​Alarmant! 35% dintre liceenii chestionați au condus fără permis auto

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Studiu - “Ora de Educație Rutieră” ​Alarmant! 35% dintre liceenii chestionați au condus fără permis auto
Social, Educație 14 Iunie 2019 / 16:13 510 accesări 0 comentarii

Odată cu încheierea anului școlar, se termină și ediția a cincea a proiectului “Ora de Educație Rutieră”, care s-a desfășurat în fiecare zi în 140 de școli din cele 6 Sectoare ale Capitalei.

Timp de 125 de zile, echipele proiectului au ajuns în fațaa 25.000 de elevi de clasele a III-a și a IV-a, având mereu în atenție obiectivul de a schimba statisticile îngrijorătoare venite de la Uniunea Europeană, care spun că România se află pe primul loc la decesele rezultate în urma accidentelor rutiere.

Pentru a afla cum stau lucrurile din punctul de vedere al copiilor, psihologii proiectului au realizat un studiu pe 900 de copii cu vârste de 9 și 10 ani. Astfel, la întrebarea “Ai stat vreodată pe scaunul din față?”, 69,5% dintre copii au răspuns cu DA, iar 30,5% au spus NU. Pe când la întrebarea “Te simți în pericol atunci când șoferul folosește telefonul în timp ce conduce?”, 73,4% dintre elevi au spus DA, iar 26,6% au zis NU.

Mai mult, organizatorii au mers cu proiectul și către liceenii de clasele a XI-a și a XII-a, care urmează să dea examen pentru permis auto, ajungând în 20 de licee din București. Iar pentru a afla cum stă situația în rândul viitorilor șoferi, Asociația EDIT a realizat un studiu și pe un număr de 600 de elevi de clasele a XI-a și a XII-a, din care au reieșit următoarele:

·doar 1,3% din cei chestionați au declarat că nu doresc să obțină permis de conducere

·35,2% din cei chestionați au condus fără a avea permis de conducere, în timpce 61,5% dintre aceștia se aflau cu un părinte în mașină;

·71,5% dintre respondenți s-au aflat într-o mașină care s-a deplasat cu viteză mai mare decât cea legală;

·30,9% din cei chestionați consideră că vitezalegală este prea joasă;

·36,1% dintre respondenți consideră că viteza este principala cauză a accidentelor, fiind urmată de alcool cu 27,3%;

·21,3% dintre respondenți cunosc persoane care au condus după ce au consumat alcool;

·15,5% dintre respondenți aleg să conducă în funcție de cât alcool au consumat.

Ținând cont că regulile de circulație contează la orice vârstă, proiectul “Ora de Educație Rutieră” a fost implementat și în 180 de grădinițe din 12 județe din România, plus București, ajungând în fațaa 18.000 copii.

Loading...

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.2121 secunde