”Netanyahu este un premier laş”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

”Netanyahu este un premier laş”

Externe 30 Octombrie 2014 / 00:00 496 accesări

Un oficial din cadrul administraţiei lui Barack Obama a declarat, într-un interviu pentru jurnalistul Jeffrey Goldberg, că ”Benjamin Netanyahu este un premier laş, căruia îi pasă doar de supravieţuirea sa politică”, relatează ”The Atlantic”. Comentariul este reprezentativ pentru modul direct în care oficialii americani şi israelieni vorbesc în prezent unul despre celălalt, în spatele uşilor închise, şi este un alt semn că relaţiile dintre administraţia Obama şi Guvernul Netanyahu se îndreaptă către o criză, comentează jurnalistul american. Relaţia dintre cele două guverne este, în prezent, la cel mai scăzut nivel şi probabil se va deteriora şi mai mult după alegerile de la jumătatea mandatului, din noiembrie, adaugă el. Jurnalistul susţine că, de-a lungul vremii, oficiali din administraţia Obama l-au descris pe Netanyahu drept recalcitrant, miop, reacţionar, obtuz, coleric, emfatic şi cu manifestări de simptom Asperger. Niciunul dintre oficiali nu l-a descris însă până în prezent ca fiind laş. ”Partea bună în ceea ce îl priveşte pe Netanyahu este aceea că îl sperie lansarea de războaie”, a declarat oficialul, explicând de ce îl consideră laş pe premierul israelian. ”Partea proastă în legătură cu el este că nu va face nimic pentru a ajunge la o înţelegere cu palestinienii sau cu statele arabe sunnite. Singurul lucru de care este el interesat este să se protejeze de înfrângerea politică. El nu este Yitzhak Rabin, nu este Ariel Sharon şi nu este cu siguranţă Menachem Begin. Nu are curaj”, a adăugat oficialul citat.

Un alt oficial american ce se ocupă de dosarul israelian a fost de acord că Netanyahu este laş în ceea ce priveşte procesul de pace, dar a adăugat că premierul este laş şi în privinţa ameninţării nucleare iraniene. El susţine că administraţia Obama nu mai crede că Netanyahu va lansa un atac preventiv asupra facilităţilor nucleare iraniene, pentru a împiedica regimul de la Teheran să construiască un arsenal atomic. ”Este prea târziu pentru el ca să mai facă ceva. Acum doi sau trei ani, acest lucru era posibil. Dar nu a reuşit să apese pe trăgaci. A fost o combinaţie de presiune din partea noastră şi dorinţa lui de a nu face ceva dramatic. Acum este prea târziu”, a adăugat el.

Această evaluare reprezintă o schimbare în modul în care administraţia Obama îl vede pe Netanyahu. În 2010 şi chiar în 2012, oficialii americani erau convinşi că premierul israelian şi ministrul Apărării de atunci, Ehud Barak, sunt gata să atace Iranul.

În prezent, sunt puţine astfel de temeri. ”Acum, sentimentul este că Bibi joacă la intimidare”, a afirmat cel de-al doilea oficial. ”El nu este Begin la Osirak”, a adăugat el, referindu-se la raidul aerian de succes din 1981 ordonat de fostul premier israelian Menachem Begin asupra unui reactor nuclear irakian.12
Pagina a fost generata in 0.2294 secunde