”Ovidius” și-a premiat cei mai buni cercetători din 2014

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Gală organizată pentru prima dată

”Ovidius” și-a premiat cei mai buni cercetători din 2014

Cultură 27 Februarie 2015 / 00:00 3378 accesări

Activitatea cadrelor didactice universitare de la catedră are în spate ore și zile de cercetare și aprofundare a subiectelor care ajung să fie transmise apoi studenților. Atunci când nu sunt la catedră, profesorii îşi petrec timpul în biblioteci sau acasă, studiind individual, redactând articole științifice și participând la conferințe naționale și internaționale unde își prezintă descoperirile. ”Un adevărat universitar își propune în primul rând să facă cercetare de calitate. De asemenea, am pus întotdeauna pe același plan relația cu studenții. Pentru că activitatea de cercetare duce la susținerea unor cursuri și seminarii de calitate și îi încurajează pe studenți să urmeze calea cercetării”, a explicat conf. univ. dr. Florentina Nicolae, de la Facultatea de Litere. Ea a adăugat că activitatea didactică este o reflectare, o materializare a unei cantități imense de muncă ce înseamnă cercetarea. Conf. univ. dr. Florentina Nicolae a fost recompensată de conducerea Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC) în cadrul unei gale de premiere a cercetării pe performanță și a colectivelor editoriale ale revistelor de top.

GALA DE PREMIERE A CERCETĂRII În premieră pentru UOC, ieri, în Aula Magna a instituției de învățământ superior, revistele de top ale universității și câte un cadru didactic de la fiecare facultate care a realizat articole științifice valoroase, care au fost recunoscute în baze de date internaționale în anul 2014, au fost premiate în cadrul unei ceremonii. ”Inițiativa organizării acestei gale a apărut în 2012, când a fost propusă vechii conduceri și, deși a fost validată, nu a mai avut loc. Anul trecut am reluat ideea, care a fost acceptată și am început un proces mai amplu de organizare a galei, care a presupus elaborarea unei metodologii pentru organizarea eficientă, fără discuții și fără orgolii, a concursurilor la nivelul fiecărei facultăți”, a explicat prorectorul pentru cercetare științifică și informatizare, prof. univ. dr. Constantin Popa. El a subliniat că își dorește ca această gală să aibă loc anual și să îi motiveze pe universitari să continue activitatea de cercetare la standarde înalte. În cadrul galei au fost premiate colectivele editoriale ale celor mai bine cotate reviste științifice.

TREI FACULTĂȚI FĂRĂ CADRE DIDACTICE PREMIATE Astfel, au fost premiate publicația „Analele Universității Ovidius. Seria Matematică“, revista „ARS Medica Tomitana“ a Facultății de Medicină, „Revista Română de Studii Eurasiatice“ a Facultății de Istorie și Științe Politice, publicația „Ovidius University Annals, Series Physical Education and Sport/Science Movement and Health“ și „Analele Universității „Ovidius“. Seria Științe Economice“. Dacă, la categoria publicații, echipele editorale au primit diplome din partea conducerii UOC și aprecierea publică a celor prezenți, cadrele didactice care au câștigat concursurile la nivelul fiecărei facultăți vor primi suma de 500 de euro pentru participarea la conferințe științifice. Din cele 16 facultăți ale universității, doar 13 au avut câștigător în această categorie, întrucât niciun profesor de la Facultățile de Psihologie și Științele Educației, Drept și Științe Administrative și Educație Fizică și Sport nu s-a încadrat în condițiile de participare la concurs impuse în metodologie. ”Pe lângă misiunea de educație, cercetarea este o componentă fundamentală și dă o calitate universității ca pol care produce cunoaștere. Cercetarea originală înseamnă producerea de cunoștințe noi recunoscute de comunitatea internațională. Dacă nu sunt recunoscute, cercetarea rămâne la stadiul de documentare”, a subliniat rectorul UOC, prof. univ. dr. Sorin Rugină în cadrul galei.



12