"Am aflat de la presă de trimiterea lui Constantinescu în judecată"

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Avocatul Marius Mocanu:

"Am aflat de la presă de trimiterea lui Constantinescu în judecată"

Eveniment 26 Aprilie 2014 / 00:00 2687 accesări

PROCES Înainte de ’89, Ceauşescu ne recomanda, la televizor: „nicio masă fără peşte”. Acum, la vremuri noi, obiceiuri noi. Nu trece o zi fără să avem justiţie televizată. Oriunde dai şi pe orice post te-ai uita, apare DNA. De cele mai multe ori, cei luaţi în vizor de procurori află de la televizor că sunt anchetaţi ori că sunt trimişi în judecată. Aşa s-a întâmplat şi vineri, când DNA a anunţat, prin intermediul presei, că l-a trimis în judecată pe preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC), Nicuşor Constantinescu, pentru abuz în serviciu în formă continuată. Şeful CJC este acuzat de procurori că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu şi-a îndeplinit ori şi-a îndeplinit defectuos obligaţiile de preşedinte al Consiliului, neasigurând finanţarea Centrului Militar Zonal (CMZ) Constanţa. În plus, în rechizitoriu se arată că preşedintele CJC ar fi încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa şi ar fi dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază. Potrivit DNA, Nicuşor Constantinescu a provocat un prejudiciu Ministerului Apărării Naţionale de aproximativ 67.000 de lei. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunerea de a se menţine măsura controlului judiciar dispusă faţă de Constantinescu.

ACUZE NEFONDATE Avocatul Marius Mocanu s-a plâns că, din păcate, în România, justiţia încă se face la televizor: „Constat, cu părere de rău, că se foloseşte aceeaşi practică. Am aflat de la presă de trimiterea în judecată a clientului meu, şi nu în mod oficial. Dar asta este România şi mergem înainte”. Avocatul mai consideră că acuzaţiile procurorilor DNA, în acest dosar, sunt nefondate: „Noi contestăm toate acuzele DNA, în sensul că nu a existat nicio infracţiune de abuz în serviciu, în sensul că plăţile au fost făcute în termen, iar întârzierile de plată au fost din motive obiective. Chiar şi aşa, sumele au fost achitate la momentul începerii cercetării penale. Trimiterea în judecată nu înseamnă decât că s-a încheiat o primă fază a procesului penal, cercetarea, iar acum urmează judecata, unde vor fi administrate probe'le, care vor demonstra, într-adevăr, care este realitatea în cauză”. La rândul său, vicepreşedintele CJC Cristinel Dragomir a spus că are convingerea că, la instanţa de judecată, Nicuşor Constantinescu îşi va demonstra nevinovăţia: „Nu cred că există un motiv de îngrijorare. Poate este mai bine că s-a întâmplat aşa, pentru a se elimina orice suspiciune”. În prezent, Nicuşor Constantinescu este plecat la un spital din Statele Unite, pentru a-şi trata problemele de sănmătate, el obţinând permisiunea procurorilor DNA de a părăsi ţara.

PRIGOANĂ Vânătoarea lui Constantinescu a fost anunţată încă din ianuarie, prin brutalul episod care a avut loc în parcarea CJC, unde preşedintele Consiliului a fost dat cu capul de maşină şi i s-a sucit mâna la spate pentru simplul motiv că cerea să vadă legitimaţiile procurorilor şi mandatul de aducere la DNA. „Este vorba de dosarul CMZ nr. 179/P/2013, în care sunt acuzat că nu am plătit o factură de 3.000 de lei. Atunci, a fost o mascaradă în parcarea din faţa CJC, în care procurorul de caz nu s-a legitimat în faţa mea, conform Codului de Procedură Penală. În plus, procurorii care m-au săltat din faţa CJC s-au prezentat ca având alte calităţi decât cele oficiale, spunând că sunt de la Vamă”, a spus atunci Constantinescu. Un alt abuz al procurorilor, reclamat de preşedintele CJC, a fost comis în 19 martie, într-un alt dosar, când a fost reţinut pentru 24 de ore, deşi trebuia să plece urgent în America pentru a se opera de cancer la prostată.



12