Alianţa DA se opune aplicării programului de Guvernare privind justiţia (???)

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Alianţa DA se opune aplicării programului de Guvernare privind justiţia (???)

Politică 13 Septembrie 2006 / 00:00 847 accesări

Camera Deputaţilor nu a reuşit, ieri, să adopte iniţiativa PC care prevede ca numirea şi destituirea procurorilor să se facă de şeful statului, la propunerea CSM şi nu a ministrului Justiţiei, cum este în prezent. Proiectul de lege a întrunit 156 de voturi "pentru", 100 "împotrivă" şi opt abţineri, neputînd fi considerat adoptat, pentru că, fiind lege organică, erau necesare cel puţin 167 de voturi "pentru". Iniţiativa PC a fost susţinută în timpul dezbaterilor de către UDMR, PC, PSD şi PRM. Deputatul UDMR Mate Levente Andras a argumentat votul UDMR în favoarea proiectului de lege iniţiat de PC, citind din programul de guvernare al actualei coaliţii majoritare, în care se precizează drept obiectiv restrîngerea treptată a competenţelor ministrului Justiţiei, "corespunzătoare creşterii competenţei CSM". Deputatul UDMR a mai spus că, în programul de guvernare, coaliţia îşi propune modificarea legislaţiei, pentru a permite procurorului general să fie numit de preşedinte la propunerea CSM. Mate Andras Levente a mai prezentat şi discursul rostit de către Emil Boc, în 4 iunie 2002, în plenul Parlamentului, cînd liderul PD pleda ca numirea procurorului general şi a procurorului DNA să se facă la propunerea CSM.

Reprezentanţii PSD şi PRM au pledat, de asemenea, pentru ca procurorii să fie numiţi sau destituiţi la propunerea CSM şi nu a ministrului Justiţiei. "Sîntem pentru normalitate. Ne e frică de Monica Macovei pentru că Monica Macovei este un om politic şi Monica Macovei face politică în locul CSM, care este garantul Constituţiei", a spus deputatul PSD Florin Iordache. El a criticat-o pe Monica Macovei pe motiv că şi-a schimbat opinia în privinţa numirii procurorilor după ce a ajuns ministru al Justiţiei. "Nu mi-e frică de Monica Macovei. Monica Macovei vine şi pleacă", a spus Victor Ponta (PSD), care i-a criticat pe parlamentarii care susţin pe holurile Parlamentului că e o prostie ca Macovei să aibă mai multă putere, dar votează altfel în plen, la indicaţiile partidului. "Cui îi e frică de Virginia Wolf?", a întrebat, la rîndul ei, deputatul PRM Florina Jipa, care a pledat pentru proiectul de lege iniţiat de către conservatori.

Macovei nu a fost prezentă la dezbaterea din Cameră, Ministerul Justiţiei fiind reprezentat de către secretarul de stat Katali Kibedi. Printre puţinii care au vorbit împotriva proiectului de lege al PC s-a aflat deputatul PNL Dragoş Ujeniuc, care a spus că România nu este pregătită încă "să dea în mîinile CSM" numirile pentru funcţiile de procurori. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, a propus ca deputaţii să se pronunţe asupra acestui proiect de lege prin vot nominal, lucru care a fost acceptat de plen.

Preşedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, deputatul PC Sergiu Andon, a declarat, ieri, că este convins că proiectul de lege al conservatorilor privind schimbarea procedurii de numire a procurorilor va fi adoptat la Senat. El a precizat că, potrivit prevederilor constituţionale şi ale Regulamentului Camerei, proiectul iniţiat de PC, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi adoptat, va fi înaintat în cursul acestei sesiuni parlamentare Senatului, care este Cameră decizională. Deputatul PC a admis că, în timpul procedurilor de trimitere a proiectului de lege iniţiat de conservatori de la Camera Deputaţilor la Senat, ar putea surveni unele „obstacole”, dar a preconizat că întîrzierea nu poate fi atît de mare încît respectivul proiect să nu intre în dezbaterea senatorilor în cursul acestei sesiuni. Andon a apreciat, totodată, că proiectul PC va fi adoptat de către Senat, el aducînd în favoarea acestei afirmaţii atît argumente care ţin de echilibrul fragil între putere şi opoziţie la Senat, cît şi discuţiile pe care le-a avut cu mai mulţi senatori.



12