. O notă - bulgarii de la Dallbogg și-ar fi exprimat deja intenția de a veni în România, după anunțul ASF.

SOLVABILITATE ÎNAINTE DE TOATE Schimbări apar și în culisele pieței asigurărilor, unde apare în forță Directiva Solvabilitate II. Ea este menită să susțină reconstrucția pieței asigurărilor auto, care a rămas prea mult timp neperformantă, după cum a declarat miercuri președintele ASF, Mișu Negrițoiu - „2016 este un an de tranziţie din perspectiva Solvabilitate II, de ajustare cantitativă şi calitativă. E un mecanism de reglare a indicatorilor financiari, vorbim despre reguli uniforme la nivel european, pe care vor trebui să le respecte și asigurătorii români“. El a punctat, însă, că noile cerințe mai dure de capital nu au legătură cu majorarea tarifelor RCA - „Piaţa asigurărilor este dependentă masiv de polițele auto, iar acest lucru ar trebui să se schimbe, prin lansarea de produse variate, în imobiliare, sănătate și așa mai departe. Scumpirea RCA e legată de reașezarea regulilor jocului“. Președintele ASF crede că, până în 2018, piața asigurărilor din România va fi bine reglementată, iar problemele clasice, precum întârzierile la plata despăgubirilor, vor dispărea.

PRESIUNEA NU-I BUNĂ Nu la fel de optimist este președintele Consiliului Concurenței (CC), Bogdan Chirițoiu, care apreciază că ASF nu ar trebui să ia decizii sub presiune în piața asigurărilor auto - „RCA este subiectul la modă. Nu sunt de acord cu ideea că trebuie musai de azi pe mâine să schimbăm legea. De asta ies forestierii în stradă. Vin transportatorii când se anunţă că vor creşte RCA-urile cu 300% şi cer să se ia o decizie mâine. Trebuie să rezistăm la presiune, să strângem date și să luăm decizii în cunoştinţă de cauză“. Chirițoiu consideră că tendinţa de creştere a preţurilor la poliţele RCA este normală, având în vedere că daunele totale depăşesc cu aproximativ 40% banii încasaţi din plata obligaţiilor auto - „Datele pe care le avem noi nu par să confirme panica. Vedem că sunt companii care îşi cresc prețurile la unele produse, dar, spre surprinderea noastră, am găsit şi scăderi. Imaginea pare să fie a unei pieţe care funcţionează“.



12