69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie

Monden 07 August 2014 / 00:00 460 accesări

Zeci de mii de persoane s-au reunit, ieri dimineaţă, la Hiroshima, pentru a marca 69 de ani de la lansarea primei bombe atomice din istorie, care a devastat acest oraş din vestul Japoniei. Câţiva supravieţuitori, rude ale victimelor, oficiali guvernamentali şi delegaţii străine au respectat un moment de reculegere la ora 8.15 (2.15 ora României), ora la care, la 6 august 1945, bombardierul american „Enola Gay“ a lansat bomba ce a transformat oraşul într-un infern nuclear. Cel puţin 140.000 de persoane au murit fie imediat, fie din cauza expunerii la radiaţii, între momentul largării bombei şi luna decembrie 1945. Bombardamentul de la Hiroshima a fost urmat de cel de la Nagasaki, pe 9 august, soldat cu peste 70.000 de morţi. Aceste atacuri au grăbit capitularea Japoniei şi încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, la 15 august 1945.

Militant neobosit împotriva armamentului nuclear, primarul oraşului Hiroshima, Kazumi Matsui, le-a cerut preşedintelui Obama şi tuturor liderilor naţiunilor ce deţin arma nucleară să vină să viziteze oraşele lovite de bombă cât mai repede posibil. ”Dacă faceţi acest lucru, veţi fi convinşi că armele nucleare sunt răul absolut şi că nu trebuie să se mai permită existenţa lor”, a continuat edilul. Primarul Matsui a profitat de ocazie pentru a-l critica pe premierul Shinzo Abe, care la începutul luni iulie ”a reinterpretat” Constituţia pacifistă a ţării, pentru a le permite forţelor nipone să participe la operaţiuni militare externe. Articolul 9 al Constituţiei din 1947 consacră pacifismul Japoniei şi ”renunţarea pentru totdeauna la război”. ”Guvernul nostru trebuie să accepte faptul că timp de 69 de ani am evitat războiul tocmai graţie pacifismului nobil al Constituţiei”, a pledat Mazuo Matsui.

RADIOACTIVITATE PERICULOASĂ Nu numai ambițiile militariste ale premierului Abe au fost sancționate ieri. Pe teritoriul țării s-au înregistrat și proteste spontane împotriva deciziei Guvernului de a redeschide centralele nucleare ale țării, după dezastrul de la Fukushima. Nu numai armele nucleare îi sperie pe japonezi, ci și potențialul catastrofal al energiei nucleare. În ciuda declarațiilor de liniștire a populației, recent, un studiu a indicat faptul că maimuțele care trăiesc în pădurile din apropiere de Fukushima sunt afectate de radiații. Studiul a arătat că un număr de 61 de maimuțe, al căror habitat natural este la circa 70 de kilometri de centrala Fukushima Daiichi, prezintă un număr de globule albe periculos de ridicat față de 31 de specimene care trăiesc în peninsula Shimokita, din nordul arhipelagului. Cercetătorii au descoperit cesiu radioactiv în mușchii maimuțelor care au fost expuse, din martie 2011, la radiații ce au variat între 78 și 1.778 becquereli. Studiul a confirmat concluzii similare analizelor efectuate în urma accidentului nuclear de la Cernobîl, din 1986. Numărul crescut de celule albe este un semn al sistemului imunitar compromis, lăsând maimuțele de la Fukushima vulnerabile la orice boală infecțioasă.

Taguri articol


12