Africa vrea să contribuie la elaborarea de norme privind drepturile omului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Africa vrea să contribuie la elaborarea de norme privind drepturile omului

Externe 29 Noiembrie 2014 / 00:00 1062 accesări

Regele Mohammed al VI-lea al Marocului a estimat la deschiderea unui important forum consacrat drepturilor omului, că Africa este suficient de matură pentru a contribui la elaborarea de norme privind drepturile omului. „Lumea în curs de dezvoltare și Africa în special trebuie să devină actori în elaborarea de norme în domeniul drepturilor omului”, a declarat suveranul marocan într-un discurs citit de ministrul Justiției și Llibertăților Mustapha Ramid, cu ocazia deschiderii celei de-a doua ediții a Forumului mondial al drepturilor omului de la Marrakech, unde participă circa 6.000 de persoane din aproximativ o sută de țări. „Africa nu poate să rămână un subiect etern al dezbaterilor privind drepturile omului și al raporturilor internaționale, ci vrea să fie ascultată pentru a-și expune concepția privind normele internaționale în materie”, a continuat el.

La forum, organizat la Marrakech în prezența mai multor personalități, printre care fostul premier spaniol José Luis Rodriguez Zapatero și reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale internaționale, au fost dezbătute mai multe teme, precum drepturile femeilor, abolirea pedepsei cu moartea, drepturile copiilor, libertatea de conștiință. În pofida apelului organizatorilor de participare la forum, opt asociații, printre care Asociația marocană a drepturilor omului, una dintre principalele organizații neguvernamentale marocane din domeniul drepturilor omului, au boicotat evenimentul, pe fondul unor tensiuni cu autoritățile din regat. Circa 300 de persoane au manifestat în apropierea locului de desfășurare a forumului, înainte de începerea lucrărilor, scandând „NU impunității” și reiterându-și decizia de a boicota forumul, din cauza interzicerii unora dintre evenimentele lor, potrivit jurnaliștilor de la fața locului.

VIZIUNI DIFERITE Principal furnizor de imigranți, Africa reprezintă pentru marile instituții internaționale o mare bătaie de cap. 58 de ţări europene şi africane s-au angajat în cadrul unei reuniuni ministeriale desfăşurate la Roma, să trateze mai echilibrat problema imigraţiei, fără a o limita la o simplă problemă a poliţiei de frontieră. Cea de a patra conferinţă organizată în cadrul „Procesului de la Rabat”, un forum de discuţii între Europa şi Mediterana pe tema imigraţiei, a constituit „un start în raport cu obiectivele noastre”, s-a felicitat ministrul sengalez de Interne, Abdoulaye Daouda Diallo. Imigraţia este o problemă atât pentru Nord, cât şi pentru Sud, a afirmat oficialul african în cursul unei conferinţe de presă. „Pentru Africa, nu este de dorit ca cea mai importantă forţă de muncă a sa să fie lăsată să plece, în timp ce de cealaltă parte, ţările europene se trezesc cu persoane pe care nu pot conta”, a explicat diplomatul senegalez. Prin urmare, potrivit lui, este necesară, în ţările de origine, implementarea unor programe privind descurajarea fenomenului migraţiei, dar şi de a asigura drepturile fundamentale ale imigranţilor în ţarile gazdă.

În contextul crizei economice ale cărei efecte nu au fost complet depășite de majoritatea europenilor, imigrația produce doar reacții negative. Un cartier defavorizat din Roma a fost acum câteva săptămâni teatrul unei răbufniri de furie din partea unor locuitori împotriva unui centru de primire a imigranţilor, acuzat că beneficiază de fonduri publice şi favorizează delincvenţa. Anume acest gen de temeri trebuie să le facem uitate, a declarat ministrul însărcinat cu marocanii aflaţi în străinătate, Anis Birou. „Imigraţia este ca apa, ea ne irigă societăţile”, a spus acesta. „Trebuie să se explice sincer că anume aceasta este imigraţia. Dacă este ţinută în frâu, este un plus”, a continuat ministrul marocan.

Noua Comisie Europeană, intrată în funcţiune la începutul lunii, se concentrează pe aspectul pozitiv al fluxurilor migratorii, a subliniat Federica Mogherini, şefa diplomaţiei europene. „În domeniul imigraţiei, trebuie integrate politici, viziuni şi acţiuni”, a subliniat diplomatul italian, felicitându-se că reuniunea de la Roma a adunat miniştri de Interne şi miniştri ai Afacerilor Externe de pe cele două maluri ale Mediteranei. Conferinţa de la Roma a apropiat viziunile noastre în problema imigraţiei, a afirmat rândul său ministrul marocan al Afacerilor Externe, amintind suferinţele îndurate de imigranţi.



12