Aprilie, „ultimul bal” politic european, la Strasbourg

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Aprilie, „ultimul bal” politic european, la Strasbourg

16 Aprilie 2019 / 07:52 3569 accesări
Ștefan Silviu Molnar

Ștefan Silviu Molnar

Norica Nicolai, Renate Weber și Dan Nica - replici ferme, fără echivoc, pentru PPE, organizatorii ultimului „Mare Circ” politic european, în care România este suspecta de serviciu!

În această săptămână, la Strasbourg are loc ultima sesiune plenară a actualei legislaturi a Parlamentului European. În România, evenimentul ar fi trecut poate neobservat dacă, luni seara, pe ordinea de zi, Partidul Popular European, grupul majoritar în forul european, aliat cu conducerea Grupului Socialiștilor și Democraților Europeni, nu ar fi introdus o dezbatere despre ceea ce ei numesc „încălcarea statul de drept în România”.

A fost o acțiune cu caracter profund electoral, fără o finalitate practică, menită să potențeze încercarea disperată a taberei PPE și a unei părți a S&D-ului european de a da, cât mai aproape de alegeri, un mesaj propriului electorat. O încercare de a mătura sub „preșul”, mă rog „covorul persan” european, adevăratele probleme cu care se confruntă populația europeană, precum scăderea venitului de trai ori creșterea galopantă a prețului carburanților sau o tentativă de mascare a ultimelor scandaluri de corupție vest europeană, precum anchetarea grupului Daimler pentru echiparea a circa 600.000 de automobile cu softuri de falsificare a gradului de poluare.

A fost o dezbatere stabilită de la început prin însăși trasarea formatului, care a avut loc în Conferința Președinților Grupurilor Politice și care s-a dovedit a fi nu doar dezechilibrată, ci și demagogică, scopul ei fiind doar unul propagandistic și nicidecum unul din care să reiasă situația reală din România.

Spre exemplu, organizatorii dezbaterii nu au invitat în sală un reprezentant al Consiliului European, o prezență obligatorie la o astfel de dezbatere, pentru că unii dintre membrii PPE au pregătit aducerea în discuție a faptului că în Consiliul European s-a stabilit susținerea francezului Jean-François Bohnert pentru funcția de procuror-șef al viitorului parchet european. Adică exact invers de cum s-a acționat când s-a pus în scenă un întreg spectacol de susținere a candidaturii Codruței Kovesi, ai cărei regizori au fost PPE și filiera foștilor activiști ai organizațiilor nonguvernamentale finanțate de miliardarul George Soros, deveniți între timp membrii ai instituțiilor europene, inclusiv ai Parlamentul European.

Faptul că deja era votată în Parlamentul European, încă din noiembrie anul trecut, o rezoluție privind situația statului de drept în România, a făcut ca discuția de luni, de la Strasbourg, să fie una dezlânată și fără miză, iar intervențiile membrilor PPE să fie niște clișee propagandistice, scrise parcă, sau cel puțin sugerate, de Monica Macovei și Cristian Preda.

De la aberații precum cea prin care s-a afirmat că „Liviu Dragnea a confiscat președinția Uniunii Europene” (!?) - Ana Gomes (S&D), până la clamarea cabotină, în interpretarea Monicăi Macovei, a faptului că „România trăiește astăzi o dictatură criminală și tragedia plecării a patru milioane de români din cauza actualului guvern”(!?) și celelalte clișee rostogolite la București de către Iohannis și compania, toate s-au auzit în aula de la Strasbourg. Desigur, fără nici un folos și fără vreo urmare e ordin practic!

Din punctul meu de vedere, acestui simulacru de dezbatere electorală, al cărei scop a fost să se sufle pentru ultima dată din direcția instituțiilor europene în pânzele zdrențuite ale corabiei PPE, i-au dat o replică pe măsură Norica Nicolai, Renate Weber și Dan Nica, ale căror intervenții în dezbatere, pentru cine a urmărit spectacolul, au demontat punctual însuși pretextul organizării acestei acțiuni electorale cu pretins iz european.

Foarte interesant este faptul că dezbaterea, vândută publicului cu accente grave, chiar dramatice, a fost ignorată chiar de inițiatori, respectiv Manfred Weber, președintele PPE, și Franz Timmermans, socialistul olandez actualmente prim vicepreședinte al Comisiei Europene, ocupați probabil cu alte acțiuni electorale în țările lor de origine, unde popularitatea nu le prisosește deloc.

În concluzie: În lipsa unei finalități, în lipsa inițiatorilor dezbaterii, în lipsa reprezentanților Consiliului European, fără absolut nicio utilitate practică și cu o replică fermă, fără echivoc a europarlamentarilor români ALDE și PSD, „marea dezbatere” s-a dovedit a fi doar o mișcare de propagandă marca PPE, menită a lega pentru ultima dată, înainte de alegerile europarlamentare, imaginea grupului lor politic de instituțiile europene, în speranța că asta le va aduce în plus măcar un procent acoliților lor din România, reprezentați de așa-zisa dreaptă păstorită de Klaus Iohannis.

P.S.: Pentru că e important cine ne reprezintă la Bruxelles, indiferent de funcție!



12