140 de mineri s-au blocat în subteran, într-o acțiune de protest

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

140 de mineri s-au blocat în subteran, într-o acțiune de protest

Social 06 Decembrie 2016 / 09:35 822 accesări

Aproximativ 140 de mineri de la minele Paroșeni și Uricani, sucursale ale Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului s-au blocat, luni noaptea, în subteran, aceștia solicitând garanții că în lunile decembrie și ianuarie îşi vor primi salariile.

Minerii din schimbul III de la minele Uricani și Paroșeni sunt cei care au început acțiunea de protest, refuzând să iasă de la locurile de muncă, nemulțumiți de faptul că avansul lor a întârziat o săptămână și nu există garanția că în perioada următoare își vor primi drepturile salariale la timp.

”Am fost în sala de pontaj la mina Uricani și minerii au spus că se vor solidariza cu colegii lor din schimbul al III-lea, care nu vor ieși la suprafață. Același lucru se întâmplă și la mina Paroșeni, unde schimbul III a intrat cu greu în subteran, însă minerii au anunțat că nu vor ieși la suprafață până când nu vor avea garanția că nu vor fi probleme cu banii în lunile decembrie și ianuarie”, a declarat Domokos Laszlo, președintele Sindicatului Huila din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului.

În schimbul III, atât la Paroșeni cât și la Uricani sunt în total 80 de mineri. Colegii lor din schimbul IV au anunțat și ei că dimineață, la finalizarea programului de lucru, vor rămâne în subteran. Colegii lor din schimbul al patrulea care urmau să iasă din subteran marți dimineața s-au alăturat protestului.

Angajații de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului nu și-au primit avansurile, care trebuiau să le intre pe carduri încă din data de 29 noiembrie, din cauza problemelor legate de executările silite și popririle pe conturi de la Complexul Energetic Hunedoara - companie scoasă din insolvență la începutul lunii trecute printr-o decizie a Curții de Apel Alba Iulia, societate la care minele neviabile vând huila extrasă de la minele Uricani și Paroșeni.

Luni, directorul SNÎMVJ, Aurel Anghel, s-a aflat la Ministerul Energiei, iar în urma discuțiilor s-a decis acordarea mai rapidă a subvenției de care beneficiază, conform deciziei 787/2010 a Comisiei Europene, astfel încât în cursul zilei de marți să poată fi achitate salariile angajaților.

Pentru plata avansului, SNÎMVJ are nevoie de aproximativ 1,3 milioane de lei. În cadrul societății mai lucrează aproximativ 890 de persoane.

MINERII DE LA CEH ANUNŢĂ CĂ SE VOR SOLIDARIZA CU CEI 140 CARE S-AU BLOCAT DEJA ÎN SUBTERAN

Sindicaliştii de la Complexul Energetic Hunedoara au declarat, marţi, că se vor solidariza cu protestele celor 140 de mineri de la Societatea Naţională de Īnchideri Mine Valea Jiului care s-au blocat deja în subteran de teama că nu îşi vor primi salariile.

"Dacă nu se va rezolva problema urgent, mă voi alătura minerilor blocați în subteran și eu și colegi de-ai mei, pentru că ceea ce li se întâmplă lor astăzi ni se va întâmpla mâine nouà. De ani de zile problemele minerilor sunt peticite, nu rezolvate. Cei din minister mai fac câte un artificiu ca să ne plătească salariile, dar asta nu înseamnă continuarea activității. Știți ce se întâmplă în subteran când faci doar artificii? Bubuie! În faza asta este și activitatea minieră", a spus pentru MEDIAFAX Vasile Păduraru, liderul minerilor de la mina Lonea.



12