Accident nuclear cu radiații de 16 ori peste limita admisă, în Ucraina?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rusia sperie Europa cu un zvon... radioactiv

Accident nuclear cu radiații de 16 ori peste limita admisă, în Ucraina?

Eveniment 01 Ianuarie 2015 / 00:00 2615 accesări

Conflictul din Ucraina pare să alimenteze și un război mediatic de proporții din ce în ce mai îngrijorătoare. Schimbul de sancțiuni economice declarate sau mascate între Rusia și susținătorii occidentali ai Ucrainei pare să nu mai satisfacă orgoliile celor două părți aflate în conflict. În consecință, s-a trecut la o ofensivă mediatică de o dimensiune deloc de neglijat. Astfel, ultima ispravă aparține site-ului rusesc de știri Life News, care a publicat documente afirmând că provin de la Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență și a arătat că o scurgere la centrala nucleară din Zaporojie a condus, în ultimele două zile, la o creștere de 16 ori a radiațiilor peste normele acceptate. Trei oficiali din Ministerul ucrainean pentru Situații de Urgență, Ministerul Energiei și chiar reprezentanţi ai centralei au declarat pentru Reuters că nu a existat nicio scurgere. Oficialii nu au putut comenta dacă documentele publicate de Life News sunt autentice, iar agenția Reuters nu a fost în măsură să verifice independent documentele. Din păcate, nici Ucraina cu oficialii ei nu este tocmai o sursă credibilă de informații, deci, adevărul ar putea fi undeva la mijloc, lucru cu atât mai îngrijorător pentru opinia publică europeană.

Reamintim că, un reactor al centralei nucleare Zaporojie, cea mai mare din Ucraina, a fost oprit sâmbătă, în urma unei defecţiuni la sistemul electric, al doilea incident de acest fel produs în ultima lună. Autorităţile ucrainene au dat asigurări că nu au existat scurgeri radioactive. ”Scurgeri radioactive probabil au avut loc la centrala nucleară ucraineană Zaporojie din sud-estul ţării”, susţineau lideri separatişti pro-ruşi, citaţi de agenţia Sputnik. Potrivit unui lider separatist din autoproclamata Republică Populară Doneţk, nivelul radiaţiilor la centrala nucleară Zaporojie este de 16 ori peste limita normală. Potrivit insurgenţilor separatişti pro-ruşi, ”situaţia a fost generată de încercarea eşuată de a înlocui combustibilul nuclear rus cu unul adus din

Rusia și Ucraina trec printr-una dintre cele mai grave crize, după ce Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a fost acuzată de Occident că trimite trupe în estul Ucrainei, în sprijinul rebeliunii împotriva Kievului. În domeniul nuclear, Moscova și Kievul sunt în dezacord asupra furnizării de combustibil nuclear, după ce Ucraina a anunțat că vrea să înlocuiască unele livrări rusești cu combustibil, de la firma Westinghouse din SUA, amintește Reuters. Moscova a declarat că măsura va pune în pericol siguranța ucrainenilor și a Europei în general. La începutul acestei luni, autoritățile ucrainene au raportat un accident la centrală, dar au afirmat că nu a reprezentat niciun pericol pentru sănătate sau mediu. Dar după ce în vremea defunctei Uniuni Sovietice, explozia și incendiul de la centrala nucleară ucraineană de la Cernobâl, în 1986, s-a dovedit a fi cel mai grav accident nuclear din lume, provocat de o eroare umană și mușamalizat de conducerea ucraineană locală și sovietică centrală, europenii s-au învățat să nu mai dea crezare atât de ușor informațiilor venite din spațiul ex-sovietic. În 1986, o serie de explozii au ridicat un nor de praf radioactiv ce a ajuns deasupra nordului și vestului Europei, chiar dacă sovieticii se jurau că situația era sub control.

VEȘTI BUNE DE LA BUCUREȘTI Valorile radioactivităţii sunt în limite normale în România, conform analizelor făcute, iar circulaţia aerului nu favorizează transportul de poluant, a informat, ieri, Ministerul Mediului. ”În legătură cu informațiile apărute în presă despre posibile scurgeri radioactive la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, membrii comitetului ministerial pentru situații de urgență din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) au analizat toate datele și informațiile furnizate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului și Administrația Națională de Meteorologie și au constatat că la nivel național, conform datelor de monitorizare permanentă a radioactivității mediului din ultimele zile, valorile s-au încadrat în limitele de variație ale fondului natural pentru toți factorii de mediu”, se arată în comunicatul de presă al MMAP. ”În perioada următoare, MMAP va colecta și va analiza informațiile și datele legate de subiect și va menține contactul permanent cu instituțiile statului care dețin atribuții în acest domeniu. De asemenea, vom informa opinia publică ori de câte ori vor apărea informații relevante”, a declarat președintele comitetului ministerial pentru Situații de Urgență, Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.



12