“Aderarea Georgiei la NATO poate declanşa un conflict cu Rusia”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

“Aderarea Georgiei la NATO poate declanşa un conflict cu Rusia”

Externe 26 Septembrie 2008 / 00:00 522 accesări

Fostul cancelar german, Gerhard Schroeder, a avertizat NATO că eventuala aderare a Georgiei la Alianţă, cu un preşedinte “imprevizibil”, ar putea conduce la un conflict armat cu Rusia. Schroeder, prieten cu premierul rus, Vladimir Putin, afirmă că a rămas surprins de abordarea unilaterală a ţărilor occidentale faţă de Rusia, după conflictul cu Georgia. “Oricine aduce Georgia în NATO trebuie să ştie că, pe fondul caracterului imprevizibil al actualului regim şi al politicii faţă de Rusia, Alianţa ar putea fi implicată într-un conflict”, a spus Schroeder. “Acest lucru ar înseamna că trebuie declarată public posibilitatea implicării militarilor germani în acest conflict”, a subliniat politicianul social-democrat. Declaraţiile lui Schroeder intră în contradicţie cu poziţia actualului cancelar, Angela Merkel, care a condamnat intervenţia Rusiei în Georgia. Schroeder a evidenţiat importanţa garantării resurselor energetice necesare Europei, propunînd o abordare multilaterală care să implice Rusia. “Planurile de atribuire Alianţei Nord-Atlantice a sarcinii politicii energetice sînt absurde şi ne aduc într-o situaţie dificilă din punctul de vedere al securităţii”, a continuat Schroeder.

Comisia Europeană a recomandat demararea negocierilor privind simplificarea procedurilor de acordare a vizelor şi readmisie între comunitatea europeană şi Georgia, se arată într-un comunicat CE. La 1 septembrie 2008, Consiliul Extraordinar European a decis consolidarea relaţiilor UE cu Georgia, anunţînd măsuri de simplificare a procedurilor de acordare a vizelor ca fiind prioritare în consolidarea încrederii reciproce. În urma acestor concluzii ale Consiliului, Comisia Europeană a emis o dispoziţie în vederea negocierilor cu Georgia în acest sens, oferind cetăţenilor georgieni facilităţi echivalente cu cele ale cetăţenilor ruşi. În acelaşi timp, Comisia Europeană a dispus negocierea unui acord de readmisie.

Adjunctul şefului misiunii de monitorizare a UE în Georgia, generalul francez Gilles Janvier, a declarat că va discuta la sfîrşitul săptămînii cu oficiali militari ruşi în Abhazia şi Osetia de Sud. “Vom discuta doar despre dispoziţii tehnice privind retragerea prevăzută între 1 şi 10 octombrie a forţelor ruse prezente în zonele adiacente teritoriilor separatiste georgiene Abhazia şi Osetia de Sud”, a declarat el. Conform acordului de aplicare a armistiţiului semnat la 8 septembrie, aceste forţe trebuie să se retragă pe poziţiile anterioare declanşării conflictului ruso-georgian, la 8 august, în următoarele zece zile de la desfăşurarea în teritoriu a observatorilor europeni, la 1 octombrie. Pînă la 800 de militari ruşi se află în continuare în aceste zone, a declarat, joi, purtătorul de cuvînt al Ministerului georgian de Interne, Şota Utiaşvili. La 15 septembrie, Tbilisi avansa o cifră de circa 1.200 de militari. Întrevederile cu oficiali ruşi sînt în mod normal prevăzute pentru astăzi, pentru partea abhază şi duminică pentru Osetia, a precizat generalul.

Vladimir Putin cere desfiinţarea frontierei dintre Osetia de Sud şi Rusia

Premierul rus, Vladimir Putin, a cerut joi desfiinţarea frontierei dintre Rusia şi Osetia de Sud, opunîndu-se, totodată, integrării complete a acestei regiuni separatiste în Federaţia Rusă. “În ceea ce priveşte integrarea, la ora actuală ar fi suficient să contribuim la reconstrucţia economică a Osetiei de Sud, să lichidăm frontiera între Federaţia Rusă şi Osetia de Sud, pentru a acorda locuitorilor posibilitatea să comunice liber, fără niciun fel de formalitate”, a declarat Putin. “Este pe cale de a fi creată o bază juridică pentru aceasta, în cadrul acordului semnat între Osetia de Sud şi Rusia”, a adăugat el, în timpul unei întîlniri cu oficiali regionali ai partidului său, Rusia Unită, în regiunea Samara (Volga). Rusia a recunoscut independenţa regiunilor separatiste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia la 26 august, după ce a intervenit militar în Georgia, ca răspuns la ofensiva georgiană împotriva Osetiei de Sud. Tbilisi acuză Moscova că vrea să anexeze aceste teritorii.

Între timp, o puternică explozie s-a produs joi dimineaţă, în faţa sediului serviciilor de securitate din Suhumi, capitala Abhaziei, a anunţat şeful acestor servicii, Iuri Aşuba, acuzînd Georgia. Potrivit datelor preliminare, un vehicul parcat în apropiere a explodat, dar nu a făcut victime, ci doar pagube materiale la clădirea serviciilor secrete, a Ministerului de Interne şi la clădiri vecine, a spus el.



12