Anul 2010 începe cu o grevă generală!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Următorul pas în strategia bugetarilor de a nu muri de foame

Anul 2010 începe cu o grevă generală!

Eveniment 07 Noiembrie 2009 / 00:00 1013 accesări

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) va demara discuţii cu toate sindicatele din sectorul bugetar, pentru declanşarea unor proteste în toată ţara, cel mai probabil la începutul anului viitor. Preşedintele FNSA, Valer Suciu, a afirmat că sindicatele nu vor declanşarea unei crize sociale, dar vor protesta împotriva efectelor Legii salarizării unitare şi a Legii de reorganizare a agenţiilor guvernamentale. „Conferinţa naţională a FNSA a mandatat azi (vineri - n.r.) Biroul Executiv al federaţiei şi pe subsemnatul să poarte discuţii cu toate sindicatele din sectorul bugetar pentru declanşarea unor acţiuni de protest. Primele faze ale acţiunilor de protest, de genul pichetări şi proteste, au fost parcurse, deci vom trece direct la grevă de avertisment şi grevă generală. Toate aceste acţiuni le vom face după ce vom avea guvern stabil şi o situaţie politică stabilă, deci cel mai probabil la începutul anului 2010, în luna ianuarie”, a spus Suciu, adăugând că federaţia e deschisă negocierilor cu Guvernul. Suciu a afirmat că discuţiile cu celelalte federaţii sindicale vor fi începute luni, iar protestele vor avea drept efect ”diminuarea efectelor legilor salarizării unice şi a reorganizării agenţiilor guvernamentale, şi anume reducerea de personal şi scăderea veniturilor”. În ceea ce priveşte boicotarea alegerilor prezidenţiale, FNSA a decis ca membri de sindicat să participe la organizarea scrutinului. „A nu participa la organizarea alegerilor se poate considera nerespectarea sarcinilor de serviciu, deci poate duce la concediere. S-a mai vehiculat şi posibilitatea plecării în concediu fără plată, concomitent, dar nu s-a luat în seamă această propunere”, a mai spus el. FNSA numără, la nivel naţional, peste 46.000 de membri. Circa 120 de lideri sindicali din toată ţara au participat, joi şi vineri, la Cluj, la Conferinţa Naţională a FNSA.

Profesorii şi poliţiştii, profund nemulţumiţi de salariile extrem de diminuate

Preşedintele executiv al Federaţiei \"Spiru Haret\", Marius Nistor, a declarat, vineri, că sunt semnale din toată ţara că bugetarii din toate domeniile sunt nemulţumiţi de faptul că vor primi salarii diminuate în următoarele două luni care urmare a concediului fără plată obligatoriu, dar şi de faptul că urmează să fie disponibilizaţi 9.000 de oameni, aşa cum a spus preşedintele Traian Băsescu. \"Atât legea reorganizării instituţiilor, cât şi legea salarizării unice, declarate constituţionale, vor duce la diminuarea veniturilor salariale ale tuturor categoriilor bugetare, dar şi la disponibilizări. Transmitem colegilor că nu este vorba de opţiuni, vor fi şi disponibilizări de 9.000 de oameni acest an şi 140.000 anul viitor, şi diminuări salariale\", a spus Nistor. Liderul sindical a precizat că, în aceste condiţii, toate federaţiile trebuie să sancţioneze clasa politică, cea care a generat această criză care duce la sărăcirea populaţiei. Nistor a spus că sunt posibile alte măsuri de protest în afară de neparticiparea la alegeri şi, în cazul învăţământului, de netrecerea notelor elevilor în catalog. \"Colegii mei vor aştepta luna decembrie şi vor vedea că în loc de 14 milioane de lei vechi vor primi 6 milioane, iar o parte dintre ei vor rămâne fără locuri de muncă. Nu pot sta pasiv, nu mă pot resemna. Prin vot, îi vom sancţiona\", a susţinut Nistor. Pe de altă partel, el consideră: \"foarte ciudată\" procedura Curţii Constituţionale de a se pronunţa pe două din cele trei legi înainte de data stabilită iniţial şi apreciază că această hotărâre a fost luată la presiunea altor factori. La rândul său, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Aurel Cornea, a declarat că sindicaliştii iau în calcul să dea în judecată statul, dacă bugetarii vor fi trimişi în concediu fără plată zece zile, deoarece această măsură încalcă şi contractul colectiv de muncă şi Codul Muncii.

Liderul Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SPPC), Toader Paraschiv, a spus că, aşa cum au anunţat iniţial, este posibil ca poliţiştii să nu asigure paza secţiilor de votare pentru că nu sunt obligaţi prin lege să facă aceste acţiuni şi a apreciat că trimiterea poliţiştilor din operativ în concediu fără plată pune în pericol siguranţa naţională. Paraschiv a arătat că a aflat că la nivelul MAI s-a stabilit calendarul zilelor de concediu, fără consultarea sindicatelor şi fără negocieri. Liderul sindical a spus că se va recomanda poliţiştilor să nu participe la alegeri, dar că \"în sistem, mentalitatea militară încă persistă şi la presiuni şi şantaj din partea unor şefi, poliţiştii îşi vor sacrifica din timpul lor şi vor participa la alegeri\".

Amintim că, miercuri, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că Legea privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice şi Legea salarizării unitare a bugetarilor sunt constituţionale. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, prin aplicarea legii de reducere a cheltuielilor din instituţiile publice, vor fi concediaţi 9.000 de bugetari, întrucât vor fi desfiinţate agenţii guvernamentale.



12