Absolvenții la Medicină, ținuți cu forța în țară?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ministrului Sănătății îi surâde ideea - ce spun tinerii

Absolvenții la Medicină, ținuți cu forța în țară?

Sănătate 28 Mai 2015 / 00:00 1203 accesări

Se știe prea bine că un medic rezident în anul I are un venit rușinos, de nici măcar 300 de euro, de câteva ori mai puțin decât un coleg care profesează în străinătate. Pe lângă problema financiară, apare și cea a dotărilor. Puține sunt spitalele care au ceea ce le trebuie, așa că mediciniștii aflați în pregătire sunt obligați să-și închipuie cam cum arată o investigație dacă ar avea ”x” aparat etc. În plus, și profesorii care ar trebui să-i școlească sunt puțini la număr și nu prea dornici să aibă discipoli sub aripa lor protectoare. Așa că mulți se gândesc, încă de pe băncile facultății, să părăsească țara. Nemții, de exemplu, vin și vizitează facultăți din țară, încheind contracte cu tinerii din anii V sau VI. Și Facultatea de Medicină a Universității ”Ovidius” Constanța a fost ținta unor reprezentanți ai unor spitale private din Germania. Deja au ales să profeseze acolo câțiva absolvenți mediciniști constănțeni. Unii au profesat un an și s-au întors, alții au ales să rămână. Muncesc mult, dar spun că sunt răsplătiți pe măsură. Și nu doar din punct de vedere financiar. Sunt respectați, spun ei, așa cum în țară nu prea se mai întâmplă, motiv pentru care aleg să practice medicina defensivă. Exodul medicilor este de neoprit, într-un fel pe bună dreptate. ”De ce să stau în țara care se pare că nu mă vrea? Salariul nu îmi ajunge nici măcar să-mi cumpăr cărți. Nu mai zic de altceva. Nu vreau să se mai spună că ne rotunjim veniturile cu șpăgi. Nu este adevărat. Personal, nu doresc nimic de la nimeni. Vreau doar ca statul român să ne respecte, să ne răsplătească munca, să aprecieze că muncim pentru a salva vieți. Este inuman să muncim ore în șir și să știm că banii nu ne ajung pentru nimic. Noroc cu părinții. Sunt decis să plec și să nu mă mai întorc”, a spus, pentru ”Telegraf”, un tânăr medic constănțean. Și nu este singurul care vrea să părăsească România. Motivele? Lipsa de respect, salariile mizerabile.

ȚINUȚI CU FORȚA ÎN ȚARĂ? Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, recent, că ideea ca absolvenţii de medicină să practice în ţară cel puţin 10 ani după licenţă nu este rea şi va fi analizată, împreună cu juriştii, pentru a vedea dacă este în concordanţă cu legislaţia europeană. Demnitarul a fost întrebat de un jurnalist ce părere are despre această idee, care a mai fost vehiculată în spaţiul public. ”Mie nu mi se pare o idee rea, absolut deloc. Să vedem dacă este în concordanţă cu legislaţia europeană. Chiar o să mă gândesc. Eu am cerut un punct de vedere de la juridic. Vorbim de mobilitatea garantată de UE. Nu cred că s-ar putea transpune în perioada imediat următoare”, a spus Bănicioiu.

Nici nu vor să audă

Tinerii nici nu vor să audă de așa ceva și susțin, înainte de toate, că este o lipsă de respect. ”Bine, sunt ținut cu forța în țară, dar ce mi se oferă? Ce îmi dă statul? Și cerșetorii au un venit mai mare decât al nostru. Faptul că statul român a cheltuit cu mine niște bani pe parcursul facultății, al celor șase ani, nu înseamnă că 10 ani trebuie să mă țină în țară împotriva voinței mele. Să fim plătiți așa cum se cuvine și să fim respectați. Să ni se ofere toate condițiile să învățăm. Vrem să rămânem în țară, să ne perfecționăm, să salvăm vieți, dar nimeni nu face nimic pentru asta. Noroc cu bursa premierului Ponta. Dacă nu erau acești bani (670 de lei - n.r.), câștigam cât o femeie de serviciu. E normal?”, a precizat, pentru ”Telegraf”, un rezident în anul III la Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța. Rămâne de văzut dacă demnitarul român va face demersurile pentru a-i ține în țară pe tinerii care speră să nu se apeleze la această metodă pentru a stopa exodul medicilor.



12