Al treilea caz de gripă, în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Al treilea caz de gripă, în România

Sănătate 29 Decembrie 2014 / 00:00 798 accesări

Numărul cazurilor de gripă din acest sezon a ajuns la trei, iar infecţii respiratorii acute sunt peste 80.000 într-o săptămână, cu 3,8% mai multe cazuri decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT). CNSCBT a realizat raportul privind morbiditatea prin infecţii respiratorii acute, pentru intervalul 15 - 21 decembrie. În acest interval, a fost confirmat un caz de gripă cu virus de tip B, la o femeie de 38 de ani, din judeţul Sibiu.

Până la 21 decembrie au fost confirmate trei cazuri de gripă, niciunul din Constanța, dintre care unul de tip A, subtip H3, şi două cazuri tip B. La nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (cazuri gripă/cazuri compatibile clinic cu gripă, infecții acute ale căilor respiratorii superioare şi pneumonii) a fost de 80.023, cu 12,4% mai mic comparativ cu cel înregistrat în săptămâna precedentă şi cu 3,8% mai mare comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent (76.997). Astfel, la nivel naţional au fost înregistrate 12 cazuri de infecţii respiratorii acute severe (SARI), cu patru mai multe faţă de săptămâna precedentă. În schimb, nu a fost înregistrat niciun caz de SARI confirmat cu virus gripal şi totodată nu a fost comunicat niciun deces.

VACCINARE

Până la 21 decembrie au fost vaccinate antigripal 353.270 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit gratuit de către Ministerul Sănătăţii (MS). Pentru această campanie, MS a cumpărat din străinătate 500.000 de doze. Precizăm că alte 22.000 doze de vaccin antigripal au ajuns la Direcția de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța de la MS, la finele lui noiembrie. Reamintim că, pe 17 noiembrie, DSPJ Constanța a făcut recepția a 7.900 de doze de vaccin, doze care au ajuns în spitale, centre de plasament, cămine de bătrâni, potrivit directorului adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov. Cele care au ajuns recent au fost distribuite medicilor de familie pentru vaccinarea populației considerate la risc (bătrâni, bolnavi cronici, gravide, copii). Potrivit medicilor, vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă. De asemenea, măsurile de igienă personală (spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos - alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare) sunt esenţiale pentru prevenirea afecţiunilor respiratorii şi a gripei.



12