Ancheta atentatelor ratate de la Londra s-a mutat în India

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ancheta atentatelor ratate de la Londra s-a mutat în India

Externe 09 Iulie 2007 / 00:00 625 accesări

Poliţia indiană este pe urmele a 12 suspecţi implicaţi în atentatul eşuat în urmă cu o săptămînă pe aeroportul din Glasgow. Potrivit ediţiei indiene a cotidianului „Sunday Times”, toţi provin din oraşul Bangalore, de unde sînt şi trei dintre suspecţii reţinuţi deja în cadrul investigaţiei. Anchetatorii au pornit în căutarea celor 12 după studierea permisului auto al lui Kafeel Ahmed, inginerul ce a condus vehiculul implicat în tentativa de atentat sinucigaş de la Glasgow. De altfel, s-ar părea că întregul complot ce a condus la atacul de la aeroportul scoţian a fost conceput în Bangalore. Ahmed, inginer în aeronautică şi doctorand în dinamica fluidelor, fratele acestuia, Sabil Ahmed, medic şi Mohamed Haneef, tot medic, sînt, toţi, din oraşul situat în sudul Indiei. Kafeel Ahmed se interesa de tehnicile de fabricare a bombelor înainte de a pleca spre Marea Britanie, la data de 5 mai. După ce a sosit în Marea Britanie, a procurat materialul necesar pentru minarea maşinilor care urmau să explodeze la Londra. Potrivit primelor elemente ale anchetei din India, Kafeel Ahmed nu a primit ajutor material de la grupări organizate. Tînărul s-a dus în Marea Britanie cu scopul anunţat de a termina un doctorat în dinamica fluidelor, lucru legat de diploma sa de inginer în aeronautică obţinută la Universitatea din Belfast. Totodată, perioada de arest preventiv a fost prelungită cu o săptămînă pentru cei cinci suspecţi.

O altă informaţie îngrijorătoare pentru autorităţi şi opinia publică britanică a fost titrată, sîmbătă, în ediţia electronică a cotidianului „The Daily Mail”: numele a cel puţin opt agenţi sau angajaţi civili ai poliţiei britanice figurează pe o listă secretă cu presupuşi radicali suspectaţi de legături cu grupări extremiste, inclusiv cu al-Qaida. Unii dintre aceştia sînt suspectaţi că au urmat cursuri de antrenament terorist în Pakistan sau Afganistan. Lista a fost întocmită după atentatele din 7 iulie 2005 cu ajutorul serviciului de informaţii interne (MI5), pentru că autorităţile se tem că indivizi avînd legături cu extremismul islamic ar putea profita de intenţia poliţiei de a-şi spori personalul de alte origini etnice, după ce un raport public a acuzat Scotland Yard de „rasism”. În mod surprinzător, a comentat tabloidul britanic, mulţi dintre presupuşii extremişti nu au fost concediaţi, pentru că poliţia nu are puterea juridică de a-i da afară. Unul dintre suspecţi a fost prins punînd în circulaţie pe Internet imagini cu decapitări sau bombe amplasate la marginea şoselelor în Irak, dar cu toate acestea i s-a permis să-şi păstreze slujba. Poliţistul a argumentat că încerca să intensifice dezbaterea despre Irak. Surse neidentificate citate de cotidianul britanic au mai explicat că rapoartele secrete ale serviciilor de informaţii ce atrag atenţia asupra profilului angajaţilor poliţiei nu pot fi folosite pentru a justifica o concediere a acestora. În schimb, angajaţilor care au stîrnit suspiciuni nu li se mai permite, neoficial, să lucreze în posturi sensibile şi sînt atent supravegheaţi.

Există temeri că celule al-Qaida aflate de mult timp în aşteptare încearcă acum să se infiltreze şi în alte organizaţii din sectorul public al regatului. Planează tot mai multe suspiciuni că grupul aflat în spatele atentatelor ratate din 29 iunie ar fi putut primi informaţii despre procedurile de salvare ce se aplică în cazul unui dezastru în capitală. A doua maşină-capcană din centrul Londrei era parcată la într-un punct de grupare pentru evacuare în caz de urgenţă, unde s-ar fi adunat serviciile de intervenţie şi civilii, în cazul în care ar fi explodat prima maşină-capcană, plasată în faţa unui club de noapte foarte frecventat. Anchetatorii încearcă să stabilească dacă autorii proiectelor de atentat cunoşteau destinaţia exactă a locului respectiv.

Prezenţa premierului, păstrată secretă pînă în ultima clipă

Cum se pare că nu mai poate avea încredere deplină în propriile forţe de poliţie, premierul britanic a fost nevoit să îşi păstreze secretă pînă în ultimul moment participarea la ceremoniile de comemorare a doi ani de la atentatele din 7 iulie de la Londra. Gordon Brown şi mai multe alte personalităţi, între care primarii Londrei şi Parisului, au depus sîmbătă o coroană de flori la staţia de metrou King's Cross din Londra, cu ocazia unei ceremonii discrete. Primarul Londrei, Ken Livingston, şi omologul său parizian, Bertrand Delanoë, aflat în vizită la Londra cu ocazia startului ce s-a dat sîmbătă în Turul ciclist al Franţei, au depus coroane de flori într-o mică grădină special amenajată în apropierea staţiei. Rudele victimelor sau supravieţuitorii atentatelor soldate cu 56 de morţi şi 700 de răniţi s-au recules apoi în aceeaşi grădină. Familiile victimelor au dorit o ceremonie sobră şi discretă, fără să se mai păstreze un minut de reculegere la nivel naţional şi fără să mai devină un eveniment public de mare amploare.



12