Ancheta împotriva paradisului fiscal din Liechtenstein capătă o dimensiune mondială

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ancheta împotriva paradisului fiscal din Liechtenstein capătă o dimensiune mondială

Monden 28 Februarie 2008 / 00:00 630 accesări

Ancheta declanşată de Germania împotriva paradisului fiscal din Liechtenstein a căpătat o dimensiune mondială, după ce alte zece ţări, printre care şi SUA, au anunţat că vor investiga fraudele fiscale comise prin intermediul principatului. Mai multe informaţii bancare confidenţiale, obţinute în schimbul sumei de peste patru milioane de euro, de către serviciile secrete germane, de la un informator din Liechtenstein, au fost ulterior împărţite de circa zece ţări membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care au deschis propriile anchete. Printre aceste state se numără Australia, Canada, Spania, SUA, Franţa, Italia, Noua Zeelandă, Suedia, Marea Britanie şi Cehia. Doar Danemarca a refuzat să utilizeze aceste date. La rîndul său, Grecia s-a declarat dispusă să plătească, dacă va fi nevoie, pentru a obţine informaţii în cazul fraudelor fiscale comise prin intermediul principatului.

Parchetul din Liechtenstein a anunţat, miercuri, deschiderea unei anchete preliminarii împotriva presupusului informator al serviciilor secrete germane, Heinrich Kieber şi a autorilor necunoscuţi, sub suspiciunea de divulgare de secrete ale unei companii în beneficiul unei ţări străine. Procurorul din Bochum, Hans-Ulrich Kruck, care conduce de la început ancheta germană, a declarat marţi că serviciile fiscale din Germania au detectat deja peste 160 de contribuabili. Circa 27,8 milioane de euro au fost recuperate de la 91 de persoane care au recunoscut că au comis fraude şi de la alte 72 care s-au autodenunţat, sperînd că vor scăpa de urmărire, a adăugat el.

Pe de altă parte, cancelarul german, Angela Merkel, s-a întîlnit, miercuri, cu prinţul Albert al II-lea, la Berlin, cu ocazia unei vizite prevăzute de mult timp. Guvernul german a precizat că Merkel va profita de această întrevedere pentru a cere o mai mare cooperare din partea Monaco, precum şi din partea altor două paradisuri fiscale europene, Liechtenstein şi Andorra. Guvernul german le ceruse, vineri, celor trei state să corecteze practicile care fac frauda fiscală atractivă. Potrivit Berlinului, aceste trei ţări nu au respectat un angajament luat de toate statele membre ale OCDE de a adopta, înainte de 2005, reguli comune împotriva practicilor fiscale neconcurenţiale. Andorra, Monaco şi Liechtenstein au fost de altfel sancţionate de OCDE din cauza refuzului lor de a coopera în domeniul schimburilor de informaţii fiscale. Într-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, prinţul Albert a dat asigurări că ”principatul încearcă de mai mulţi ani să pună băncile sale în conformitate cu regulile internaţionale”. Vizita prinţului Albert intervine după cea de săptămîna trecută a premierului din Liechtenstein, Otmar Hasler, a cărui ţară se află în centrul unei anchete de amploare care vizează contribuabili germani înstăriţi.

Taguri articol


12