Anchetatorii britanici au piratat calculatoarele premierului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Anchetatorii britanici au piratat calculatoarele premierului

Externe 22 Ianuarie 2007 / 00:00 582 accesări

Detectivii britanici implicaţi în anchetarea scandalului titlurilor onorifice au fost nevoiţi să pirateze calculatoarele din Downing Street, în căutarea unor noi probe. Coordonatorul anchetei, John Yates, i-a autorizat pe ofiţeri să folosească toate mijloacele legale şi legitime pentru a descoperi dacă există informaţii care nu au fost puse la dispoziţia anchetatorilor. Anchetatorii au apelat la experţi în IT pentru a obţine material confidenţial şi se pare că au contactat furnizorii de Internet ai biroului premierului britanic pentru a avea acces la baza de date ce conţine mesajele electronice.

Scotland Yard a devenit suspicios după a cerut Guvernului de la Londra în mod repetat să pună la dispoziţia anchetatorilor toate mesajele electronice, scrisorile şi alte materiale ce au legătură cu sistemul de acordare a titlurilor onorifice, poliţiştii britanici bănuind că se confruntă cu o acţiune de muşamalizare. Anchetatorii au fost foarte dezamăgiţi de volumul minim de informaţii pe care l-au primit şi au decis să obţină noi probe prin propriile mijloace.

Piratarea bazei de date din calculatoarele din Downing Street a avut loc cu puţin înainte ca Ruth Turner, unul dintre principalii consilieri ai premierului Tony Blair, să fie arestată şi interogată timp de cîteva ore. Juriştii susţin însă că este nevoie de o autorizaţie specială, similară unui mandat de percheziţie, pentru accesarea unei astfel de baze de date. Nici Scotland Yard şi nici Ministerul de Interne nu au confirmat eliberarea unui astfel de mandat, dar nu există deocamdată acuzaţii conform cărora anchetatorii ar fi acţionat ilegal.

De numele premierului britanic se mai leagă un scandal de abuz de influenţă. Tony Blair ar fi făcut presiuni asupra autorităţilor tanzaniene să achiziţioneze un sistem radar de la compania britanică BAE Systems. Deşi a renunţat la ancheta asupra tranzacţiilor companiei BAE Systems cu Arabia Saudită, o nouă investigaţie vizează contractul cu oficialii de la Dar Es Salaam. Opoziţia tanzaniană a organizat, sîmbătă, un marş de protest pentru a cere Guvernului să dispună arestarea oficialilor implicaţi în cumpărarea sistemului radar contra sumei de 55,2 milioane de dolari. Achiziţia este considerată inutilă de opoziţia tanzaniană care acuză că echipamentul livrat de compania britanică era învechit. Biroul britanic pentru Fraude Grave derulează în prezent o anchetă privind acuzaţiile de corupţie formulate după încheierea acestui acord. Problema este una sensibilă pentru Guvernul de la Londra care a acordat licenţa de export companiei BAE Systems. Compania mai este anchetată şi în cazul altor contracte încheiate cu Africa de Sud, Cehia, Arabia Saudită şi România.

Combaterea corupţiei este una dintre priorităţile preşedintelui tanzanian Jakaya Kikwete şi partidului său aflat la guvernare, Partidul Revoluţiei. O nouă lege anticorupţie ce extinde prerogativele agenţiilor guvernamentale de luptă împotriva acestui flagel şi înăspreşte pedepsele urmează să fie propusă Parlamentului pentru dezbatere în luna februarie.

Taguri articol


12