Al-Qaida cîştigă recruţi pe baza războiului din Irak

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Şapte persoane au fost ucise şi 29 rănite în explozia aproape simultană a două maşini-capcană, ieri, în centrul Bagdadului, nu departe de postul de poliţie. Tot joi, un atentator kamikaze a provocat explozia microbuzului său în faţa unui post de control militar din nord-estul Bagdadului, ucigînd doi soldaţi şi rănind alţi 11 şi un civil. Mai multe site-uri Internet islamiste au anunţat, ieri, că urmează să difuzeze o nouă înregistrare video a numărului al doilea în ierarhia reţelei teroriste al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, cu titlul: "Bush, Papa de la Vatican, Darfur şi Cruciadele". Ultimul mesal al lui Zawahiri a fost transmis cu ocazia celei de-a cincea aniversări a atentatelor din Statele Unite, de la 11 septembrie. Cu acea ocazie, el a proferat noi ameninţări la adresa ţărilor occidentale şi a aliaţilor acestora, precizînd că Golful şi Israelul vor fi următoarele ţinte ale al-Qaida. De asemenea, el a ameninţat că o grupare radicală algeriană afiliată al-Qaida va comite atentate împotriva Franţei.

Al-Qaida cîştigă recruţi pe baza războiului din Irak

Externe 29 Septembrie 2006 / 00:00 764 accesări

Un raport al Naţiunilor Unite afirmă că războiul din Irak a creat pentru reţeaua al-Qaida o tabără de antrenament şi recrutare şi sprijină, astfel, concluziile studiului serviciilor de informaţii americane care pune pe seama conflictului consolidarea extremismului islamic. Raportul, întocmit de experţi în terorism care lucrează pentru Consiliul de Securitate ONU, afirmă că reţeaua al-Qaida joacă un rol central în războiul din Irak şi inspiră insurgenţa talibană din Afganistan, la cîteva sute de kilometri depărtare. Raportul evidenţiază faptul că "al-Qaida a avut de cîştigat continuînd să joace un rol important în lupta din Irak şi în încurajarea violenţelor interconfesionale, iar Irakul a oferit mulţi recruţi şi un teren de antrenament excelent".

Raportul estimează că influenţa al-Qaida ar putea scădea, în curînd, în Irak şi citează nemulţumirea unora dintre insurgenţi care au aflat, la sosirea în această ţară, că trebuie să ucidă fraţi musulmani în loc de trupe străine sau că pot sluji cauzei numai ca atacatori sinucigaşi. Raportul a fost întocmit de o echipă de specialişti creată pentru a monitoriza aplicarea sancţiunilor impuse de Consiliul de Securitate ONU asupra talibanilor şi reţelei al-Qaida, la scurt timp după atentatele de la 11 septembrie, din Statele Unite. Rezoluţia Consiliului de Securitate, din 2001, cere celor 192 de state membre ONU să blocheze bunurile şi accesul oricărei persoane sau grup suspectate de legături cu al-Qaida sau cu foştii lideri talibani din Afganistan şi interzice comerţul cu armament cu aceştia.

Preşedintele Statelor Unite a fost criticat intens după dezvăluirea în presă, la sfîrşitul săptămînii, a unor pasaje din estimarea serviciilor naţionale de informaţii, care arată că "extremismul islamic a înflorit atît ca număr, cît şi ca extindere geografică, din cauza războiului din Irak". Studiul, întocmit în aprilie, afirmă că "războiul a devenit o cauză pentru luptătorii jihadului, alimentînd resentimentele profunde referitoare la amestecul Statelor Unite în lumea musulmană şi dînd naştere la susţinători ai mişcării globale pentru jihad".

Armata americană a abandonat un convoi civil într-o ambuscadă

Un vehicul blindat al armatei americane care escorta un convoi civil a abandonat şoferii camioanelor atunci cînd acestea au fost prinse într-o ambuscadă la periferia Bagdadului, potrivit unor imagini video înregistrate de unul dintre şoferi şi difuzate miercuri de ABC. Pentagonul nu a comentat imediat imaginile difuzate de postul american de televiziune. Incidentul s-a produs anul trecut, la ieşirea din baza Camp Anaconda, în apropiere de Bagdad.

Mai multe camioane închiriate de compania Halliburton, principalul furnizor de armament din Irak, făceau parte dintr-un convoi în deplasare în momentul în care au fost atacate cu focuri de armă. Şoferul unuia dintre camioane, Preston Wheeler, a început să filmeze în acel moment, dar o puternică explozie l-a întrerupt. După ce fumul s-a risipit, şoferul a observat că vehiculul blindat a dispărut. "Vă rog, ajutaţi-mă. Întoarceţi-vă, voi fi ucis, pentru Dumnezeu", a început să strige în staţia radio, ascunzîndu-se în spatele scaunului. Potrivit lui Wheeler, doi dintre şoferii camioanelor au fost împuşcaţi de la mică distanţă. "Tocmai i-au ucis, Isuse, tocmai i-au ucis", se poate auzi pe înregistrarea video, fără a se putea distinge ceea ce se întîmpla în acele momente. Trupele americane au sosit la faţa locului după 45 de minute de la producerea ambuscadei, potrivit declaraţiilor lui Wheeler.

Noi reguli pentru suspecţii de terorism

Camera Reprezentanţilor a adoptat un proiect de lege privind regulile de interogare şi judecare a străinilor suspectaţi de terorism. Potrivit acestui proiect, autorităţile americane vor înfiinţa "comisii militare", după modelul tribunalelor excepţionale care au fost criticate de Curtea Supremă de Justiţie, în iunie, în lipsa unei consultări cu Congresul. Aceste tribunale vor fi prezidate de un judecător militar, iar suspecţii vor putea fi apăraţi de un avocat, conform proiectului de lege.

În timp ce acuzarea va prezenta elementele incriminatoare confidenţiale, aceasta nu va putea dezvălui sursele sau metodele prin care le-a obţinut. Judecătorul va fi abilitat să decidă dacă aceste elemente trebuie clasificate şi dacă furnizează informaţii suficient de relevante pentru a fi acceptate. Informaţiile utilizate de acuzare vor fi comunicate suspecţilor şi avocaţilor săi, potrivit proiectului adoptat de Camera Reprezentanţilor. Dacă mărturiile au fost obţinute prin metode coercitive, ele nu vor fi acceptate decît dacă sînt considerate relevante şi utile cazului. În cadrul procesului vor fi excluse mărturiile obţinute sub presiunea tratamentelor "crude, inumane sau degradante" după intrarea în vigoare, la 30 decembrie 2005, a legii care le interzice explicit. Cei care s-au opus adoptării acestui proiect de lege susţin că informaţiile obţinute înainte de sfîrşitul anului 2005 pot fi admise în tribunal. Verdictul care atestă vinovăţia suspectului poate face obiectul unui apel în faţa justiţiei civile şi anume a unui tribunal federal din Washington. Pedeapsa cu moartea nu poate fi pronunţată decît prin votul unanim a cel puţin nouă juraţi. În schimb, deţinuţii pierd posibilitatea de a contesta în justiţie condiţiile de detenţie şi anume, durata excesivă a perioadei de detenţie în lipsa unui proces.

Proiectul de lege vizează "inamicii combatanţi ilegali". Avocaţii deţinuţilor de la baza Guantanamo şi-au manifestat îngrijorarea faţă de această definiţie cu sens larg. "Suspecţii de terorism pot fi judecaţi pentru că au încălcat prevederile dreptului războiului, pentru că au comis un act ostil împotriva Statelor Unite sau au suţinut voluntar şi material teroriştii angajaţi într-o acţiune ostilă la adresa Statelor Unite", se arată în proiectul de lege.

Opinie separată

Ministerul britanic al Apărării s-a distanţat de un raport de informaţii difuzat de BBC, care arată că războiul din Irak, condus de Statele Unite, a alimentat radicalismul musulman din întreaga lume. BBC a difuzat, miercuri, ceea ce a prezentat drept fragmente din raportul unui ofiţer de informaţii care lucrează pentru un institut de cercetare al ministerului, în care acesta critică abilitatea Pakistanului de a lupta împotriva terorismului şi afirmă că serviciile de informaţii pakistaneze ar trebui desfiinţate. Unul dintre fragmentele din document arată: "Războiul din Afganistan şi mai ales cel din Irak nu au evoluat conform planului şi se îndreaptă lent spre un deznodămînt încă neclar şi nesigur. Războiul din Irak a acţionat ca un sergent de recrutare pentru extremiştii din întreaga lume musulmană", continuă documentul.

Raportul susţine că ofiţerii de rang înalt din armata britanică au cerut Guvernului să-şi retragă trupele din Irak pentru a se concentra asupra Afganistanului, însă nu au reuşit să obţină aprobarea. "Forţele armate britanice sînt ţinute ostatice în Irak", subliniază documentul.



12